با سخنرانی وزیر؛
همایش امام رضا؛ ادیان، مذاهب و فرق آغاز به کار کرد

همایش علمی پژوهشی امام رضا؛ ادیان، مذاهب و فرق، صبح امروز(2 مهرماه) در تالار علامه امینی کتابخانهٔ مرکزی دانشگاه تهران آغاز به کار کرد. سید محمد حسینی در این همایش گفت: زندگی امام رضا بر این اصل تاکید داشت که منطق و سخنپذیری بر شمشیر برتری دارد.
ایلنا: همایش علمی پژوهشی امام رضا؛ ادیان، مذاهب و فرق، صبح امروز(2 مهرماه) در تالار علامه امینی کتابخانهٔ مرکزی دانشگاه تهران آغاز به کار کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سید محمد حسینی؛ وزیر ارشاد در این همایش یک روزه که از سلسله برنامههای دهمین جشنوارهٔ فرهنگی و هنری رضوی است، ضمن اشاره به قرار داشتن در دههٔ کرامت گفت: سفر امام رضا(ع) به ایران باعث حضور بسیاری دیگر از امام زادگان در کشور ما شد که سبب خیر بسیاری شدهاند.
او افزود: ما در این دهه، در ۶۸ موضوع برنامه داریم که شامل ۸۸۸ برنامه است و این همایش یکی از آنها است. این کارهای تحقیقاتی باعث میشود جشنوارهٔ امام رضا هر سال باشکوهتر برگزار شود و هنرمندان بتوانند از سوژهها و ایدههای مطرح شده استفاده کنند تا شاهد کارهای تکراری نباشیم.
حسینی تالیف دانشنامهٔ امام رضا(ع) را یکی از کارهای صورت گرفته در مورد آن اما دانست و گفت: کار مدخلیابی این این دانشنامه انجام شده است و امیدواریم تا سال آینده کار نگارش آن هم به پایان برسد.
وزیر ارشاد با تاکید بر لزوم حضور فضای عقلانی در جامعه گفت: اگر چنین فضایی حاکم باشد، حق بیشتر به چشم میآید و حرف حق از طرف مردم پذیرفتنیتر میشود. همواره توصیهٔ ائمه(ع) صحبت کردن براساس منطق بوده است. در مسائل فکری نمیتوان تحکیم کرد و باید طرف مقابل را قانع کرد، باید استدلال انجام شود و خداوند هم نخواسته است کسی به زور ایمان بیاورند. حتی برخورد با افرادی که در راه کج هستند، نباید با ناسزا برخورد کرد و به آنها توهین نمود. کسی که ناسزا میگوید یا اهل منطق نیست، یا اهل ادب.
او ادامه داد: در جنگ صفین، رسوالالله(ص) به سربازان خود توصیه کرد که من راضی نیستم برخوردهای خشن صورت بگیرد، شما باید برای دشمنان دعا کنید تا به راه راست هدایت شوند. البته ما بحث برائت را هم داریم، اما برخورد با تودههای مردم باید با مراعات انجام شود. زمانی یهودیها و مسیحیان مدعی بودند که بهشت فقط از آن ماست و کس دیگری در آنجای ندارد. در سورهٔ بقره ابتدا این ادعای یهودیها و نصرانیها مطرح میشود و سپس خطاب به آنها گفته میشود که منطق این حرف شما چیست؟ چرا شما خودتان رانژاد برتر میپندارید؟ منطق قرآن اینگونه است.
حسینی در خاتمه به دوران امام رضا اشاره کرد و گفت: اوج نهضت ترجمه در زمان آن حضرت بود و کتابهای زیادی به زبانهای عربی و فارسی ترجمه شدهاند. در جامعهٔ آن زمان گروههای مختلفی وجود داشت و امام رضا (ع) با فرقههای مختلفی روبرو بود. عدهای از آن افراد فقط به حدیث اعتقاد دارند و عدهٔ دیگری عقل گرای افراطی بودند. حتی در بین شیعیان هم فرقههای مختلفی وجود داشت که بسیاری از آنها در زمان امام صادق شکل گرفته بود.
وزیر ارشاد افزود: عدهای میگفتند امام صادق(ع) از دنیا نرفته و عدهٔ دیگری معتقد به حضور اسماعیل به عنوان امام بعد از امام صادق(ع) بودند، گروه دیگری میگفتند فرزند دیگر اما صادق(ع) به اسم محمد است و به همین ترتیب فرقههای مختلف دیگری وجود داشت. امام رضا(ع) در چنین فضایی مکتب حق را ترویج کرد. امام(ع) سعی کرد راه را بر سفسطه و مغلطه ببندد. این روش باید امروز هم به کار برده شود. همانطوری که مقام معظم رهبری هم بارها از جوانان خواسته که شبهات خود را مطرح کنند تا به آنها پاسخ مناسب داده شود. نهایتآ زندگی امام رضا(ع) بر این اصل تاکید داشت که منطق و سخنپذیری بر شمشیر برتری دارد.
محورهای این همایش شامل گونهشناسی جریانهای فکری و مذهبی عصر امام رضا(ع)، ویژگیهای فکری و مذهبی جهان اسلام در زمان امام رضا(ع)، روششناسی امام رضا(ع)، منبعشناسی انتقادی، پژوهشهای رضوی و نسبت کلام و تاریخ در امامشناسی است.
همچنین آثار و ثمرات حضور امام رضا(ع) در ایران، میراث فکری و فرهنگی امام رضا(ع) در ایران و جهان، جایگاه امام رضا(ع) در نگاه پیروان ادیان و مذاهب از دیگر محورهای این همایش است.
بیش از ۱۰۰ مقاله با موضوعات یاد شده به دبیرخانه این همایش ارسال شده است که از این تعداد ۱۴ مقاله به صورت سخنرانی در این همایش ارائه میشود.