ایلنا از فارس گزارش می دهد؛
توسعه به شرط زیر ساخت/ قطب گردشگری جنوب کشور، راه های استاندارد میخواهد

لزوم اقدامات عاجل برای افزایش کیفیت مسیرهای ارتباطی «سپیدان»
در مصوبات سفر هیات دولت سیزدهم به استان فارس موضوع تبدیل شدن شهرستان سپیدان به عنوان اولین شهرستان ویژه گردشگری جنوب کشور به تصویب رسیده است، موضوعی که تا به امروز سند گردشگری این شهرستان ثبت نشده و همچنان مسئولان این شهرستان برای تحقق این مطالبه مهم در تلاش هستند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شهرستان سپیدان با دارا بودن جاذبههای گردشگری منحصر به فرد در جنوب کشور مقصد اصلی گردشگران در فصول مختلف سال است، موضوع تبدیل شدن این شهرستان به شهرستان ویژه گردشگری که از چندین سال پیش بعنوان یکی اولویتهای مهم مسئولان و نمایندگان مجلس این شهرستان در دست پیگیری بود، ۲۳ مهرماه سال ۱۴۰۲ در سفر هیئت دولت به فارس به عنوان منطقه ویژه گردشگری ثبت شد اما از آن روز تا به اکنون سند گردشگری ویژه این شهرستان به ثبت نرسیده است.
در همین رابطه امام جمعه پیشین شهرستان سپیدان که تنها چند روزی از تودیع و معارفه وی در یکی از شهرهای استان اصفهان میگذردبر لزوم برنامه ریزی دقیق در حوزه گردشگری این شهرستان تاکید میکند و میگوید: این شهرستان بصورت هفتگی چه در روزهای تعطیل و چه در روزهای برفی و یا تابستان چهار الی پنج برابر جمعیتش پذیرای گردشگرانی از اقصی نقاط کشور است.
حجت الاسلام محمد یوسف افروغی پنج شنبه گذشته در گفت و گو با خبرنگار «ایلنا» با اشاره به ظرفیتهای بینظیر گردشگری سپیدان یادآور میشود: دره نوردی، صخره نوردی و کوهنوردی علاوه بر جاذبههای برف، برم و رودخانه و جنگل های طبیعی و باغات فراوان یک تنوع خاصی به سپیدان داده است.
او قرار گرفتن این شهرستان بصورت متساوی بین دو مرکز استان گردشگر پذیر (فارس و کهکیلویه و بویراحمد) را مزید بر علت میداند و میگوید: سپیدان در مسیر یک جاده ترانزیتی مهم قرار گرفته و همه اینها از مختصات ویژه شهرستان سپیدان است.
امام جمعه پیشین سپیدان با ذکر این نکته که این شهرستان منشأ و تامین کننده آبهای زیر زمینی برای تغذیه رودخانه زهره در خوزستان، استان کهکیلویه و بویراحمد و بخش جنوبی استان فارس است، عنوان میکند: برف آبها تامین کننده آب آشامیدنی این چند استان هستند و سپیدان از این حیث نیز مورد توجه است.
فعالیت ۶ واحد کارخانه آب معدنی در سپیدان
حجت الاسلام افروغی میافزاید: این شهرستان به دلیل بهره مندی از آب ویژه و گوارا به شهر آب معدنیها موسوم است، بطوریکه ۶ واحد کارخانه آب معدنی در این شهرستان فعال است.
او همچنین وجود بقاع متبرکه و کثرت مساجد درسپیدان را از ظرفیتهای گردشگری مذهبی این شهرستان میداند و اضافه میکند: از نکات برجسته شهر اردکان مرکز شهرستان سپیدان، معروفیت این شهر به شهر مساجد است که در هر کوی برزن شاهد منارههای مساجد با سابقه تاریخی در این شهرستان هستیم.
خطیب جمعه پیشین سپیدان بیان میکند: بیش از ۱۴۰ باب مسجد در سپیدان وجود دارد که از رونق خوبی برخوردار و تنها یکی از محلات اردکان که در فاصله ۳۰ متری چند مسجد بنا شده شاید مساجد کم رونق باشد.
حجت الاسلام افروغی با اشاره به اینکه در شهر اردکان سه امامزاده جلیل القدر( وجود دارد، یادآور میشود که در سایر مناطق گردشگری این شهرستان نیز شاهد استقبال مردم از امامزادگان هستیم.
به عقیده وی؛ این شهرستان از دیرباز خواستگاه علما، ادبا، شعرا و دانشمندان مختلف در عرصههای علوم جدید و ورزشکارانی در سطوح ملی و بین المللی است.
امام جمعه یشین سپیدان اظهار میکند: رشد ورزشکاران سپیدان در رشتههای هوازی به دلیل وجود اکسیژن ویژه در این منطقه است که توانسته ورزشکاران موفق در سطح ملی و بین المللی پرورش دهد.
افروغی با انتقاد از به سرانجام نرسیدن سند گردشگری این شهرستان بیان میکند: به رغم اینکه در یکی دو سال اخیر بحث تبدیل سپیدان به اولین منطقه ویژه گردشگری کشور در سطح دولت مطرح و در حال پیگیری است، اما هنوز اتفاقات خاصی در این باره نیفتاده است.
پیش بینی زیر ساختهای سپیدان برای کمتر از ۶۰هزار نفر/ زبالهها هشداری جدی برای سلامت
وی تاکید میکند: امکانات رفاهی و زیر ساختهای این شهرستان برای جمعیتی کمتر از ۶۰ هزار نفر پیش بینی شده، اما خیل عظیم گردشگران و ورود آنها به این شهرستان باعث شده تا حجم انبوهی از زبالهها در این شهرستان باقی بماند، این در حالیست که امکانات دفن، حمل و بازیافت زباله به دلیل وجود آبهای زیرزمینی که عمدتاً آب آشامیدنی چند شهرستان و بخشی از سد درودزن را تامین میکند، وجود ندارد و همین موضوع به خطری جدی برای محیط زیست و یک هشدار جدی برای سلامت مردم و گردشگران است.
خطیب جمعه پیشین سپیدان میافزاید: اگر بخواهیم گردشگری به معنای واقعی خود در سپیدان شکل بگیرد باید زیر ساختهای لازم را فراهم کنیم تا هم مردم و هم دولت از صنعت گردشگری منفعت داشته باشند.
حجت الاسلام افروغی تاکید میکند: مرکز فوریتهای پزشکی اورژانس و هلال احمر سپیدان توانایی مدیریت مسائل در حوزههای برفی ندارد، علت آن هم این است که این امکانات به نسبت جمعیت شهرستان تعریف شده است، برای رسیدن به جایگاه مطلوب در این حوزه میبایست سطح ملی و استانی امکانات ویژه به شهرستان سپیدان اختصاص یابد.
او معتقد است، شهرستان سپیدان به لحاظ آبهای زیر زمینی و منابع طبیعی به گونهای است که شاید مثل خیلی از شهرستانهای دیگر نشود طرح حمل و دفن زباله را در آن اجرایی کرد، اما باید طرحهای ویژهای برای حفاظت زیست انسانی گیاهی، جانوری پیاده شود که قطعاً پیش نیاز موارد مطرح شده نیازمند هزینههای بیشتر از بودجههای جاری است.
امام جمعه پیشین سپیدان اضافه میکند: به دلیل توپوگرافی منطقه ارتباطات موبایلی و اینترنتی با سختی مواجه است، این زیر ساخت هنوز وجود ندارد، جادههای ارتباطی اصلی و روستایی که گردشگران بتوانند از آن با امنیت استفادهکنند، ایمن نیست.
افروغی ادامه میدهد: برخی از نقاط شهرستان مثل سارون و یا در مسیر کُمِهر در روزهایی که جمعیت انبوه گردشگران به سپیدان میآیند با مشکل ترافیک سنگین وعدم دسترسی به مسیر و جاده مناسب مواجهند، البته زیر ساختهای دیگری مثل احداث هتلهای مناسب واجب است چرا که ما به دلیل موقعیت آب و هوایی خوب، ظرفیت برگزاری سمینارها و همایشهای مختلف با میزبانی ورزش، گردشگری و آموزشی مهم استانی هستیم، البته این موارد مستلزم تامین زیر ساخت هاست تا بتوانیم رویدادهای مهم چه در سطح منطقه، جنوب کشور و یا در سطح ملی استانی میزبانی کنیم.
گردشگری عشایر با اقبال عمومی روبروست
رییس پیشین شورای فرهنگ عمومی شهرستان سپیدان حلقه دیگری از صنعت گردشگری را آموزش نیروی انسانی میداند و میگوید: هر دو مراکز دانشگاهی این سه ستان با رشتههای تخصصی میتوانند زمینه ساز برگزاری آموزشهای ضمن خدمت باشند و در این میان اشتغال تحصیلکرده گام دانشگاهی نیز فراهم میشود.
او اعلام میکند: بیش از ۸ هزار نفر عشایر در سپیدان زندگی میکنند و همین موضوع نشان میدهد که مردم تمایل زیادی به گردشکری حوزه عشایر دارند، اگر زیر ساختها فراهم شود ما با رونق گردشگری در این حوزه روبرو میشویم، اما متاسفانه شهرستان سپیدان به رغم داشتن پتانسیل بالای ورزشی، علمی، مذهبی، عشایر با رشتههای تخصصی گوناگون به لحاظ استفاده از طبیعت این شهرستان، ظرفیتهای گردشگریاش مغفول مانده است.
قطب گردشگری جنوب کشور، راه های استاندارد میخواهد
البته لازمه تبدیل شدن شهرستان سپیدان به قطب گردشگری ویژه، بهره مندی از راههای ارتباطی استاندارد است، شوربختانه وضعیت راههای این شهرستان مشکل راه دارد و باید برای این موضوع مهم چاره اندیشی جدی شود.
بدون شک این شهرستان میتواند قطب گردشگری استان فارس و جنوب کشور شود اما در این میان، وضعیت نامناسب راههای ارتباطی سدی در مقابل رسیدن به این مهم است.
این شهرستان در حوزه زیر ساختهای ارتباطی، درمانی، دانشگاهی و رفاهی مشکلات متعددی دارد که یکی از این چالشها کم عرض بودن راه دسترسی به مناطق مهم گردشگری این شهرستان نظیر پیست پولاد کف، آبشار مارگون و… است که در فصول مختلف سال این محور به زیر ترافیک سنگین میرود.
ناگفته پیداست که نقش زیر ساختهای حمل و نقل و مسیرهای مناسب در رونق اقتصادی و گردشگری شهرستان سپیدان تاثیر شگرفی دارد، بنابراین برای توسعه و سهولت در امور گردشکران و صنعتگران باید راهکاری اساسی در نظر گرفت.
پر واضح است که بهبود وضعیت زیر ساختهای حمل و نقل تضمین کننده اقتصاد یک منطقه است، چرا که این امر سبب تسریع حمل و نقل جادهای و کاهش مصرف سوخت شده و به لحاظ زیست محیطی نیز دارای آثار و تبعات مثبتی خواهد بود.
پویش «#نه - به تصادفات» در سپیدان کارساز بود
در همین پیوند رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای از سپیدان با اشاره به اینکه این شهرستان دارای ۱۵۰ کیلومتر جاده اصلی و ۷۰۰ کیلومتر راه روستایی است، اظهار میکند: از نقاط حادثهخیز شهرستان سپیدان پیچ خُلار، پیچ اسب سواری، بردزرد، بردآباد و سربست است که برای رفع حوادث در این مناطق عملیات شیارهای لرزاننده مضربسازی شده انجام شده است.
محمدرضا سخایی اردکانی، شهرستان سپیدان را یکی ازپر ترددترین شهرستانهای استان فارس با ورود ۴۸ هزار دستگاه خودرو و جمعیتی افزون بر دو میلیون نفر از اقصی نقاط ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس در نوروز امسال به نقل از آمارهای موجود عنوان میکند و میگوید: پویش «نه به تصادفات» و ایمنسازی جادههای شهرستان سپیدان با منابع محدود مالی در نوروز امسال واقعاً کار ساز بود بطوریکه این شهرستان با کاهش ۹۰ درصدی تصادفات روبرو و تنها یک فوتی آنهم در محور فرعی به اصلی داشتیم.
راههای ارتباطی سپیدان ایمنسازی میشود
او با ذکر این نکته که شهرستان سپیدان برای رسیدن به جایگاه مطلوب گردشگری نیازمند اجرایی شدن عملیات روکش آسفالت در محورهای مواصلاتی خود است، اعلام میکند: عملیات روکش آسفالت ۴۰ کیلومتر از محور ارتباطی هرایجان به سمت شهرستان نورآباد به طول۱۴ کیلومتر آغاز شده است.
رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای سپیدان، سامان بخشی به وضعیت راه ارتباطی «خُلار» را هم از دیگر پروژههای در دست اقدام این اداره در حوزه راه های سپیدان عنوان میکند و میافزاید: این محور نیز به طول ۷ کیلومتر و روکش آسفالت و ۶ و نیم کیلومتر از حوزه پشت کوه - دلخان نیز در سال جاری انجام میشود.
سخایی اردکانی، از مناسبسازی محور ارتباطی روستای مارگون با اجرای عملیات روکش آسفالت به طول پنج کیلومتر به سمت چوپان، مارزیان و اسپیان خبر میدهد و میگوید: همه این پروژههای عمرانی در حوزه راههای سپیدان است که در سالجاری عملیاتی میشود.
او، همچنین از روکش آسفالت دو کیلومتر از محور ارتباطی روستای خلیلی هم سخن به میان میآورد و میافزاید: با تلاشهای نماینده مجلس در جذب اعتبارات لازم برای رسیدن به وضعیت مطلوب زیر ساختهای ارتباطی سپیدان، نزدیک به ۲۰۰میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی و استانی تخصیص یافته که اجرای این پروژهها بعلت برودت و کاهش دما از چهار ماهه ما گذشته متوقف شده بود که بحمدلله از ابتدای اردیبهشت ماه جاری مجدداً انجام این طرحهای عمرانی از سر گرفته شده است.
محور ارتباطی «چله گاه» دوبانده میشود
رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای سپیدان ساماندهی جاده چله گاه را از دیگر مقاصد عمرانی این اداره عنوان میکند و میگوید: با پیگیری نماینده مردم در مجلس، عملیات دوباندهسازی پنج کیلومتر از محور ارتباطی منطقه گردشکری «چله گاه» آغاز به کار میشود.
سخایی اردکانی در ادامه از حذف دو پیچ خطرناک در محور کهکران نیز سخن به میان میآورد و اعلام میکند که یکی از این پیجها رفع و دیگری نیز انجام میشود.
این مقام مسئول در راهداری سپیدان عمده مطالبات مردم این شهرستان را رفع نقاط حادثهخیز میداند که باید با به قید فوریت انجام شود.
وی تاکید میکند: راه دسترسی به منطقه گردشگری «شش پیر» نیاز به تعریض جاده و حذف پیچهای خطر دارد، این پیچها از نظر هندسی بصورت ۹۰ درجه است که باید تسطیح و لایروبی و احداث پلهای جدید در این محور انجام شود تا بیش از این موجب تخریب راههای ارتباطی این مناطق نشود.
رییس راهداری و حمل و نقل جادهای سپیدان بر لزوم روکش آسفالت محورسپیدان تا کُمِهر تاکید میکند و میگوید: نماینده مردم سپیدان و بیضا در مجلس، پیگیر این موضوع هستند و قرار است که از همایجان تا برغان هم عملیات روکش آسفالت انجام شود.
ضرورت اقدامات عاجل برای افزایش کیفیت مسیرهای ارتباطی
سخایی اردکانی، همچنین از شانهسازی حاشیه راههای اصلی و فرعی این شهرستان به مساحت ۸۵۰۰ متر مکعب خبر میدهد و میگوید: در راستای ایمنسازی محورهای مواصلاتی شهرستان سپیدان در نوروز امسال ۴۵۹ عدد تابلو و علایم ایمنی جادهای در سطح این شهرستان نصب شده است.
او اظهار میکند: علایم نصب شده در جادهها شامل تابلوهای اخطاری، اطلاعاتی، مسیرنما و انتظامی است که در راستای افزایش ضریب ایمنی راهها و ارتقای ایمنی جادههای ارتباطی و همچنین کاهش تصادفات جادهای نقش بسزایی دارد.
به گفته وی؛ تابلوها و علایم ایمنی برای آگاهی دادن به رانندگان از شرایط راهها و امکانات موجود در جاده مورد استفاده قرار میگیرد و این امر در کاهش احتمالی مخاطرات جادهای تاثیر بسزایی دارد.
رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای سپیدان، خط کشی محورهای بزرگراه، اصلی، فرعی و روستایی این شهرستان از ابتدای امسال تاکنون را ۳۷۰ کیلومتر عنوان میکند و میافزاید: ۱۲۵۰ متر مکعب از نقاط مستعد تصادفات در محورهای ارتباطی شهرستان سپیدان در سالجاری ترانشه برداری شده است.
سخایی اردکانی، همچنین از آشکارسازی نقاط کور جادهای با نصب بازتاب چشم گربهای به تعداد ۷۵۰۰ عدد نیز سخن میگوید و ابراز میکند: برای جلوگیری از حوادث جادهای شهرستان در شش ماهه گذشته، تعداد ۴۰۹ علائم استوانهای جدا کننده در نقاط حادثهخیز شهرستان سپیدان نصب شده است.
رنگآمیزی نیوجرسی به جهت آشکارسازی نقاط پرتگاهی به مساحت ۵۶۰۰ متر مربع، نصب گاردریل در نقاط پرتگاهی و نقاط پر تصادف به طول۴ کیلومتر، مضرس کردن پیچهای خطرناک با شیارهای لرزاننده به مساحت ۱۲۶۰۰ متر مربع از دیگر اقداماتی است که در سالجاری برای سامان بخشی به محورهای ارتباطی شهرستان ویژه گردشگری سپیدان انجام شده است.
رییس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان سپیدان این را هم یادآور میشود که در حوزههای استحفاظی این شهرستان ۴۵۰ عدد تابلوهای اطلاعاتی نصب شده است.
سخایی اردکانی این را هم اضافه میکند که: در شش ماهه گذشته ۱۰ عدد برج نوری در محل تقاطعها و نقاط کور این شهرستان نصب و رمپهای خروج و ورود استاندارد در دو تقاطع این شهرستان نصب شده است.
او از دیگر اقدامات اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان سپیدان از ابتدای سالجاری تا به اکنون را لکه گیری ۲۵۰۰ متر مربع با آسفالت مخصوص کیسهای در مناطقی که با فرو رفتگی و چاله مواجه شده میداند و میگوید: برای روکش آسفالت ۴۵ کیلومتر از راههای اصلی، فرعی و روستایی شهرستان سپیدان و همچنین احداث یک باب راهدارخانه در محور اصلی اردکان اقلید تامین اعتبار شده است.
برف روبی و یخزدایی محورهای برف گیر و کوهستانی به مساحت۳۴۰ هزار متر مکعب، ریزش برداری در نقاط کوهستانی به مساحت ۵۰۰ متر مکعب از دیگر اقداماتیست که اداره راهداری و حمل و نقل جادهای سپیدان در زمستان گذشته انجام داده است.
اقدام قضایی علیه ۶۰ نفر متجاوز به حریم راههای سپیدان
رییس راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان سپیدان در ادامه از اقدامات قضایی علیه متجاوزین حریم راههای این شهرستان خبر میدهد و میافزاید: برای جلوگیری از منفعت طلبی متجاوزین به حریم قانونی راه ۶۰ پرونده به مقام قضایی ارجاع داده شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، راههای ارتباطی مناسب یکی از دلایل افزایش گردشگر در شهرستان سپیدان به شمار میرود، شهرستان سپیدان به عنوان یکی از قطبهای مهم گردشگری چهار فصل در کشور و استان به شمار میرود، بنابراین جهت رونق این صنعت لازم است تا اقدامات لازم برای افزایش کیفیت مسیرهای ارتباطی به این شهرستان گردشگری در حوزه زیر ساختها انجام شود.
گزارش: آمنه سپهر