پزشکیان در مجمع گفتوگوی تهران:
کشورهای اسلامی یکصدا در مقابل حق کشیها موضع بگیرند

رییسجمهور گفت: ما باید ید واحده باشیم چراکه ما کشورهای اسلامی هستیم و در کنار هم هستیم و اگر کشورهای اسلامی یکصدا در مقابل حقکشیها موضع داشته باشند، آنها نمیتوانند در غزه این اقدامات را انجام دهند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مسعود پزشکیان در بخش پرسش و پاسخ مجمع گفتگوی تهران در پاسخ به این سوال که آیا امکان سیاست بینالملل اخلاقی در نظم جدیدی وجود دارد یا اینکه همچنان حول و حوش مفاهیم سخت قدرت و منافع حداکثری و پیروزی به قیمت شکست یک نفر دیگر است؟ آیا میتوان این گفتمان را بهطور فطری و اخلاقی تعریف کرد؟ گفت: تصور من این است که نهایتاً ما در یک کره خاکیای هستیم که در آن به درک مشترکی خواهیم رسید. ولی تا به آنجا برسیم، ممکن است زمان زیادی طول بکشد و نیاز به گفتگوهای بیشتری داشته باشیم.
وی ادامه داد: ما باید بپذیریم که در یک خانه زندگی میکنیم؛ این خانهای که در آن زندگی میکنیم، متعلق به همه ماست و نه تنها به یک گروه، قوم، نژاد یا قبیله خاص. باید زمانی برسد که عدالت در این خانه بین همه پیاده شود. تا جایی که من خبر دارم، همه ادیان در آینده انتظار دارند که یک منجی بیاید و عدالت را در این کره خاکی که در آن زندگی میکنیم، برقرار کند. این انتظار در مسیحیت، یهودیت، اسلام و حتی در بین کسانی که دارای فطرت انسانی هستند، وجود دارد.
رییس جمهور گفت: آرزو داریم که زمانی برسد که عدالت در این خانه تحقق یابد. آنچه که اکنون مشاهده میکنیم، امنیتها و شیطنتها و ظلمهایی است که در حال حاکمیت و نسلکشی هستند و اینها پایدار نخواهند بود. باطل هیچگاه پایدار نخواهد ماند. وجدانهای انسانی و فطرت درونی انسان، از ظلم، تجاوز، بیعدالتی و زورگویی به شدت ناراحت و سرشار از نفرت هستند. هیچ انسانی حاضر نیست زیر بار زور برود و ستم را ببیند و بپذیرد. صحنههایی که اکنون مشاهده میشود، اگر انسانی به درون خود نگاه کند، نفرت و تنفر در رفتار کسانی که این کار را میکنند، در وجودش غلیان میکند. شعری که به اصطلاح سازمان ملل خواندهایم، از سعدی، فرهنگ ماست: «بنی آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش گوهرند. چه عضوی به درد آورد روزگار، دگر عضوها را نماند قرار. تو که از محنت دیگران بیغمی، نشاید که نامت محل دادن.»
رییس جمهور گفت: باطل هیچ وقت پایدار نخواهد ماند و هیچ انسانی حاضر نیست زیر بار ظلم برود و ستم را ببیند و بپذیرد.
پزشکیان درباره مقالهاش با عنوان "پیام من به جهان" گفت: متاسفانه از طرف غربیها این پیام دریافت نشد. ما براساس اعتقادمان معتقدیم که هر انسانی کرامت دارد و ما این کرامت را پذیرفتهایم و اعتقاد داریم که روح شیطانی است که انسان را به تقابل و تجاوز وادار میکند. اینها جرئت نمیکنند که وقتی کشتار میکنند بگویند ناحقیم. میگویند براساس حق خودشان عمل میکنند. ما پیام خودمان را نوشتیم و اعلام کردیم که با همه دست دوستی و وفاق را دراز کردیم. ترامپ در منطقه میگوید ایران عامل خطر است. آیا ما دانشمندان را ترور میکنیم؟ علما و مردم معمولی را زیر خروارها خاک مدفون میکنیم؟ ما داریم این حرفها را میزنیم یا کسی که دم از صلح میزند این حرفها را میزند؟ ما اسماعیل هنیه را ترور کردیم در اینجا؟ تروریستها به دیگران میگویند اینها تروریست هستند و جانیها به دیگران میگویند اینها جانی هستند و این بیاخلاقی است. ما با برادرانمان در منطقه چندین هزار سال پیش برادر بودیم و با هم هستیم و اینها میخواهند ما را با هم دعوا بیندازند و به اسلحه بدهند تا ما را به جان هم بیاندازند و بیایند منابع ما را غارت کنند.
وی در پاسخ به این سوال که پیام شما در سطحی در دنیا شنیده نشد اما در منطقه شنیده شد، ادامه داد: ما در منطقه خودمان با همه کشورها و نخست وزیران و امرا گفتگو کردیم و تلاش کردیم صمیمت خودمان را و براداری خودمان و فرهنگ خودمان را اعلام کنیم. ما با ۱۵ کشور همسایه هستیم و در مرزها ارتباط خانوادگی داریم. ما باید به همدیگر کمک کنیم. میتوانیم به هم کمک کنیم و تجارت با هم ایجاد کنیم، علم را به هم منتقل کنیم و از زندگی در این منطقه لذت ببریم. اما آنها نمیخواهند ما این کار را بکنیم و از اینکه ما با هم برادریم ناراحتند.
پزشکیان در پاسخ به این سوال که چرا رییس جمهور آمریکا باید در منطقه ما یک سری سیاست دیکته کند و پیامهای متناقض که از سوی آمریکا شنیده میشود، پاسخ شما چیست؟ گفت: زمانی که ما دانشجو بودیم، کتابی با عنوان "جنگ بی پایان" را میخواندیم. در این کتاب آمده است که آمریکا جنگ بی پایانی را راه انداخته است چراکه برای اقتصادش به منابع دیگر کشورها نیاز دارد. وقتی این افراد میبینند که سرزمینشان غارت میشود، اعتراض میکنند و از این طرف آمریکا نمیپذیرد که این منابع را به راحتی ببرد. همین الان اگر از خلیج فارس انرژی به آن طرف نرود، آنها فلج هستند. بعد نفت ما را ببرند و اسلحه به ما بدهند تا با هم دعوا کنیم و این منطقه از نظر رشد عقب بماند. یعنی کسانی که حقشان است که در رفاه زندگی کنند، اما اجازه نمیدهند که پیشرفت و رشد کنند. وقتی ما را تهدید اعلام میکند و به دیگران اسلحه میدهد، یعنی اسلحهاش را میفروشد و نفت ما را میبرد. وفاق و اتحاد و پیوند ما در منطقه و بین کشورها برای مردم خودمان و سرزمین خودمان باید باشد. توسعه باید در خاورمیانه شکل بگیرد. وظیفه ما این است که در این کره خاکی به کسی که امکانات ندارد کمک کنیم نه اینکه انسانی را در فقر نگه دارند و بعد ادعا کنند که اینها وحشی هستند و انسان نیستند و باید کشته شوند.
وی درباره اینکه فلسطین زخمی است که دهها سال بر جان ما مانده است، درباره اینکه این زخم عمیق چگونه مرهم باید داشته باشد، گفت: ما باید با هم صدای واحد شویم و به حقوق انسانهایی که در این منطقه زندگی میکنند احترام بگذاریم و حق و حقوقشان را بدهیم. اگر کسی به حق کسی تجاوز میکند، در مقابل آن کل منطقه باید دست به دست هم دهیم و اجازه ندهیم تجاوزی صورت بگیرد. ما باید ید واحده باشیم چراکه ما کشورهای اسلامی هستیم و در کنار هم هستیم و اگر کشورهای اسلامی یکصدا در مقابل حقکشیها موضع داشته باشند، آنها نمیتوانند در غزه این اقدامات را انجام دهند.
رییس جمهور ادامه داد: پیامبر در فتح مکه، بعد از اینکه مکه را فتح کرد، سخنرانی کرد و در سخنرانیاش اعلام کرد: «مسلمان، اخوت مسلمان، و هم ید ما مسلمانها با هم برادریم.» مسلمانان باید در مقابل تجاوزات، بیعدالتیها، ظلمها و حقکشیهایی که در حال وقوع است، متحد شوند. اگر کشورهای اسلامی یک صدا در قبال این جنایتها موضعگیری کنند، تصور نمیکنم آنها به راحتی بتوانند از این کارها دست بکشند.
پزشکیان تصریح کرد: رژیم صهیونیستی در حال انجام این کارها در کرانه باختری است و به طور اجباری مردم را کوچ میدهد. در غزه، میلیونها نفر را آواره کرده و در قحطی عمدی دائمی نگه میدارد. پاسخ منطقه و جهان اسلام باید درست باشد. من معتقدم ما مقصریم. ما کشورهای اسلامی اگر با هم اختلافاتمان را کنار بگذاریم و همدیگر را بپذیریم و به حق و حقوق یکدیگر احترام بگذاریم و سپس با هم از حقوق کسانی که در این منطقه زندگی میکنند دفاع کنیم، آنها نمیتوانند به این راحتی این کار را انجام دهند که دارند میکنند.
وی درباره مذاکرات و موضوعات هستهای ایران گفت: کی گفته اینها حق دارند که مناطق دیگر و کشورهای دیگر را از رشد، آگاهی و علم داشتن محروم کنند؟ اینها به چه اجازهای این کار را به خودشان اجازه دادهاند؟ میگویند ما میخواهیم ایران سلاح هستهای نداشته باشد. رهبر عزیز انقلاب فرمودند که از نظر اسلامی ما سلاح هستهای نمیتوانیم داشته باشیم. خیلیها در ایران دلشان میخواست به آن سمت بروند، اما مقام معظم رهبری گفتهاند از نظر شرعی حق نداری این کار را بکنی. تمام شد و رفت. حالا اگر صدای یکی از این وسط بلند شود و بگوید آقا ما میخواهیم این کار را بکنیم، نمیتواند این کار را بکند، زیرا از نظر اعتقادی و باوری نمیشود این کار را کرد. اعتقاد به باور دینی ما این است که یک چنین ابزاری زندگی انسانی را نابود میکند. وحشیانهترین کار یک موجود زنده بشری میتواند با کره خاکی که در آن زندگی میکنیم، انجام شود.
پزشکیان گفت: اینها به منطقه میگویند که اینها دارند به سمت سلاح هستهای میروند. بعد ترامپ گفته که ما باید بدانیم اینها سلاح هستهای ندارند. هرچه میخواهند ارزیابی کنند، ما قرار نیست سلاح هستهای درست کنیم. این فتوای مقام معظم رهبری اصلاً چیزی نیست. ممکن است من بگویم دلم میخواهد این کار را بکنم، اما در این چهارچوب امکان ندارد. حق ندارند این کار را بکنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا به عنوان رئیسجمهور اسلامی ایران حق دارید که برای نسلهای آینده تصمیم بگیرید که چه چیزی محروم شود؟ گفت: من به عنوان یک انسان هیچ زوری را نمیپذیرم. به عنوان کسی که در این مملکت زندگی میکند، آزادی در هیچ نقطهای از کشور و در هیچ نقطهای از کشورهای منطقه، زور اگر بخواهد به او بگوید زیر بارش نمیرود. این همان فطرتی است که دارید میگویید. هر انسان آزادهای از زورگویی بدش میآید. هر انسان آزادهای از ظلم و ستم بدش میآید. فطرت انسان این است. آن شیطنتها و ضلالتهاست که ما را به آنجا میکشاند.
پزشکیان تصریح کرد: ما به هیچ وجه از این بحث هستهای که صلحآمیز است، دست نخواهیم کشید. اینها هر حرفی بزنند، هر کاری بکنند، ما را تهدید میکنند و میخواهند ما را به اصطلاح تحریم کنند. که یک عمر تحریمیم. تازه اگر با همسایگانمان ارتباط داشته باشیم، اینها هیچ کاری نمیتوانند بکنند. همه میخواهند چه کار کنند؟ منطقه و کار خود را میکند. بعد میگویند من دنبال صلح هستم، تو هم دنبال صلحی. ما هم با خودمان، هم در داخل، هم با همسایگان، هم با دنیا میخواهیم برادری کنیم.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که به نظر شما سیاست خارجی موفق چه دستاوردهایی برای دولت داشته است؟ گفت: همه میدانید که الان اسرائیل و آمریکا و حتی کشورهای اروپایی تمام فکر و ذکرشان این است که ما در ایران ضعیف شدهایم. ما بعد دعوا در بین آنها هستیم. اختلاف است. بعد ما میتوانیم بیاییم، آن وقت سیاستهای ضعیف شده ایران را پیاده کنیم. ما مردم کشورمان تلاش کردهایم که همدلی و همبستگی را هم از نظر قومی، هم از نظر نژادی، هم از نظر مذهبی و هم از نظر باور و انسانی در کشور برقرار کنیم. تا جایی که میتوانیم و داریم تلاش میکنیم. ما ایرانیها یکپارچه ایران را میخواهیم که همه، یعنی وقتی میگوییم دنیا، ایران در حقیقت آن دنیای کوچکی است که ما در آن زندگی میکنیم. ما حق نداریم حقوق قومیتی، ملیتی و جنسیتی را نادیده بگیریم. در نتیجه تلاش میکنیم خودمان در کشور همین کار را انجام دهیم. نمیشود بیاییم شعار بدهیم و با دنیا این حرفها را بزنیم و خودمان در داخل یک قومی، یک مذهبی، یک گروهی یا یک جنسیتی را نادیده بگیریم و حق و حقوقش را نادیده بگیریم. ایران چیزی است که به دنبالشیم. تلاش داریم میکنیم و داریم این هماهنگی را هم زبانی، هم نگاهی در کشور سعی میکنیم اشاعه بدهیم. امیدوارم که با این روندی که دارد پیش میرود، اگر در داخل با آن وحدت و با آن نگاه بکنیم، با همسایگان ارتباط بزنیم. جایی که اراده وجود دارد، جایی که دنبال انسانها هیچ ناحقی از رفتن باز ندارد.
وی تصریح کرد: آنها طمع کردهاند و ما هم میخواهیم بگوییم اینها بیخود کردهاند. ما به دنبال تجاوز به هیچ کشوری، به هیچ کسی، به هیچ انسان و حتی به هیچ موجود زنده نیستیم. من دنبال اینم که چند محیط زیستی که در آن زندگی میکنیم، حیواناتی که در آن منطقه هستند، آنها هم زنده بمانند. چطور ممکن است ما بیاییم مثلاً کشتن، تخریب و نابود کردن را برای خودمان به عنوان یک دستاورد مطرح کنیم؟ که میآید در منطقه ادعا میکند ما اله میزنیم، فلان کار میکنیم و فلان سلاحهایی داریم که میگوید در ذهن نمیگنجد. خیال کرده با اسلحه میشود این کار را کرد و این جنگ بیپایان را راه انداخت. یعنی صلح خودشان را درست میکنند که جنگی درست کند. به این سادگی نمیشود از آن بیرون آمد. یعنی اگر بخواهد به آن راه برود که جنگ درست بشود، میخواهد منطقه را ناآرام کند تا خودش بتواند منابع این منطقه را بردارد و ببرد و کسی جلودارش نباشد.
رییس جمهور گفت: سخن آخر این است که مهم، خواهران و برادرانی که تشریف آوردید، ما دست دوستی با همه شما دادیم و میدهیم و خواهیم داد. شما برادران ما هستید، شما همسایگان ما هستید. ما همه انسانیم و همه با هم برادریم. ما آمادهایم در همه جنبههایی که توانمندی است و برای زندگی مناسب لازم است، اگر در ما امکانی هست، مهارتی هست، علمی هست، منتقل کنیم. شما کمک کنید، توان دارید، تجربه دارید، منتقل کنید و دست به دست هم بدهیم. منطقه بسازیم، صلح و آرامش و انسانیت و عدالت برقرار کنیم. ما و شما قادریم منطقه را در امنیت و صلح بگردانیم. ما به بالاسر نیاز نداریم. زحمت کشیدن بر گردن سرزمین خودشان. ما خودمان بلدیم با همدیگر در صلح و آرامش زندگی کنیم. این دفعه با نگاه عمیقتر، بهتر و دوستانهتر. خیلی خوشحال شدم که در خدمت شما حضور داشتم و امیدوارم که موفق باشید.