معاون رئیس سازمان انرژی اتمی:
علم هستهای راه حل تمام برنامههای آینده جهان است

معاون رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مجموعه گزارشات آژانس که شاید بخواهم به آن اشاره کنم، به یک جمله کلیدی پررنگ برمیگردد: علم هستهای راه حل تمام برنامههای آینده جهان است. زیربنای تمام آن راهحلهایی که قرار است ارائه شود، با علم هستهای خواهد بود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جواد کریمی ثابت معاون رئیس سازمان انرژی اتمی و رییس انجمن هستهای ایران در اختتامیه سی و یکمین کنفرانس هستهای ایران که در تاریخ ۲۳-۲۵ اردیبهشت ماه در مشهد برگزار میشود، گفت: این کنفرانس با کمک دستاندرکاران ملی علوم و فنون هستهای در حال برگزاری است که میتوان گفت ۳۰ دوره قبلی آن برگزار شده بود. انجمن هستهای با سابقهای تقریباً بیش از ۵۰ سال، همانطور که در کلیپ به آن اشاره شد، فراز و نشیبهای زیادی را تجربه کرده است. جا دارد از تمامی همکارانی که چه بنیانگذاران این مجموعه بودند و چه برگزارکنندگان دورههای قبلی، تشکر و قدردانی کنم. امروز ما وارث یک تجربه تقریباً ۵۰ ساله و ۳۰ دوره قبلی هستیم و انتظار میرفت سی و یکمین دوره حتماً بهتر از دورههای قبلی باشد. امیدوارم که این چنین باشد و قضاوت با شماست.
معاون رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: به هر حال، در این کنفرانس، همانطور که من قبلاً اشاره کردم، بیش از ۵۰۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده بود و داوری بسیار خوبی انجام شده بود. در حدود ۳۸۰ مقاله پذیرفته شده بود. از طرف دیگر، تقریباً چیزی در حدود ۱۳ محور کنفرانس در قالب ۳۰ به ۶۰ تخصصی یا پنل با حضور تقریباً ۱۵۰ سخنران پوشش داده شد. موضوعات متنوعی که امروزه در صنعت هستهای با آنها سروکار داریم یا در دانشگاهها روش تحقیق میکنیم، مطرح شدند. شرکتهای دانشبنیان حضور خوبی داشتند، هرچند با استانداردها و نگاهی که مجموعه سازمان دارد و همچنین کشور به آن نیاز دارد، شاید فاصلهمان هنوز زیاد باشد؛ اما این حضور قطعاً در کنفرانسهای آینده بیشتر خواهد شد.
وی گفت: عزیزان حاضر در جلسه، در مورد لزوم فناوری هستهای، همه جا بحث شده بود. امروز جهان با چالشهای زیادی روبروست: تغییرات اقلیمی که همواره در حال وقوع است، امنیت انرژی، نابرابری، سلامت، کمبود منابع آب و چندین مشکل دیگر که همه ما بارها با آنها آشنا شدهایم. در تمامی موارد، گزارشها تأکید دارند که فناوری هستهای میتواند گزینه بسیار خوبی برای غلبه بر این چالشها باشد. گزارشاتی که آژانس ارائه میدهد، بهویژه مدیر کل، بهطور شفاف بیان میکند که بیش از نیمی از ۱۷ هدف توسعه پایدار با استفاده از فناوری هستهای تأمین خواهد شد. یا در گزارشش اشاره میکند که امنیت غذایی بدون فناوری هستهای در آینده ممکن نیست. مجموعه گزارشاتشان که شاید بخواهم به آن اشاره کنم، به یک جمله کلیدی که آژانس تقریباً پررنگ کرده، برمیگردد: علم هستهای راه حل تمام برنامههای آینده جهان است. زیربنای تمام آن راهحلهایی که قرار است ارائه شود، با علم هستهای خواهد بود.
کریمی ثابت یادآور شد: اینها را اشاره کردم به این دلیل که فکر میکنم لزوم آن شناخته شده است. به عبارت دیگر، دیگر بحث بر سر این نیست که چرا ما به دنبال علم هستهای هستیم. در دو کنفرانس کوپ ۲۸ و ۲۹، تمامی شرکتکنندگان اتفاق نظر داشتند که برای مقابله با تغییرات اقلیمی و جلوگیری از افزایش دمای دو درجه، باید به سراغ فناوری هستهای برویم. باید ظرفیت هستهای را دو برابر کنیم؛ یعنی از تقریباً ۴۵۰ گیگابایت کنونی به ۹۰۰ گیگابایت افزایش دهیم. چیزی که شاید ۱۰ سال پیش یا ۱۵ سال پیش به کشورهای نفتخیز گفته میشد که چرا به دنبال انرژی هستهای هستند، اکنون توصیهشان به همه کشورها این است که باید برای مقابله با تغییرات اقلیمی به سراغ فناوری هستهای بروند.
وی عنوان کرد: میخواهم اشاره کنم که در فناوری هستهای، دیگر شاید مانند ۲۰ سال پیش صحبت نمیشود. این یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت و الزامی است که همه به آن رسیدهاند. ابزار ما نیروی انسانی است که تقریباً بعد از انقلاب تربیت شده و زیر ۵ هزار نفر و زیر ۱۰۰۰ نفر در حدود ۷۰۰ نفر در مقطع دکتری است. این آمار چقدر دقیق است، نمیدانم؛ فقط اطلاعاتی که ما توانستهایم به آن دسترسی پیدا کنیم. ببینید، این تعداد نیرو حالا از نظر کیفی که من در موردش بحث نمیکنم، از نظر کمی هم با برنامهای که مجموعه به هر حال کشور و سازمان دنبال میکند، فاصلهاش خیلی زیاد است. واقعیت این است که سازمان انرژی اتمی در چند سال گذشته نگاه خاص و خوبی به نیروی انسانی داشته و جذب نیروی انسانی با مجموعه سیاستهایی که داشته، از جمله سیاست بورس، سیاست حمایت از پایاننامهها، تفاهمنامههای خوبی که با دانشگاهها داشته و مجموعه سیاستهایی که تلاش کرده دانشگاه را محور قرار دهد و به دانشجویان یک افق مشخص و روشن را نشان دهد، اتخاذ کرده است؛ اما شاید باز هم این در سیاستها سازمان به عنوان متقاضی و بازیگر اصلی نقش خوبی را ایفا کرده تا کلان تر، به این موضوع توجه کنید و این نکته را در یک راهبرد ملی لحاظ کنید.
معاون رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: مجموعه معاونت علمی وزارت علوم به عنوان سیاستگذار و دانشگاهها به عنوان مجری، باید همه با هم، به قول معروف، فکر کنند و در مورد نیروی انسانی که به نظر میرسد مهمترین عامل تأثیرگذار بر رشد فناوری هستهای است، همکاری کنند. قطعاً ما نیاز به یک پکیج سیاستی تقویتکننده داریم. سازمان به خودی خود بسیار خوب فعال است، اما دانشگاه نیز باید به قول معروف بازیگران مؤثری داشته باشد.