برنامه بلند مدت در شرق آسیا
چین دوباره میزبان مشترک جام جهانی

طرح پیشنهادی ژاپن برای میزبانی مشترک جام جهانی فوتبال 2046 با حمایت رسانههای چینی مواجه شده است.
به گزارش ایلنا، به نقل از «اکسپورتسنیوز» کرهجنوبی، رسانههای چین به شکلی مثبت از ایده ژاپن مبنی بر میزبانی مشترک جام جهانی 2046 استقبال کردهاند. این پیشنهاد که از سوی فدراسیون فوتبال ژاپن مطرح شده، در حال حاضر در مرحله بررسی و رایزنی با کشورهای عضو اتحادیه فوتبال شرق آسیا (EAFF) و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (AFF) قرار دارد.
بر اساس گزارش کیودو ژاپن، طرح میزبانی مشترک پس از تجربه موفق برگزاری جام جهانی 2026 در آمریکای شمالی (آمریکا، کانادا و مکزیک) و برنامهریزی برای برگزاری جام جهانی 2030 در سه قاره، اکنون برای آسیا هم روی میز قرار گرفته است.
رسانه چینی Sohu در گزارشی نوشت: «با توجه به روند رو به رشد تیمهای آسیایی، بهویژه در غرب و جنوب شرق قاره، راهیابی چین به جام جهانی از مسیر مقدماتی سختتر از همیشه شده است. اما اگر میزبانی مشترک جام جهانی 2046 بهثمر برسد، چین میتواند بدون شرکت در مقدمات، مستقیماً بهعنوان یکی از میزبانان در تورنمنت حضور داشته باشد.»
خاطره ۲۰۰۲ و امید به تکرار تنها حضور فوتبال ملی چین در جام جهانی به سال 2002 بازمیگردد؛ زمانی که این تورنمنت با میزبانی مشترک ژاپن و کرهجنوبی برگزار شد و چین از فرصت حذف این دو تیم میزبان از مرحله مقدماتی استفاده کرد. از آن زمان تاکنون، چین حتی به مرحله نهایی نزدیک نشده است.
در مسیر جام جهانی 2026 نیز تیم ملی چین عملکرد ضعیفی داشت و نتوانست به مرحله چهارم مقدماتی صعود کند؛ وضعیتی که با تقویت تیمهایی چون اندونزی، ویتنام و تیمهای عربی منطقه، سختتر هم شده است.
نقش کلیدی چین در میزبانی در ادامه گزارش رسانههای چینی آمده است: «با در نظر گرفتن زیرساختهای عظیم، ورزشگاههای مجهز و وسعت جغرافیایی، چین گزینهای کلیدی برای میزبانی است. بهعبارتی، برگزاری جام جهانی در آسیا بدون مشارکت چین بسیار دشوار خواهد بود.»
دیدگاه ژاپنیها درباره میزبانی مشترک برخی کاربران ژاپنی که نظراتشان در رسانهها بازتاب یافته، با وجود تمایل به میزبانی انفرادی، واقعگرایانه به این طرح نگاه کردهاند: «اگرچه ترجیح میدهیم ژاپن بهتنهایی میزبان باشد، اما با توجه به الزامات فیفا و محدودیتهای مالی و زیرساختی، میزبانی مشترک راه منطقیتری بهنظر میرسد. چین میتواند نقش اصلی را ایفا کند و کشورهای دیگر مانند ژاپن، کرهجنوبی و برخی کشورهای جنوب شرق آسیا در کنار آن قرار بگیرند.»
با توجه به تحولات جدید، اگر پروژه میزبانی آسیایی جام جهانی 2046 جدیتر دنبال شود، احتمال بازگشت تیم ملی چین به این رقابتها پس از بیش از چهار دهه، بیش از هر زمان دیگری افزایش خواهد یافت؛ البته اینبار نه از مسیر زمین، بلکه با عبور از مسیر میزبانی.