رفع ناترازی صنایع فولادی در گرو همکاری وزارتخانههای نیرو و نفت

رئیس هیئت عامل ایمیدرو گفت: با توجه به سرمایهگذاری در بخش انرژی با احداث نیروگاه توسط شرکتهای معدنی، نیاز است ریسکهای آن پوشش داده شود. در این زمینه باید ضمانت تخصیص انرژی تولید و صرفهجویی شده به خود صنعت و تامین سوخت مورد نیاز، به ویژه در زمان ناترازی از سوی حاکمیت برای نیروگاههای احداث شده صنایع تضمین شود.
به گزارش ایلنا و به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، محمد آقاجانلو در نشست «بررسی راهبردهای رفع محدودیتهای انرژی در زنجیره فولاد» که با حضور محمدرضا نعمتزاده، مشاور عالی وزیر صمت در ناترازیهای انرژی و نمایندگان شرکتهای معدنی در محل سازمان ایمیدرو برگزار شد، اظهار کرد: صنایع معدنی به ویژه زنجیره فولاد، اکنون با ناترازیهای انرژی در حوزههای برق و گاز مواجه هستند و این موضوع باعث شد تا طی دو سال گذشته، شرکتهای معدن و صنایع معدنی با راهبری ایمیدرو اقدام به احداث نیروگاههای خودتامین کنند.
وی با ارائه پیشنهاداتی در بخش تامین گاز پایدار معدن و صنایع معدنی، افزود: در بخش تامین گاز، همکاری و تسریع وزارت نفت در واگذاری و یا اجازه بهرهبرداری بلندمدت میادین و فلرهای گازی به صنعت فولاد، اطمینان به سرمایهگذاران در تخصیص و تامین گاز تولیدی و اجرای تبصره ۳ ماده ۱۵ قانون برنامه هفتم در واگذاری میادین و فلرهای گازی از اهمیت بالایی برخوردار است.
رئیس هیئت عامل ایمیدرو در خصوص راهکارهای تامین برق پایدار، عنوان کرد: در بخش تامین برق، همکاری وزارت نیرو در صدور مجوزهای اتصال به شبکه، همکاری سازمان محیط زیست در تعیین تکلیف مطالعات ارائه شده و صدور مجوزها، تخصیص برق تولیدی بدون محدودیت به سرمایهگذار و تامین گاز نیروگاهها، اصلاح قانون و آییننامه ماده ۴ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق و انعقاد قراردادهای تبادل انرژی صنایع نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
در حال تهیه آییننامهای برای رفع ناترازیها هستیم
در ادامه این نشست محمدرضا نعمتزاده، مشاور عالی وزیر صمت در ناترازیهای انرژی مطرح کرد: برای رفع ناترازیهای انرژی صنایع و معادن در گام نخست با همفکری فعالان حوزه صنعت، آییننامهای برای جلوگیری از ناترازیها در دست تهیه داریم؛ در این راستا بدیهی است که وزارتخانههای نیرو و نفت همکاریهای لازم را به جهت حمایت از رشد تولید داشته باشند.
وی با بیان اینکه راهکارهای کارشناسی شده صنایع و معادن در رفع ناترازیها، قابلیت تصویب به طور قانونی در مجلس شورای اسلامی را دارد، ادامه داد: حمایت از احداث نیروگاههای خودتامین توسط شرکتها، توسعه راهبرد ایجاد نیروگاههای خورشیدی و مشارکت با بخش خصوصی از جمله الزاماتی است که در رفع مشکلات تامین انرژی راهگشاست.
وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیت میدان گازی کیش، میتوان کنسرسیومی متشکل از ایمیدرو، شرکتهای معدنی و دیگر مجموعهها تشکیل داد و از این ظرفیت عظیم به نفع صنایع و معادن کشور بهره برد.
نعمتزاده یادآور شد: میدان گازی پارس شمالی نیز ظرفیت عظیم دیگری است که در صورت مساعدت دیگر ارگانها، صنایع معدنی میتوانند از آن استفاده کنند.
در ادامه امید امامی، معاون طرحهای توسعه معدن و صنایع معدنی ایمیدرو گفت: نیاز به تغییر نگرش توسط وزارتخانههای نفت و نیرو برای حل مشکل بخش انرژی معدن و صنایع معدنی است و اکنون که خود صنایع برای احداث نیروگاه پیشقدم شدهاند، باید شرایطی فراهم کرد تا ادامه این روند برای بخش خصوصی هموار و دارای جذابیت برای سرمایهگذاری باشد.
سمیه خلوصی معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو نیز طی سخنانی با بیان اینکه قطعیهای مکرر برق و گاز فولادیها باعث شده است تا شاهد پایین آمدن تابآوری صنایع باشیم، تصریح کرد: برای جلوگیری از این روند باید قوانینی وضع شود تا وابستگی صنایع معدنی از وزارت نیرو و نفت قطع شده تا صنایع معدنی منسجمتر امور توسعهای خود را که به نفع اقتصاد ملی است، دنبال کنند.
۱۵۱ روز محدودیت گاز صنایع از مهر ماه تا ۱۵ اسفند ماه ۱۴۰۳
در ادامه این نشست منیژه غلامرضایی، مدیر زیرساخت ایمیدرو طی سخنانی اظهار داشت: فولادیها در سال گذشته فقط دو ماه تولید مستمر و در ظرفیت داشتند و علیرغم بهرهبرداری از ظرفیتهای جدید تولید و نیروگاههای جدید در تابستان، با شروع محدودیتهای گاز در مهر ماه تولید زنجیره فولاد نه تنها رشد نداشته بلکه منفی شده است.
وی اضافه کرد: طبق آمار انجمن فولاد، تولید این فلز از ۳۲ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ به ۲۹٫۸ میلیون تن در سال ۱۴۰۳ کاهش یافت که به طور کلی در کاهش صادرات نیز اثر گذاشت و صادرات به سمت بالادست زنجیره سوق داده شد.
مدیر زیرساخت ایمیدرو خاطرنشان کرد: تعداد روز محدودیت گاز صنایع از مهر ماه تا ۱۵ اسفند ماه سال گذشته ۱۵۱ روز بوده است و این موضوع باعث شد تا شاهد ارزش تولید از دست رفته ناشی از محدودیت گاز باشیم.