مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خبر داد:
پیادهسازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از پیادهسازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در شبکه بهداشتی کشور خبر داد و این نظام را چارچوبی منظم برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات تغذیهای افراد به منظور مداخلات موثر به صورت سالانه، عنوان کرد.
به گزارش ایلنا، دکتر احمد اسماعیل زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران جزو معدود کشورهای دنیاست که خدمات تغذیهای را به صورت رایگان در سیستم مراقبتهای اولیه بهداشتی خود در مناطق شهری و روستایی با بکارگیری حدود ۲ هزار کارشناس تغذیه برای عموم مردم ارائه میکند، گفت: در کنار برنامههای متعدد تغذیهای در نظام شبکه کشور، پیادهسازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در سیستم شبکه بهداشتی کشور اقدام پیشرفته و نوینی است که در طی چند سال اخیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت آن را نهادینه کرده است.
وی افزود: این نظام یک چارچوب منظم و سیستماتیک است که در آن، هر سال دادههای مربوط به وضعیت تغذیهای افراد در سیستم بهداشتی کشور جمع آوری و تجزیه و تحلیل میشود تا در صورت وجود مشکلات تغذیه ای، اقدامات مداخلهای در سریعترین زمان ممکن طراحی و اجرا شود.
دکتر اسماعیل زاده تصریح کرد: در سالیان قبل برای اطلاع از وضعیت تغذیهای جامعه باید منتظر میشدیم تا بررسیهای ملی که در زودترین حالت هر ۱۰ سال یکبار اتفاق میافتاد، این دادهها را در اختیار سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان قرار دهند که با توجه به تغییر در وضعیت شاخصهای تغذیهای در کوتاه مدت در جوامع به ویژه در ایران، این روند کارآیی چندانی نداشت و نمیتوانست به مراقبت تغذیهای موثر در جامعه منجر شود.
وی تاکید کرد: لذا پیادهسازی نظام مراقبت غذا و تغذیه در تمام گروههای سنی در بستر شبکه بهداشتی کشور که در آن دادههای مربوط به وضعیت تغذیهای هر سال در اختیار سیاستگذاران است، میتواند این نقص را جبران کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه اظهار کرد: در نظام مراقبت غذا و تغذیه، شاخصهای مرتبط با وضعیت تغذیهای از جمله شاخصهای تنسنجی (برای شناسایی کوتاه قدی، لاغری، اضافه وزن و چاقی)، شاخصهای بیوشیمیایی (برای شناسایی موارد کم خونی، کمبود ید در جامعه و کمبود ویتامین D) و ارزیابی دریافتهای غذایی (برای شناسایی موارد مربوط به کمبود یا زیادی دریافت غذایی انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها) و شاخصهای مربوط به ناامنی غذایی جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
وی هدف از پیادهسازی این برنامه را در نظام شبکه بهداشتی کشور، بهبود شاخصهای تغذیهای، کاهش عوامل خطر مرتبط با تغذیه و ارتقای سلامت جامعه عنوان و تصریح کرد: به عبارت دیگر، در این نظام کمبودها و مشکلات تغذیهای شناسایی، و برنامهها و مداخلات انجام شده نیز مورد ارزیابی قرار میگیرند که آیا موثر عمل میکنند یا خیر.
دکتر اسماعیل زاده ادامه داد: همچنین در این برنامه، پایش روند مشکلات تغذیهای اتفاق میافتد که میتواند به تدوین سیاستهای مؤثر و تصمیمگیری مبتنی بر شواهد کمک شایانی کند؛ بخشهای زیادی از نظام مراقبت غذا و تغذیه در سطح شبکه بهداشتی کشور تاکنون استقرار یافته و دادههای موردنیاز مرتبا در حال جمع آوری و تجزیه و تحلیل شدن است که بر مبنای آن نقشه تغذیهای کشور هر سال تدوین میشود.
به گزارش وبدا، وی تاکید کرد: این برنامه یکی از برنامههای پیشرو تغذیهای در منطقه خاورمیانه است که برای تقویت آن نیاز به همفکری محققین و اعضای هیات علمی گروه تغذیه در کشور وجود دارد تا بتوان بهترین خدمات مبتنی بر شواهد را به مردم عزیز کشورمان ارائه دهیم.