در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
سرمایهگذاری ایرانیها در عراق به مرز ۱۰ میلیارد دلار نزدیک شد

دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در مورد حجم سرمایهگذاریهای ایرانیان در عراق، گفت: حجم سرمایهگذاریهای ایرانیان در عراق به مرز ۱۰ میلیارد دلار نزدیک شده است.
جهانبخش سنجابی شیرازی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفتوگو با ایلنا در مورد حجم سرمایهگذاریهای ایرانیان در عراق و بالعکس، گفت: آمار دقیق و حجم سرمایهگذاریها به دلایل مختلف اعم از عدم شفافیت دادهها به دلیل لحاظ مولفههای حرفهای سرمایهگذاری، تحریمها و موضوعات ناشی از آن، روابط سیاسی و اقتصادی، نبود منابع رسمی منظم و... در دست نیست.
سرمایهگذاری ۷۰۰ میلیون دلاری عراقیها در ایران
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در مورد آمار رسمی سرمایهگذاری عراقیها در ایران گفت: بخش بزرگی از سرمایهگذاری ایرانیان ممکن است در پوشش غیر ایرانی در عراق انجام شده باشد. همچنین بخشی از سرمایهگذاری عراقیها در ایران، به واسطه نماینده و کارگزار ایرانی است و فرایند جذب سازمان سرمایهگذاری خارجی را طی نکرده است.
سنجابی شیرازی ادامه داد: حجم سرمایهگذاری رسمی عراقیها در ایران تا پایان سال ۱۴۰۳، ۴۱۶ میلیون دلار بوده و برآورد ما این است که حجم سرمایهگذاری غیر رسمی عراقیها در ایران بیش از ۷۰۰ میلیون دلار در ایران است.
سرمایهگذاری عراقیها در صنعت گردشگری ایران
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در مورد نحوه سرمایهگذاری عراقیها در ایران، گفت: بیشتر سرمایهگذاری عراقیها در ایران در بازارچههای مرزی، نقاط صفر مرزی، مناطق آزاد منتهی به مرزهای عراق و در شهرهای مرزی ایران با عراق است.
به گفته سنجابی شیرازی، بیشتر سرمایهگذاریها در ایران با هدف تولید محصولاتی برای صادرات به بازار عراق است. از طرفی بخش بزرگی از سرمایهگذاری عراقیها در زمینههای سیاحتی و درمانی و حوزههای گردشگری و اقامتی در شهرهایی مثل شمال کشور بیشتر از ناحیه کردهای عراقی و شهرهای قم و مشهد بیشتر از ناحیه شیعیان عراقی است.
رتبه سوم ایران در سرمایهگذاری خارجی در عراق
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در مورد سرمایهگذاری ایران در عراق نیز گفت: یکی از فعالترین کشورهای سرمایهگذار در عراق، جمهوری اسلامی ایران بوده است. هرچند حجم سرمایهگذاری ایران در مقایسه با کشورهایی مثل چین یا ترکیه، در ردههای بعدی قرار دارد.
سنجابی شیرازی با بیان اینکه سرمایهگذاران ایرانی در ۲۰ سال اخیر در قسمتهای شمالی مناطق اقلیم کردی و قسمتهای شیعهنشین بهویژه کربلا و نجف و بخشهایی از مرز عراق و جنوب عراق، سرمایهگذاریهای مختلفی را داشتند، گفت: مراکز عمده سرمایهگذاری ایرانیان در استانهای اربیل، سلیمانیه و حلبچه در قسمت کردی و استانهای کربلا، نجف، حلّه، سماوه، میسان و بصره در بخش عربی عراق است.
وی افزود: فارغ از سرمایهگذاریهایی که شرکتهای غربی مثل «توتال» و «شل» و شرکتهای چند ملیتی در صنایع نفت و گاز عراق داشتند، در سایر حوزههای دیگر، ایران بعد از چین و ترکیه قرار دارد؛ وگرنه بیشترین حجم سرمایهگذاری خارجی را شرکتهای چند ملیتی بیشتر در بخش نفت و گاز عراق داشتند.
سرمایهگذاری ایرانیان در حوزه زیرساختهای انرژی عراق
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با بیان اینکه برآورد میشود حجم سرمایهگذاری مستقیم و غیر مستقیم ایرانیان در عراق با لحاظ صدور خدمات فنی- مهندسی بیش از ۱۰ میلیارد دلار باشد، گفت: این حجم سرمایهگذاری در حوزههای همکاریهای نیروگاهی و تولید برق، زیرساختهای انرژی، برق و گاز، صنایع غذایی و کشاورزی، صنایع دارویی، صنایع ساختمانسازی و پروژههای عمرانی، بانکداری، تولید فولاد، کارخانهجات سیمان، کارخانهجات صنایع تبدیلی، مراکز پرورش مرغ و تخم مرغ و تولید آن و دامپروری مکانیزه است.
سنجابی شیرازی با بیان اینکه نسبت سرمایهگذاری ایرانیان در عراق ۲۰ برابر سرمایهگذاری عراقیها در ایران است، گفت: البته بخشی از این سرمایهگذاریها قطعا در آمار رسمی عراق به عنوان سرمایهگذاری ایران در عراق محسوب نمیشود چون ممکن است شرکت سرمایهگذاری که طرح سرمایهگذاری را در هیات استثمار (سرمایهگذاری) مرکزی و هیات استثمار استانی عراق به ثبت رسانده شرکت یا متقاضی ایرانی نباشد. این کار با هدف دور زدن تحریمها و سرمایهگذاری ایرانیان در عراق است.
سرمایهگذاری ایران در عراق به مرز ۱۰ میلیارد دلار نزدیک شد
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با بیان اینکه به نظر میرسد حجم سرمایهگذاری عراقیها در ایران ۷۰۰ میلیون دلار باشد، گفت: در مقابل، حجم سرمایهگذاری اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتهای ایرانی در عراق، ۱۰ میلیارد دلار است. سرمایهگذاری عراقیها در ایران بیشتر محدود به تولیدات محصولاتی است که مقصد نهایی صادراتی آنها عراق است. این سرمایهگذاری در شهرهای مرزی یا در بخشهای اقامتی و سیاحتی و زیارتی است. در مقابل، سرمایهگذاری ایرانیان در عراق در قالب انتقال بخشی از زنجیره تولید و تولیدکنندگان ایرانی به عراق یا مشارکت در تولید محصولاتی خاص مثل سیمان، فولاد، صنایع تبدیلی، مواد غذایی، صنایع کشاورزی، دامپروری، دام و طیور و حوزههای خدماتی و محصولات خاص و استراتژیک مثل لبنیات، آجر، بلوک و محصولات سیمانی است.
سنجابی شیرازی خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری ایرانیان در عراق به مرز ۱۰ میلیارد دلار نزدیک شده است و سرمایهگذاری عراقیها در ایران با این حجم فاصله نسبتا معناداری دارد.