ایلنا گزارش میدهد؛
مدرسهها امسال برای خانوادههای کارگری سختتر باز میشوند

آنچه که بیش از همه در بازار به چشم میآید نوشت افزارهای وارداتی هستند که با رنگ و طرحهای جذاب خود دل هر دانش آموزی را - فارغ از اینکه پدر او با چه نوع قراردادی مشغول کار است و یا نیست - را میبرند. حتی برخی از کارشناسان از نفوذ ۹۰ درصدی لوازم التحریر وارداتی در بازار خبر میدهند.
قیمت نوشت افزار نسبت به سال گذشته افزایش محسوس و چشمگیری داشته است. این افزایش قیمت به گونهای است که برخی از خانوادهها از جمله کارگران برای تهیه نوشت افزار فرزندان خود دچار مشکل شده و در تنگنا قرار گرفتهاند.
به گزارش ایلنا، با وجود مشکلات بنگاههای اقتصادی که به سبب اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها و افزایش قیمت حاملهای انرژی رخ داده است، آن دسته از کارگرانی که شغل خود را از دست ندادهاند هم برای دریافت حقوق حداقلی خود دچار مشکل هستند، از این رو قدرت خرید کارگران کاهش قابل ملاحظهای یافته است.
در حالی که تنها چند روز تا بازگشایی مدارس باقی است، همه دانش آموزان میخواهند که با کیف، کفش و نوشتافزار جدید سال تحصیلی خود را آغاز کنند. در این میان افزایش قیمت نوشتافزار خود را بیش از سایر اقلام بر زندگی کارگران تحمیل میکند چرا که فرزندان جامعه کارگری آموختهاند از وسایل ضروریشان چنان استفاده کنند که در صورت نیاز قابلیت استفاده مجدد برای سال جدید را داشته باشند اما خرید نوشتافزار از ضروریات آغاز سال تحصیلی جدید است.
آقای بهزاد، کارگر پیمانکاری یک کارخانه تولید قطعات خودرو در این باره به ایلنا میگوید: هزینه مدرسه، کتاب و نوشت افزار در حال حاضر بسیار سنگین و حقوقی که در واحدهای تولیدی به کارگران پرداخت میشود بسیار ناچیز است. بخشی از این دستمزد ناچیز هم توسط واسطههای نیروی کار تصاحب میشود. من به زحمت نیازهای خانوادهام را در این زمینه تامین میکنم. فشار اقتصادی به حدی است که فرزند من در تابستان سر کار میرفت تا هزینههای بعدی خود را فراهم کند.
او ادامه میدهد: هم اینک به دلیل وضعیت بد اقتصادی کشور، بسیاری از همکاران من از کار خود اخراج شدهاند. این فشار اقتصادی تا حدی است که فرزندان برخی از آنان دیگر به مدرسه نمیروند و شاغل شدهاند.
ایرانی یا خارجی؟
اگر به یکی از فروشگاههای نوشت افزار در کشور مراجعه کنیم، شاید آنچه که بیش از همه به چشم میآید نوشت افزارهای وارداتی هستند که با رنگ و طرحهای جذاب خود دل هر دانش آموزی را - فارغ از اینکه پدر او با چه نوع قراردادی مشغول کار است و یا نیست - را میبرند. حتی برخی از کارشناسان از نفوذ ۹۰ درصدی لوازم التحریر وارداتی در بازار خبر میدهند.
عدم حمایت دولت از تولید کنندگان داخلی، نوسانات نرخ ارز، گرانی کاغذ و مهمتر از همه عدم جذابیت محصولات تولیدی داخلی به دلیل محدودیتهای وارده بر آنها از عمده دلایلی هستند که باعث به وجود آمدن وضع فعلی شدهاند.
در همین رابطه، اسماعیل حق پرستی، یک فعال کارگری، با اشاره به افزایش محصولات متنوع نوشت افزاری در بازار تهران اظهار میدارد: در حالی که این روزها مسئولان در شعار مشغول کنترل و ساماندهی واردات کالا و محصولات خارجی به کشور هستند، بازار داخلی در بسیاری از حوزهها به تولیدکنندگان خارجی تقدیم شده است.
دبیر خانه کارگر تهران با بیان اینکه سهم تولیدات داخلی از بازار نوشتافزار بسیار ناچیز است، میافزاید: انواع نوشت افزار خارجی که عمدتا از کشورهای جنوب شرقی آسیا با طرحها و رنگهای جذاب و مختلف وارد بازار ایران شدهاند فرصتی برای رقابت محصولات ایرانی باقی نگذاشتهاند.
در حالی که بازار خرید محصولات نوشت افزار ایرانی به خودی خود با توجه به آنچه گفته شد کم رونق است، مسئولان به جای برداشتن محدودیتهای تولید نوشت افزارهای جذاب و ایجاد تسهیلات برای تولید کنندگان این عرصه، گمان میبرند با دستور العملهای بخشنامهای خود میتوانند در قوانین اقتصاد بازار دست برده و شرایط را مطابق میل خود عوض کنند.
اخیرا معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در دستورالعمل جدیدی اعلام کرده که ورود لوازم التحریر خارجی به مدارس از مهر ماه امسال ممنوع میشود.
فاطمه قربان در این زمینه میگوید: ورود لوازمالتحریر غیرایرانی و غیراسلامی به مدارس از مهر ۹۱ ممنوع است و تولیدکنندگان باید توجه داشته باشند که تولیدات آنها با فرهنگ و تمدن غنی ایرانی - اسلامی همخوانی داشته باشد. همچنین خانوادهها نیز با ارائه اطلاعات کافی به فرزندان خود آنها را به استفاده از لوازمالتحریری که نقوش آن متناسب با فرهنگ ایرانی - اسلامی است، متقاعد کنند.
تجربه نشان داده است نمیتوان با بخشنامههای دستوری مشکلات اقتصادی و فرهنگی را حل کرد. اگر مسئولان خواهان خریداری شدن محصولات نوشت افزار داخلی هستند، راهی جز حمایت از تولید کنندگان داخلی و برداشتن محدودیتها ندارند.