عراقچی:
هیچ کدام از تاسیسات هستهای ما جمع آوری نمیشود/ در مذاکرات اخیر اجازه ندادیم روایت دشمن غلبه کند/

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اگر مذاکره کنندگان طرف مقابل چه قبلاً که با ۵+۱ مذاکره میکردیم چه الان با آمریکا اگر قادر بودند تاسیسات هستهای ما را به لحاظ نظامی از بین ببرند لزومی نداشته وارد مذاکره شوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدعباس عراقچی در حاشیه بازدید از نمایشگاه بین المللی کتاب گفت: اگر مذاکره کنندگان طرف مقابل چه قبلاً که با ۵+۱ مذاکره میکردیم چه الان با آمریکا اگر قادر بودند تاسیسات هستهای ما را به لحاظ نظامی از بین ببرند لزومی نداشته وارد مذاکره شوند.
وی ادامه داد: علت اینکه این ها وارد مذاکره می شوند به این دلیل است که قادر نیستند به لحاظ نظامی اراده خودشان را تحمیل کنند بنابراین مذاکره کننده جمهوری اسلامی به اتکای نیروهای مسلحی که این توانمندی را ایجاد کرده و دشمن رو از حمله نظامی ناامید کرده اند، پشت میز قرار می گیرند.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: این توانمندیها برای ما از آنجا حاصل می شود که نیروهای مسلح این آمادگی را دارند و توانمندیهای نیروهای مسلح ما برای دفاع از کشور و برای واکنش سریع برای مقابله به مثل آماده هستند و در حقیقت توانمندیهای دفاعی ما موشکهای جمهوری اسلامی هستند که به مذاکره کننده قوت و قدرت می دهند که پشت میز بنشیند و اینها هستند که باعث می شوند طرف مقابل از حمله نظامی منصرف و ناامید شود.
وی با بیان اینکه احتمال رسیدن به توافق حتی در مذاکرات به شکل غیر مستقیم وجود دارد و امیدواریم که در این مذاکرات موفق باشیم ادامه داد: مذاکره غیر مستقیم اصلا چیز عجیب و غریبی نیست و در روابط بینالملل بسیار سابقه دارد اصلا فلسفه میانجی و میانجیگری از همین جا شروع شده که کشورهایی که به هر دلیلی حاضر نیستند با همدیگر روبرو شوند و به دلایل متعدد با هم سالها جنگیدند و اختلافات عمیق دارند یا مشکلات تاریخی با همدیگر دارند و حاضر نیستند با هم روبرو شوند، در اینجا میانجی به میدان آمده و میانجیگری می کند.
وی تصریح کرد: این کشور میانجی تلاش می کند بین دو طرف یک ارتباطی ایجاد کند که بتوانند مشکلاتشان را حل کنند بنابراین وقتی می گوییم مذاکره غیر مستقیم اصلا تصور نکنید که حالا یک اختراعی شده چرا ما این کار را میکنیم، بلکه این یک امر کاملا متداول در روابط بین الملل است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه مثال های زیادی می توان درخصوص مذاکرات غیرمستقیم بین کشورها مطرح کرد، گفت: من مثالهای تاریخی زیادی می توانم در این مورد بیان کنم به طور مثال همین الان روسیه و اوکراین به واسطه همین آمریکا درحال مذاکره غیر مستقیم هستند. چند سال قبل نیز دولت لبنان و رژیم صهیونیستی در مورد تعیین حدود دریا با هم مذاکره کردند، که کاملا غیر مستقیم به واسطه آمریکا و توافق هم کردند توافق را امضا کردند و یکبار هم همدیگر را ندیدند حتی مراسم امضای توافق هم نبود وقتی که توافق شد، آن متن توسط آمریکا برای کشورهای دو طرف برده شد و امضا کردند.
عراقچی تصریح کرد: البته مذاکره غیر مستقیم مشکلاتی هم دارد و هم طولانی می شود و همچنین کمی پیچیده است چون شما باید اول مواضع را یکی کنید و مطمئن شوید که متوجه شده اند. برخی اوقات نقش واسط خودش نقش مخرب است یعنی انتخاب کشور واسط هم خودش یک مقوله بسیار مهمی است چون کشوری که واسطه می شود بسیار اهمیت دارد و در روابط بین الملل برای رضای خدا کسی کاری انجام نمی دهد بلکه قطعا یک منظور و مقصودی دارد، بعضی ها برای خودشون برنامهای دارند دستورالعملی دارند برخی از کشورها هم برای اعتبار خودشان این کار را انجام می دهند به طور الان ما به حسن نیت عمان اعتماد داریم و اینکه چرا عمان این کار را می کند به این دلیل است که برای عمان هم یک اعتباری است و به عنوان کشوری که می تواند صلح ایجاد کند شناخته می شود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع رسانهها و مذاکرات گفت: در کنار مذاکرات هستهای که بین ما و آمریکا میگذرد، یک جنگ رسانهای نیز بین دو طرف است ،ازجمله در مورد این که چه کسی روایت اول را میدهد و چگونه میدهد. این موضوع مهم است چرا که از این طریق نه تنها میتواند ذهن جامعه خود بلکه جامعه بین المللی را شکل بدهد .
وی گفت : در مذاکرات اخیر ما تلاش کردهایم با همکاری خوبی که با رسانهها داریم ، اجازه ندادیم که روایت دشمن غلبه کند، متاسفانه در گذشته بعضا این اتفاق افتاده است و همانطور که اشاره کردم در این دوره از مذاکرات ما تلاش کردیم که با همکاری نزدیکی که بین رسانهها و وزارت خارجه وجود دارد، این اتفاق بار دیگر رخ ندهد .
وزیر امور خارجه در بخش دیگر صحبتهای خود با تاکید بر اینکه ما حق غنی سازی داریم و از این حق عبور نمیکنیم، گفت : هیچ کدام از تاسیسات هستهای ما جمع آوری نمیشود و این مواضع ماست که هم در میز مذاکره و هم در رسانهها گفتهایم.
وی در مورد مواضع ضد و نقیض آمریکاییها در طول مذاکرات گفت: آنچه که در رسانهها میگویند با آنچه که در میز مذاکره میگویند، یکسان نیست و ما از آمریکاییها مواضع ضد و نقیض زیادی میشنویم که قطعاً این موضوع سازنده نیست .
وزیر خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین اهداف این مذاکرات رفع تحریمها است، گفت: ما منعی برای حضور شرکتهای آمریکا در اقتصاد ایران نداریم و این مانعی است که خود آمریکاییها با اعمال تحریم های اولیه ایجاد کردهاند.
وی افزود: شرکتهای آمریکایی میتوانند در صنعت خودرو ، نفت و گاز و ..ما حضور پیدا کنند و داد و ستد کنند، ما هیچ منعی ایجاد نکردهایم و این خود آمریکاییها هستند که از طریق تحریمهای اولیه منع گذاشتند و اگر زمانی توافق شد و آمریکاییها بخواهند در اقتصاد ما حضور پیدا کنند با وجود تحریمهای اولیه امکانپذیر نیست و باید آن را برطرف کنند .