نگاهی به پتروشیمی مارون؛ غول صنعت الفین ایران

پتروشیمی مارون یکی از قطبهای تولیدی الفین در ایران محسوب میشود که جایگاه قابل توجهی در صادرات این حوزه هم دارد.
به گزارش ایلنا، پتروشیمی مارون مجمتع تولید فراوردههای پتروشیمی است که در تاریخ ۱ بهمن ۱۳۷۷ برای اجرای الفین هفتم تاسیس شد. با اجرای این طرح که با ظرفیت تولید سالیانه ۱/۱ میلیون تن اتیلن در زمره بزرگترین تولید کنندگان الفین در جهان به محسوب میشود.
معرفی اجمالی مجموعه
شرکت پتروشیمی مارون برای تولید سالیانه ۳۰۰۰۰۰ تن پلی اتیلن سنگین طراحی شده است. این واحد توانایی تولید ۲۱ گرید مختلف پلی اتیلن سنگین را دارد که محصولات پرارزش آن برای ساخت جعبههای مختلف، صندوق های حمل مواد، بطری، مواد آرایشی، ظروف روغن، فیلمهای کشسان، الیاف با مقاومت بالا، عایق کابل، لولههای فشار بالا و انواع فیلمهای بسته بندی کاربرد فراوان دارد.
واحد سرویسهای جانبی و آفسایت تولید بخار فشار بالا (HPS) با ظرفیت ۵۴۰ T/H تولید بخار فشار متوسط (MPS) با ظرفیت ۶۰ T/H واحد بازیابی و تصفیه پسابهای برگشتی با ظرفیت ۸۰ متر مکعب در ساعت برجهای خنککننده با ظرفیت حداکثر ۱۲۰۰۰۰ متر مکعب آب در گردش ساعت پکیج تصفیه آب به روش اسمزمعکوس با ظرفیت ۱۰۰ متر مکعب پکیج تولید هوای ابزار دقیق و در پایان در شرکت پتروشیمی مارون با انتخاب پیشرفته ترین سیستمهای دیجیتالی کنترل عملیات (DCS ) مراحل مختلف تولید و در کنار آن آزمایشگاههای پیشرفته با کار شبانه روزی کیفیت محصولات تولیدی این شرکت را تضمین میکنند.
همچنین در این مجموعه واحدهای ایمنی و آتش نشانی، درمانگاه اورژانس، کارگاه مرکزی، سیستم ابزار دقیق، شبکه مخابرات، سیستم توزیع برق، خدمات رایانه، وسیعترین و بزرگترین مجموعه انبارها در سطح منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، واحد سرویسهای جانبی و افسایت شامل واحد تولید بخار، واحد تامین آب خنک کننده، مخازن خوراک و محصول، سیستم مشعلها و خطوط اتصال بین واحدها در کنار واحدهای فرایندی شبانه روز فعال هستند.
این مجموعه موفق شد برای اولین بار در ایران C2 (اتان) از گاز طبیعی استحصال شده را طی فرایندهایی به مواد الفینی، فراوردههای پلیمری و شیمیایی تبدیل کند. مارون امروز بهعنوان یکی از مگاالفینهای فعال جهان، نقش کلیدی در تولید و صادرات محصولات شیمیایی و پلیمری کشور ایفا میکند.
خوراک مجتمع از طریق کارخانه بازیابی اتان در اهواز تأمین میشود. این واحد با ظرفیت نزدیک به ۲ میلیون تن در سال، گاز طبیعی را به اتان تبدیل و از طریق یک خط لوله ۹۵ کیلومتری به مجتمع اصلی در بندر امام منتقل میکند.
موقعیت جغرافیایی مجموعه
این شرکت در زمینی به مساحت ۱۰۲٫۵ هکتار و در دو منطقه جغرافیایی کریت کمپ الیگودرز و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام احداث شده است. واحد بازیابی اتان در زمینی به مساحت ۵/۹ هکتار در کیلومتر ۱۵ جاده الیگودرز- ماهشهر احداث شده است.
در این واحد خوراک واحد الفین تولید و با خط لوله به طول ۹۵ کیلومتر به منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ارسال میشود. واحد الفین نیز به همراه واحدهای پلی اتیلن سنگین، پلی پروپیلن، اتیلن اکساید و اتیلن گلایکول و سرویسهای جانبی و آفسایت در زمینی به مساحت ۹۳ هکتار در سایت ۲ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) احداث شده است.
منطقه کریت کمپ اهواز
واحد بازیابی اتان در زمینی به مساحت 5/9 هکتار در کیلومتر 15 جاده اهواز- ماهشهر احداث شده است . در این واحد خوراک واحد الفین تولید و با خط لوله به طول 95کیلومتر به منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ارسال می شود.
منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
واحد الفین به همراه واحدهای پلی اتیلن سنگین ، پلی پروپیلن ، اتیلن اکساید و اتیلن گلایکول و سرویس های جانبی و آفسایت در زمینی به مساحت 93هکتار در سایت 2منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) احداث شده است.
واحد اتیلن
شرکت پتروشیمی مارون با ظرفیت تولید سالیانه ۱ میلیون و ۱۰۰هزار تن اتیلن یکی از معدود مگا الفینهای به بهرهبرداری رسیده جهان است. این واحد عظیم با تولید سالیانه ۱٬۱۰۰٬۰۰۰ تن اتیلن گرید پلیمری و ۲۰۰٬۰۰۰ تن پروپیلن گرید پلیمری به عنوان محصولات اصلی در تبدیل هیدروکربنها به مواد پلیمری و پتروشیمیایی نقش اساسی دارد. محصولات ارزشمند دیگری نظیر بنزین پیرولیز، heavy , C3+، متان و هیدروژن نیز به عنوان محصولات جانبی در واحد الفین تولید میشوند.
واحد اتیلن گلایکول (EO/EG)
با ظرفیت ۴۴۳ هزار تن در سال، محصولاتی چون منو اتیلن گلایکول (MEG)، دی اتیلن گلایکول (DEG)، تری اتیلن گلایکول (TEG) و دیاکسید کربن (CO₂) تولید میشود.
واحد پلیپروپیلن (PP)
واحد پلی پروپیلن شرکت پتروشیمی مارون با ظرفیت تولید ۳۰۰٬۰۰۰ تن در سال توانایی تولید انواع گریدهای پلی پروپیلن را دارد. سایر محصولات این واحد در تولید لوله، الیاف نساجی، لوازم خانگی، اسباب بازی، قطعات الکترونیکی، لوازم تحریر، پوشش کابل، تور و وسایل ماهیگیری، مبلمان و ... کاربرد دارند.
واحد پلیاتیلن سنگین (HDPE)
شرکت پتروشیمی مارون برای تولید سالیانه ۳۰۰٬۰۰۰ تن پلی اتیلن سنگین (HDPE) طراحی شده است . این واحد توانایی تولید ۲۱ گرید مختلف پلی اتیلن سنگین را دارد که محصولات آن برای ساخت جعبههای مختلف، صندوقهای حمل مواد، بطری، مواد آرایشی و بهداشتی، ظروف روغن، فیلمهای کشسان، الیاف با مقاومت بالا، عایق کابل، لولههای فشار بالا و انواع فیلمهای بسته بندی کاربرد دارد.
صادرات مجموعه
پتروشیمی مارون از شرکتهای فعال در حوزه صادرات صنایع پتروشیمی کشور محسوب میشود.
این شرکت سالانه صدها هزار تن محصول از جمله پلیاتیلن سنگین، منو اتیلن گلایکول (MEG) و دیاتیلن گلایکول (DEG) را به بازارهای بینالمللی صادر میکند.
کیفیت بالای محصولات، انطباق با استانداردهای جهانی و دسترسی مناسب به مسیرهای حملونقل دریایی از طریق بندر امام خمینی (ره)، پتروشیمی مارون را به گزینه قابل توجهی برای خریداران خارجی در بازارهایی چون چین، هند، ترکیه و کشورهای اروپایی تبدیل کرده است.
سهامداران عمده شرکت پتروشیمی مارون شامل شرکتهای زیر است:
سهامدران عمده شرکت پتروشیمی مارون، صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، شرکت سرمایهگذاری امین توان آفرینساز، شرکت گروه مالی مهرگان تامین، شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، شرکت گروه پتروشیمی تابان فردا و شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت هستند.
مسئولیت اجتماعی
شرکت پتروشیمی مارون در راستای مسئولیت اجتماعی، با توجه به محرومیت منطقه خوزستان با اجرای پروژههای عام المنفعه، اقداماتی را برای ارتقاء خدمات اجتماعی در سطح منطقه صورت داده است که از این اقدامات می توان به مواردی از جمله کمک به خانوادههای بیبضاعت، کمک به دانشآموزان بیبضاعت، مشارکت در تجهیز مرکز دیالیز بندر امام خمینی، مشارکت با شرکت پتروشیمی رجال در ساخت دارالایتام در شهرستان ماهشهر، کمک به کمیته امداد خمینی و بهزیستی شهرستان ماهشهر، مشارکت با پتروشیمی لاله در ساخت ۶ مدرسه ابتدایی در روستای محروم شهرستان ماهشهر، مشارکت با شهرداری شهرستان ماهشهر برای ایجاد مجموعه فضای سبز منطقه، ساخت مدرسه دخترانه ۱۰ کلاسه در مجموعه منازل مهر شهرستان ماهشهر و... اشاره کرد.
همچنین در حوزه محیط زیست پتروشیمی مارون پروژه بهسازی و نصب ۲۴ مشعل در شرکت نفت و گاز کارون را با هدف کاهش آلایندگی و دستیابی به مشعل بدون دود با هدف حفاظت از محیطزیست شروع کرد.