انحراف ستاره های فوتبال ایران از مسیر اروپا

با کاهش تعداد بازیکنان ایرانی در لیگهای برتر اروپا و افزایش حضور آنها در لیگهای روسیه و امارات، نگرانیها درباره آینده فوتبال ایران در آستانه جام جهانی ۲۰۲۶ شدت گرفته است.
به گزارش ایلنا، در دهه ۲۰۰۰، کشور ایران یکی از معدود کشورهای آسیایی بود که ترکیب تیم ملی فوتبال آن را ستارگان حاضر در لیگهای معتبر اروپایی از جمله آلمان، ایتالیا، اسپانیا و گاهی انگلیس تشکیل میدادند. روند صادر شدن بازیکن ایرانی به لیگهای سطح اول اروپا، با افول یکی از نسلهای طلایی فوتبال ایران پس از جام جهانی ۲۰۰۶ و ناکامی در صعود به جام جهانی ۲۰۱۰ پایان یافت و ما در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۱ به جرأت شاهد یکی از ضعیفترین نسلهای فوتبال ملی کشور بودیم. تا اینکه با حضور کارلوس کیروش و تغییر بنیادین در شرایط تیم ملی فوتبال ایران و نسلسازیای که این سرمربی انجام داد، بار دیگر راه حضور بازیکنان ایرانی در لیگهای معتبر اروپایی هموار شد و نسل ایران در جامهای جهانی ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲، بازیکنان زیادی در لیگهای اروپایی مختلف از جمله لیگهای ایتالیا، انگلیس، پرتغال و بلژیک داشت. حالا به نظر میرسد که سرنوشت نسل ۲۰۰۶ برای همان نسل نیز در حال تکرار شدن است و استعدادهای تازهوارد فوتبال ایران در روزهای افول نسل گذشته، راهی برای حضور در لیگهای معتبر پیدا نمیکنند. پیش از این گفته بودیم که در صورت انتقال نیافتن طارمی به باشگاهی از لیگ برتر انگلیس، تیم ملی کشورمان در آستانه جام جهانی ۲۰۲۶ حتی یک بازیکن در پنج لیگ معتبر اروپایی نیز نخواهد داشت و حالا اکثریت ترکیب تیم ملی فوتبال کشورمان را بازیکنان شاغل در لیگ و بازیکنان حاضر در لیگ روسیه و امارات تشکیل میدهند.
نکته اینجاست که بجز ستارگان قدیمی که برای سالهای پایانی دوران فوتبال خود حضور در امارات را انتخاب کردهاند، بازیکنان جوان و مستعد لیگ نیز با تدابیر برخی واسطههای سودجو، مسیر حضور در فوتبال امارات و روسیه را طی میکنند. رضا غندیپور و مبین دهقان دو ستاره تیم ملی جوانان ایران بودند که در این پنجره نقل و انتقالات راهی امارات شدند و حالا شنیده میشود که نام محمدمهدی محبی نیز به این لیست اضافه شده است.
این در حالیست که محمدمهدی زارع نیز با وجود علاقه سرخابیهای پایتخت، رسماً به تیم اخمت گروژنی روسیه پیوسته و به محبی، سحرخیزان و حسیننژاد در این لیگ اضافه شده است. لیگی که حالا، جای پرتغال را بهعنوان مقصد مورد علاقه بازیکنان جوان ایرانی گرفته اما برخلاف پرتغال، باتوجه به تحریم باشگاههای روسی از سوی فیفا و یوفا، فرصتی برای دیده شدن بازیکنان در مسابقات بینالمللی اروپایی وجود ندارد. در لیگ برتر روسیه، ایران با پنج بازیکن نهمین کشور از لحاظ تعداد بازیکن در این کشور محسوب میشود و در لیگ امارات، این آمار به ۸ بازیکن افزایش پیدا کرده که باعث شده ایرانیها پس از برزیل، آرژانتین و مراکش، بیشترین سهم را از بازیکنان خارجی لیگ امارات داشته باشند.
حضور بازیکنان مستعد فوتبال کشور در این کشورها، باعث محدود شدن نقل و انتقالات در لیگ برتر نیز شده و همین را میتوان یکی از دلایل افزایش قیمت بازیکنان نهچندان باکیفیت نیز در نظر گرفت؛ موضوعی که با اعتراض برخی از مدیران فوتبال ایران نیز همراه شده است از جمله سعید آذری مدیرعامل سابق فولاد و ذوبآهن که در فضای مجازی به حضور استعدادهای فوتبال ایران در لیگ نهچندان پیشرفته روسیه اعتراض کرده است. باید گفت که حضور در لیگهایی مانند امارات و روسیه در شرایطی که اکثر کشورهای آسیایی به دنبال حضور بازیکنان مطرح خود در لیگهای درجه یک جهان هستند، نمیتواند فوتبال ایران را به نقطهای ایدهآل برساند.