رونالدوهراسیِ مجازی
سوپرگل ستاره پرتغالی قریحه طنز هواداران تیم ملی فوتبال را به کار انداخت.
روزنامه شهروند نوشت: «در فاصله حدود ٢ماه مانده تا جامجهانی ٢٠١٨ و بازیهای سختی که تیم ملی در گروه B پیش رو دارد، درخشش ستارههای همگروهی ایران در رقابتهای اروپایی باعث شده تا برخی از هواداران و کاربران فضای مجازی از رویارویی با تیمهای بزرگی چون اسپانیا و پرتغال هراس پیدا کنند. این اتفاقات که البته در آستانه جامجهانی ٢٠١٤ نیز به همین شکل و با شدت کمتر رخ داده بود، شاید بر خلاف اکثر نقاط دنیا تضعیف روحیه ملیپوشان در داخل کشور را به همراه داشته باشد و در روزهای منتهی به جامجهانی ٢٠١٨ تأثیر منفی روی تیم کارلوس کیروش بگذارد.
ترس از سوپرگل رونالدو
کریستیانو رونالدو که یک بار سابقه رویارویی با تیم ملی ایران در جامجهانی ٢٠٠٦ را دارد و حتی موفق به باز کردن دروازه ابراهیم میرزاپور هم از روی نقطه پنالتی شده است، بعد از گذشت ١٢سال بار دیگر برای گشودن دروازه ایران در جامجهانی ٢٠١٨ تلاش خواهد کرد. بعد از افتی که رونالدو در اوایل فصل جاری لالیگای اسپانیا داشت، یک ماهی است که به دوران اوج بازگشته و مقابل یوونتوس هم یک شب درخشان را پشت سر گذاشت. گل دوم ستاره پرتغالی رئال که با ضربه قیچیبرگردان و با پرشی باورنکردنی همراه بود، باعث شد تا کاربران فضای مجازی خیلی زود به ساخت توییتها و لطیفههایی مشغول شوند تا ترس از رویارویی با رونالدو و یارانش را به رخ بکشند. تعداد زیادی از این توییتها در فضای مجازی به بیرانوند، دروازهبان کنونی تیمملی ایران در جامجهانی مربوط میشود که به اعتقاد برخی فوتبالدوستان از پیش بازنده است.
اسپانیا، قدرت وحشتناک
در ایام نوروز بود که اسپانیا، قدرتمندترین حریف ایران در جامجهانی ٢٠١٨ طی یک بازی تدارکاتی با ٦ گل آرژانتین را بدرقه کرد. این اتفاق هم خیلی زود با واکنش هواداران تیمملی همراه بود که موجی از ناامیدی را در شبکههای اجتماعی ایجاد کرد. برخی صحبت از تلاش ایران برای کم گل خوردن در برابر ماتادورها به میان آوردند و به طنز به این مسأله پرداختند. از قبل هم مشخص بود که اسپانیا به عنوان قهرمان سال ٢٠١٠ جامجهانی و داشتن بازیکنان سطح اول در فوتبال مدرن اروپا میتواند یکی از مدعیان فتح جام باشد، اما برتری پر گل این تیم برابر آرژانتین که در دوره قبل جدیترین رقیب ایران بود، تلنگر جدیدی بود تا این رعب و وحشت در دل هواداران فوتبال در ایران پدید بیاید.
به یاد مسی و بیکزاده
قبلا هم سابقه چنین رفتارهایی از هواداران فوتبال ایران را سراغ داریم. بعد از همگروهی شاگردان کیروش با آرژانتین در جامجهانی ٢٠١٤ بارها به طنز مسائلی درباره تقابل بازیکنان ایرانی با ستارههای آرژانتینی مطرح شد. بهعنوان مثال برخی از کاربران رویارویی هاشم بیکزاده و لیونل مسی را به صورت طنز بیان کردند و حتی این مسأله به درون تیمملی هم کشید. در نهایت هم دیدیم که ایران نمایش خوبی مقابل آرژانتین داشت و شاید هم خودکمبینی بود که باعث شد تا لیونل مسی درنهایت در دقیقه ٩١ دروازه علیرضا حقیقی را باز کند و ٣ امتیاز را از شاگردان کیروش بگیرد.
کیروش همسو با هواداران شد!
کارلوس کیروش که اخیرا در مصاحبه خود گفته بود بازیکنان حاضر در لیگ ایران با ستارههای اسپانیا و پرتغال فاصله زیادی دارند، در واکنش به گل استثنایی رونالدو مقابل یوونتوس روز گذشته در صفحه شخصیاش نوشت: «بعد از بازی یوونتوس و رئالمادرید اکنون کاملا مشخص است که لیگ فوتبال ایران همانند اروپاست. سطح سرعت بازی، ریتم و فشار مشاهدهشده یکسان است! سطح آمادهسازی بازیکنان و عملکرد آنها یکسان است! الان زمان عذرخواهی از هواداران فوتبال ایران به خاطر نظر و نگاه اشتباهی است که داشتهام، بهویژه از Three Tenors! بنده همینطور باید مراتب عذرخواهی صمیمانه خود را به بازیکنان ملیپوش تقدیم کنم. من فکر میکردم که این وظیفه من است تا برای یک برنامه آمادهسازی خاص بجنگم تا شاید بتوانم این فرصت را برای اینکه آنها آمادگی بهتری برای حضور در سطح رقابتی جامجهانی داشته باشند، بدهم تا بتوانند با توجه به ظرفیت فوقالعاده با افتخار و غرور بدرخشند. اکنون زمانی است که از بازیکنان ملیپوشمان عذرخواهی کنیم به خاطر اینکه آنها به برنامه آمادهسازی خاص برای حضور در جامجهانی نیاز ندارند. ما کاملا آماده هستیم برای رویارویی با رونالدو، ایسکو و بقیه دوستان...»
سرمربی تیمملی با این جملات کنایهآمیز به مربیان لیگ برتری که از او انتقاد کرده بودند، در راستای هوادارانی حرکت کرده که دچار خودکمبینی شده و گاهی به تمسخر بازیکنان داخلی میپردازند.
تضعیف به جای حمایت!
در روزهای منتهی به جامجهانی هواداران اکثر تیمهای ملی به راههایی برای حمایت از ملیپوشان خود فکر میکنند و به کسب نتیجه و حتی رقمخوردن شگفتی امیدوار هستند. با این حال به نظر میرسد هواداران ایرانی از این نظر منحصربهفرد هستند که بعد از همگروهی با تیمهای بزرگ جهان با ناامیدی درباره اتفاقاتی که قرار است در روسیه برای کیروش و شاگردانش رخ دهد، صحبت میکنند. با اینکه خیلی از این جملات به حالت طنز بیان میشود، اما انتشار گسترده آنها قطعا نتیجه منفی روی روحیه ملیپوشان اعزامی به جامجهانی خواهد داشت. در چنین شرایطی شاید بهتر باشد در ٢ ماه پیش رو حمایت به جای تضعیف در دستور کار هواداران تیمملی قرار بگیرد؛ اگرچه بعید نیست حتی در جریان جامجهانی هم شاهد اتفاقات عجیب و غریبی باشیم.
کمبود احساس شادی عامل ایجاد پدیدههای سرخوشانه
مهدی رحمتی جامعهشناس هم در این باره گفت: به وجود آمدن جو منفی علیه تیم ملی بعد از درخشش حریفان در جام جهانی بخشی از همان کجرویهای سایبری است که همواره در فضای مجازی خودش را نشان میدهد. پیش از این حتی فحاشی و توهین هم در سابقه ورزشی فضای مجازی وجود دارد که بازیکنان بزرگی چون لیونل مسی، رونالدو و ایوان زایتسف از آن در امان نماندند. متاسفانه همانطور که در ورزشگاه وقتی چند نفر لیزر و ترقه میاندازند، به نام تمامی تماشاگران تمام میشود، این رفتارهای بد مجازی هم در نگاه اول کل مردم ایران را در بر میگیرد. درباره این موضوع خاص و درخشش ستارههای رقیب ایران، با حسابهای ریاضی نمیشود صرفا نتیجهای را پیشبینی کرد. اینکه بگوییم وقتی اسپانیا به آرژانتین ٦ گل میزند، پس فاصلهاش با تیم ملی ایران چقدر خواهد بود، درست نیست. این اتفاق قبل از جامجهانی ١٩٩٨ هم رخ داد؛ جایی که یوگسلاوی در پلیآف ٥ گل به مجارستان زد و همه تصور میکردند به ایران شکست سنگینی را تحمیل کند اما دلیل چنین رفتارهایی به این برمیگردد که مردم خیلی ابزارهای گستردهای برای ابراز شادی و نشاط ندارند و هر واقعهای این ظرفیت را دارد که رفتارهای سرخوشانه برای آنها داشته باشد. وقتی فردی بعد از گل زیبای رونالدو به یوونتوس برای رویاروییاش با ایران لطیفه میسازد، به دنبال ایجاد فضایی برای شادی است. به نظر میرسد احساس شادی به دلیل مشکلات اقتصادی و اتفاقات مختلف در فضای عمومی جامعه خیلی زیاد نیست و یکی از پیامدهایش همین است که هر واقعهای تبدیل به یک پدیده سرخوشانه میشود. این پدیده تا جایی پیش رفت که حتی از اتفاقات تلخ مثل زلزله، سیل، سقوط هواپیما و مرگ مردم هم به دنبال ایجاد فضایی برای شادی هستیم. این افراد اغلب آدمهایی هستند که از نظر تعهد اجتماعی در پایینترین سطوح قرار دارند. البته با وجود ناخوشایندبودن چنین رفتارهایی نمیتواند روی عملکرد بازیکنان تیم ملی تأثیر چندانی داشته باشد. این رفتارها اکثر مقطعی است و هفته بعد کسی یادش نمیآید که رونالدو چنین گلی به ثمر رسانده است. اگر کل رسانهها و مردم نسبت به تیمملی چنین رفتاری داشته باشند، میتواند تاثیرگذار باشد اما این رفتارهای مقطعی با توجه به کادر حرفهای تیمملی بعید است تاثیری در روند بازیکنان ایجاد کند.»