رییس سازمان غذا و دارو:
برای حفظ شرایط سال گذشته به «نقدینگی هفت برابری» نیاز داریم

رییس سازمان غذا و دارو گفت: امسال در حوزه تجهیزات پزشکی ارز ۴۲۰۰ حذف شده و ارز ۲۸۵۰۰ جایگزین آن شده است. اکنون به نقدینگی هفت برابری برای حفظ شرایط سال گذشته نیاز داریم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «مهدی پیرصالحی» رییس سازمان غذا و دارو امروز -شنبه ۳ خرداد- در نشستی خبری با موضوع نمایشگاه بینالمللی ایران هلث اظهار کرد: در حوزه نمایشگاهها همیشه میگوییم حضور در نمایشگاهها، نمایش توانمندیهای تولید داخل است و در تولید داخل علیرغم تمام مشکلات و کمبود منابع ارزی، صدمه دیدن از ارز چندنرخی، پیشرفتهای خیلی خوبی داشتهایم، نشان دادن ظرفیتهای صادراتی ما است. در برنامه هفتم یک میلیارد دلار صادرات تجهیزات پزشکی دیده شده است.
وی افزود: در کنار این، نمایشگاه محیط خوبی برای آشنایی شرکتها با ظرفیتهای یکدیگر و شرکتهای خارجی شرکتکننده در نمایشگاه بهعنوان غرفهدار و یا بازدیدکننده است، علیرغم اینکه امسال سال سرمایهگذاری در تولید نامگذاری شده است، شرایطی که امروز برای تولید ما رقم میخورد این را نشان نمیدهد و باید همگی برای تغییر شرایط تلاش کنیم تا شرایط را از نظر تأمین ارز، قیمتگذاری مناسب و تأمین نقدینگی فراهم کنیم وگرنه این موضوع در حد شعار باقی میماند.
او ادامه داد: در نمایشگاه سعی میکنیم سازمان غذا و دارو حضور داشته باشد تا مشکلات و معضلات شرکتها را ببیند. امیدواریم خود نمایشگاه و کارگاههای جانبی آن به بهتر شدن شرایط ما کمک کند.
پیرصالحی تصریح کرد: امسال در حوزه تجهیزات پزشکی ارز ۴۲۰۰ حذف شده و ارز ۲۸۵۰۰ جایگزین آن شده است. اکنون به نقدینگی هفت برابری برای حفظ شرایط سال گذشته نیاز داریم. این را یا بانکهای عامل به عنوان تسهیلات باید در اختیار ما بگذارند و یا اعتبار بدهند که هیچکدام این را انجام ندادهاند. تمام شرکتهای ما در حوزه ارزی نیاز دارند ارز بهموقع تخصیص پیدا کنند. تقریبا ۴۰۰ میلیون کمتر از آنچه باید ارز به ما تخصیص داده شده است. این باعث میشود کمبود دارو و تجهیزات پزشکی را شاهد باشیم.
وی تأکید کرد: ارز حوزه کیتهای آزمایشگاهی از آذر حذف شده است. در حوزه تولید داخل مطمئن باشید کالایی که در بازار عرضه میشود تحت نظارت قرار دارد و اگر محصولی بیکیفیت باشد از بازار جمعآوری میشود. اما در سه چهار سال اخیر، ارزبری تجهیزات ما زیاد شد و شرکتها راحتتر میتوانستند خرید کنند که دلیل این را در دست بررسی داریم.
رییس سازمان غذا و دارو گفت: هیچ قسمتی از سرمایهگذاری برای تولید در اختیار دولت نیست و دولت تنها وظیفه تسهیلگری دارد.
وی توضیح داد: سهم سازمان غذا و دارو این است که امروز بدون پول و اختیارات وسیع در قیمتگذاری در حال تامین نود درصد بازار بدون مشکل است و ۱۰ درصد دیگر را به نحوی حل میکند اما مشکل به نحو دیگر بروز میکند. ما یک مورد کمبود دارو یا تجهیزات پزشکی را نیز بد میدانیم. تلاش و برنامهریزی، کمبود منابع واقعی است. امروز سهم سلامت از GDP کاهش پیدا کرده است. سهم سلامت در دهه نود بین ۸ تا ۹ درصد بوده است و امروز این سهم به زیر ۴ درصد رسیده است.
او اعلام کرد: آمار قاچاق رسمی نیست و تنها بر اساس مکشوفات است. سهم ما از قیمتگذاری دارو و تجهیزات صددرصد است. کمیسیون قانونی قیمتگذاری با حضور نمایندگان سازمان غذا و دارو، نمایندگان شورای عالی بیمه، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و نماینده تولیدکنندگان برگزار میگردد. به محض اصلاح قیمت ما از سمت مجلس، مطبوعات و مردم مورد فشار قرار میگیریم.
وی اضافه کرد: قیمت هر کالایی مولفههایی دارد. تولید در اختیار بخش خصوصی است؛ ما باید این تولید را به رسمیت بشناسیم و این تولید را متناسب با نرخ ارز و تورم قیمتگذاری کنیم. ما باید به جای فشار به تولیدکننده از سازمانهای بیمهگر بخواهیم که نگذارند افزایش قیمت، فشاری به مردم وارد کند. فشار به تولید باعث این میشود که کمبودها منجر به واردات شود و شرکتهای بیمهگر نیز مجبور به پرداخت بیشتر خواهند شد.
پیرصالحی خاطرنشان کرد: همانموقع که طرح داروساز مطرح شد شاید بهتر بود این اسم را روی آن نمیگذاشتیم. بدون این نامگذاری نیز ارز ۴۲۰۰ حذف میشد. چند مسئله را باید در نظر داشت؛ دیگر تامین ارز ۴۲۰۰ برای دولت مقدور نبود. اختلاف بین ارز ۴۲۰۰ و ارز نرخ آزاد بسیار زیاد بود و موجب سوءاستفاده بود و باید این اختلاف کم میشد. با حذف این ارز باید منابع لازم را سازمان برنامه ببیند و آن را تامین کند. این نیاز به طرح ندارد. در حوزه تجهیزات خوشبختانه با شورای عالی بیمه و شرکتهای بیمهگر جلسه گذاشتهایم.