رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان:
فرونشست سالانه در دشت قزوین به 30 سانتیمتر رسید

رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قزوین گفت: دشت قزوین در سال آبی شهریور ۱۴۰۲ تا شهریور ۱۴۰۳ به نرخ فرونشست ۳۰ سانتیمتر در سال رسیده است.
به گزارش ایلنا، علی رحمانی گفت: بر اساس آخرین گزارشهای سازمان نقشهبرداری کشور، مناطق وسیعی به وسعت تقریبی ۲۷۵۰ کیلومتر مربع در شهرستانهای بوئینزهرا، البرز و آبیک، شامل شهرهای قزوین، عصمتآباد، بوئین زهرا، ارداق، شال، دانسفهان، پلشاه عباسی، خاکعلی، شریفه، الوند، اقبالیه، محمودآباد نمونه، نرجه و تاکستان، با پدیده فرونشست زمین مواجه هستند.
وی افزود: دادههای اخیر نشان میدهد که نرخ فرونشست در دشت قزوین از ۱۹ سانتیمتر در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به ۳۰ سانتیمتر در سال در سال آبی شهریور ۱۴۰۲ تا شهریور ۱۴۰۳ رسیده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قزوین خاطرنشان کرد: این فرونشست علاوه بر خسارات وارده به زیرساختهای حیاتی از جمله راههای اصلی، جادههای مواصلاتی، راهآهن، فرودگاه هواپیماهای سبک و بناهای تاریخی مانند قلعه پس پر، حیدرآباد و تپه درنا آباد، خطوط انتقال نیرو را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
رحمانی تصریح کرد: این افزایش ۱۱ سانتیمتری در سال، به ویژه در زمینهای کشاورزی ارداق، اک، اسفرورین، بوئین زهرا، شال و آبیک، بیانگر فشار بیرویه بر منابع آب زیرزمینی استان برای مصارف کشاورزی است که روند افت آبهای زیرزمینی دشت قزوین نیز مؤید این مطلب است.
اهمیت تاریخی و اقتصادی دشت قزوین
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قزوین گفت: دشت قزوین به دلیل پیشینۀ تاریخی غنی، محصولات کشاورزی متنوع و گونههای جانوری خاص، از اهمیت اقتصادی و تاریخی ویژهای در میان دشتهای ایران برخوردار است، بسیاری از باستانشناسان معتقدند تمدن کشاورزی از این دشت آغاز شده و سپس به سایر نقاط فلات ایران گسترش یافته است.
لزوم توجه به بهرهبرداری پایدار از منابع آب
رحمانی گفت: با توجه به چالشهای پیش رو، لزوم توجه جدی به بهرهبرداری پایدار از منابع آب زیرزمینی استان امری ضروری است و اتخاذ راهکارهای مناسب برای حفظ منابع آب و خاک این منطقه، تضمین امنیت آبی و غذایی و پیشبرد توسعه پایدار استان، نیازمند همکاری و عزم همگانی است.