پیچ خشکه چیست؟

جهت کسب اطلاعات جامع در زمینه پیچ خشکه ، چگونگی تولید و انواع آن و روش تولید پیچ فولادی این مقاله را مطالعه بفرمایید.
همان طور که می دانید از ابزار پیچ و مهره در صنایع مختلفی استفاده می شود. پیچ خشکه که به آن پیچ فولادی نیز گفته می شود، جهت اتصال قطعات مختلف در صنایع کاربردی به کار گرفته می شود. ترکیب کربن استیل و فولاد ضد زنگ، این نوع از پیچ ها را به یکی از مقاوم ترین و با دوام ترین انواع پیچ ها تبدیل کرده است. ظاهر این پیچ ها به شکل استوانه ای و پیچ خورده است و از شیارهای مارپیچی با اشکال و پیچیدگی های مختلف تشکیل یافته است.
معرفی انواع پیچ فولادی و کاربرد آن ها
پیچ ها را از نظر گرید، رزوه و شکل ظاهری به انواع مختلفی تقسیم بندی می کنند. پیچ خشکه نیز از این قاعده مستثنی نیست و انواع مختلفی را شامل می شود. می توان پیچ های فولادی را از لحاظ گرید به چند نوع و طرح مختلف دسته بندی کرد. گرید پیچ فولادی نشان می دهد که آن پیچ تا چه اندازه در مقابل فشار و وزن وارده بر روی دستگاه مقاوم است. از جمله پر کاربردترین انواع گرید پیچ خشکه می توان به پیچ خشکه 10.9، پیچ خشکه 8.8 و پیچ خشکه 12.9 اشاره نمود. هر کدام از این پیچ ها ویژگی ها و خصوصیات منحصر به فردی دارند. این ویژگی ها باعث تنوع کاربرد آن ها در صنایع مختلف شده است. به طور مثال پیچ فولادی با گرید 8.8، می تواند وزنی به بزرگی 80 کیلوگرم را تحمل کند. این پیچ توانایی این را دارد که تا 80 درصد از کشش مقاومتی خود را بدون کمترین تغییر شکلی حفظ نماید.
از پیچ خشکه هایی با درجه یا گرید بالا معمولا در صنایع سنگین تحت فشار استفاده می شود. به طور مثال در صنایع عمران و نیز سوله سازی از گریدهای 10 و 12 استفاده می شود. از طرفی دیگر پیچ خشکه 10.9 در متصل کردن انواع پیچ های فولادی به یکدیگر کاربرد دارد و از این نظر نسبت به پیچ های آهنی مناسب تر است. در ساخت این نوع از پیچ های فولادی از ترکیباتی نظیر کربن، فسفر، کروم و ... استفاده شده است که هر کدام قابلیت ویژه ای را به پیچ می دهند.
مراحل تولید پیچ خشکه
در تولید پیچ خشکه 3 مرحله مهم وجود دارد. در اولین مرحله، برای تولید پیچ های فولادی از مفتول فولادی CK45 یا مفتول سیکا استفاده می شود. این مفتول را طی روشی تحت عنوان فورج سرد، به مدت 30 ساعت در محلولی گرم قرار می دهند تا آماده تولید شود. پس از خارج کردن مفتول های فولادی از محلول داغ، آن را طی مراحلی از میان محلول اسیدهای مختلف نظیر سولفوریک اسید و اسید فسفات سرد شده عبور می دهند. علت انجام این کار جلوگیری از زنگ زدگی مفتول فولادی است.
مرحله دوم تولید پیچ خشکه، با برش مفتول های صاف شده آغاز می شود. سپس با زدن چندین ضربه، گل پیچ را که معمولا به شکل آلن یا شش گوشه است، به وجود می آورند. سپس عملیات دنده زنی با استفاده از فک های داغ شده انجام می گیرد. در مرحله آخر که مرحله تست پیچ فولادی است، از ابزارهایی نظیر کولیس و میکرومتر دیجیتالی برای اندازه گیری ابعاد( طول و قطر ) پیچ استفاده می شود.
نوع مفتول به کار رفته در تولید پیچ های فولادی
در تولید انواع پیچ های فولادی، از مفتول های فولادی نوع ck45 استفاده می گردد. این مفتول ها از عناصری نظیر کربن، کروم، فسفر، گوگرد و ... تشکیل شده اند. به سبب پایین بودن درصد و میزان فسفر و گوگرد در آن از مقاومت پایینی در برابر زنگ زدگی برخوردارند. به همین علت است که در ساخت پیچ های فولادی از مقادیر زیاد فسفر و کربن استفاده می شود. این موضوع باعث می شود پیچ ها در برابر زنگ زدگی مقاوم باشند.
در سخت کاری این نوع از مفتول ها برای ساخت پیچ خشکه، از دماهای بالای 800 درجه سانتی گراد استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از زنگ زدگی این مفتول، آن را آبکاری کرده و سپس در فرایند تولید پیچ به کار می برند. برای شکل دهی به این نوع از مفتول ها در طی فرایند سرد کاری و بدون نیاز به حرارت های بالا، مفتول ck45 را برش داده و قالب گیری می کنند.
تفاوت پیچ خشکه سیاه با گالوانیزه
اگر بخواهیم به طور خلاصه مقایسه ای در مورد پیچ خشکه گالوانیزه و نوع سیاه آن داشته باشیم، در اولین قدم به ظاهر آن ها توجه می کنیم. پیچ های فولادی سیاه برخلاف پیچ های آهنی بدون رویه بوده و مقاومت بالایی دارند. پیچ خشکه های 8.8 را معمولا به رنگ سیاه می بینیم. این نوع از پیچ ها توانایی تحمل وزن 80 کیلوگرمی را دارند و در برابر رطوبت و شرایط نامساعد جوی مقاوم هستند.
لذا پیچ های فولادی سیاه در مقایسه با گالوانیزه که روکشی از فلزات دارند، با دوام تر بوده و هزینه تولید پایینی نیز دارند. پیچ خشکه گالوانیزه که دارای رویه و روکش است آن را مقاوم تر می سازد اما این مقاومت در برابر خوردگی دائمی نیست و پس از مدتی با ایجاد خراش از بین می رود. در مقابل، پیچ فولادی از نوع سیاه با گرید 8 به خودی خود از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار است.
استاندارد پیچ خشکه
پیچ خشکه ها از نظر ساختار ظاهری از دو بخش دنده و گل پیچ تشکیل شده اند. اگر بخواهیم به ویژگی های ظاهری یک پیچ فولادی استاندارد اشاره کنیم، در درجه اول به گرید و شکل دنده های آن توجه می نماییم. به طور مثال گرید پیچ خشکه شش گوش که اغلب در صنایع ماشین سازی برای اتصال قطعات سنگین به کار می رود، 8.8 است. طبق این استاندارد گرید پیچ فولادی بر روی گل پیچ نشان داده می شود. این درجه نشان دهنده میزان مقاومت پیچ فولادی در برابر فشار وارده است. از طرفی نوع دنده های مورد استفاده در هر پیچ نیز طبق استانداردهای EN مشخص می شود. به طور مثال دنده درشت میلی متری که در ساختار پیچ های فولادی با گرید 8.8 به کار می رود، در پیچ نیم دنده با استاندارد DIN931 و در پیچ تمام دنده با استاندارد DIN933 مشخص می شود. اعداد گفته شده بسته به نوع سیم مفتول به کار رفته در تولید پیچ متغیر هستند.
از طرفی دیگر در اصطلاح فنی به هر محصول یا پیچی که در آن میزان کربن با غلظت بالا وجود دارد، پیچ خشکه گفته می شود.
قیمت انواع پیچ های گالوانیزه و فولادی
همانند هر پیچ دیگری، قیمت پیچ خشکه نیز به تناسب نوع گرید و درصد خلوص کربن در آن متفاوت خواهد بود. به سبب مقاومت بالا و کاربرد متفاوت پیچ های فولادی قیمت انواع پیچ خشکه های با گرید 8 و گرید10 و گرید 12 متفاوت است. قیمت این نوع از پیچ ها در مقایسه با پیچ های با گرید 5 و 6 بالا بوده و طبیعتا کیفیت تولید این نوع از پیچ ها نیز ارتقا یافته است. از سویی دیگر به علت مباحث تورمی در عصر حاضر نمی توان قیمت ثابتی را برای این محصولات بیان کرد. شما می توانید برای اطلاع یافتن از قیمت انواع پیچ های فولادی از طریق سایت های فروش این محصولات اقدام کنید.