رئیس کل سازمان نظام پرستاری نسبت به راهاندازی دورههای کاردانی در حوزه هوشبری و اتاق عمل هشدر داد و گفت: بیماریها پیشرفت کرده و نوع درمانها نیز پیشرفته شده است. بنابراین، مدرکی کمتر از کارشناسی نمیتواند خدمات خوبی را به مردم ارائه دهد.
«احمد نجاتیان» رئیس کل سازمان نظام پرستاری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در خصوص پیشنهاد حذف معاونت پرستاری وزارت بهداشت توضیح داد: در مورد جایگاه معاونت پرستاری وزارت بهداشت باید گفت که یک دهه فعالیت این معاونت نشان داده است که میتواند به نظام سلامت در حل مشکلات جامعه در زمینه دریافت مراقبتها کمک کند. این معاونت، معاونت صنفی نیست که بگوییم مربوط به یک گروه است، بلکه مربوط به فعل مراقبت است که مراقبت روزبهروز در نظام سلامت پررنگتر میشود.
وی ادامه داد: امروز ما با امر سالمندی، مراقبت در منزل و مراقبت از بیماران مزمن مواجه هستیم. بنابراین، معاونت پرستاری نه تنها اکنون، بلکه حتی در گذشته که در مورد بودن یا نبودنش سؤالاتی مطرح بود، نیز جایگاه داشته است. اما امروز سؤالی که مطرح است، این است که چگونه تقویت شود و چه وظایف و اختیاراتی به آن داده شود تا بتواند نقش خود را بهتر ایفا کند. اصلاً در مورد خود جایگاه این معاونت، بحثی وجود ندارد.
نجاتیان تصریح کرد: برخی صحبتها در برخی محافل کارشناسی مطرح است که ساختار دولت به طور کلی باید کوچک شود یا ساختار وزارت بهداشت تغییر یابد. اما این موارد در حد صحبت و نظریهپردازی است. ولی آنچه که در عمل در حال رخ دادن است، این است که این معاونت باید تقویت شود، باید اختیارات بیشتری به آن داده شود.
او اضافه کرد: در حال حاضر در وزارت بهداشت برای بخش بهداشت، مسئولیت داریم؛ برای بخش درمان مسئول داریم؛ در حوزه توانبخشی جایگاه خاصی داریم. ولی در حوزه مراقبت، که یک امر دائمی است و مردم در سطح جامعه به مراقبت نیاز دارند، معاونت پرستاری است که این وظیفه را انجام میدهد. امیدواریم این نقش در این دولت، که بالاخره توجه ویژهای به حوزه پرستاری دارد، تقویت شود و اختیارات بیشتری به آن داده شود و وظایف بیشتری داشته باشد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری دربارهی دورههای کاردانی پرستاری گفت: در خصوص دورههای کاردانی پرستاری باید گفت که این بحث اکنون مطرح نیست. آن چیزی که با آن مخالف نیز هستیم، ایجاد دورههای کاردانی در حوزه هوشبری و اتاق عمل است. این کار یک نوع هدر دادن منابع است. نیاز مردم امروز به پرستارانی است که حداقل مدرک کارشناسی و دانش کافی داشته باشند. چرا که بیماریها پیشرفت کرده و نوع درمانها نیز پیشرفته شده است. بنابراین، مدرکی کمتر از کارشناسی نمیتواند خدمات خوبی را به مردم ارائه دهد.
او افزود: موضوع کاردانی پرستاری، یک زمانی در دوران جنگ مطرح شد؛ زمانی که ما نیاز داشتیم پرستاران زودتر فارغالتحصیل شوند و به بازار کار اضافه شوند. اما اکنون در شرایط عادی، نه حرفی از چنین چیزی در میان است و نه با آن موافق هستیم. ولی آنچه که مطرح است، دورههای کاردانی اتاق عمل و هوشبری است که برخی از واحدهای دانشگاهی که تحت عنوان مراکز آموزش عالی حوزه سلامت فعالیت دارند، بدون کنکور آموزش میدهند.
نجاتیان متذکر شد: ما در این زمینه نامه نوشتیم و با انجام این کار مخالفت کردیم. چرا که این برنامهها، آمار بیکاران ما را در این حوزه افزایش میدهد. ما در حال حاضر در حوزه هوشبری و اتاق عمل با کمبود نیرو مواجه نیستیم. دانشگاهها در حال تربیت کارشناس هستند و نیروهای خوب و زبدهای هستند که میتوانند در اتاق عمل فعالیت کنند. دورههای کوتاهتر از کارشناسی به سرعت به سلامت مردم آسیب میزند و هیچ مشکلی را حل نمیکند، بلکه مشکلات بیشتری را هم برای ما به همراه دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دورههای کاردانی پرستاری میتواند راه حل جبرانی برای کمبود پرستار در کشور باشد؟ گفت: اگر کمبود پرستار داریم، این کمبود به دلیل کمبود آموزش نیست، بلکه به دلیل کمبود جذب پرستار است. وقتی در چهار سال گذشته نتوانستیم همین فارغالتحصیلانی که داریم را جذب کنیم، آموزش اضافی فقط به تعداد بیکاران ما اضافه میکند. بنابراین، ما مشکل کمبود پرستار داریم، اما دلیلش کمبود تعداد پرستار آموزشدیده نیست؛ کمبود جذب و عدم توانایی در نگهداشت این نیروها است.
او خاطرنشان کرد: این درست مانند آن است که وقتی در جایی پزشک کم داریم، کارشناس پزشکی تربیت کنیم. این موضوع در دنیا هم مطرح بوده و وجود دارد، ولی ما هیچگاه آن را مطرح نکردهایم. چراکه مردم نباید خدمات سطح پایینتر و بیکیفیتتری دریافت کنند. در مورد پرستاری هم همینطور است.