ایلنا از البرز گزارش می دهد؛
گود حصارک، بمب ساعتی در قلب کرج؛ جان ۷۲ خانوار زیر سایه بیتوجهی نهادهای مسئول

اگر حادثهای رخ دهد، طبق قانون شهردار کرج نمیتواند شانه خالی کند
بیش از ده سال از گودبرداری غیرمجاز در باغ قدیمی «ناصربخت» در منطقه حصارک کرج میگذرد، اما هنوز هیچ اقدام مؤثری برای رفع خطر از این گود ۶۸۰۰ متری انجام نشده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از البرز، «گود حصارک» نام یک گودال بزرگ به مساحت ۶۸۰۰ متر و عمق ۱۰ متر در حصارک کرج است که در اثر یک تخلف به وجود آمده است و تا کنون رها شده است. این گودال در محله پایین شهر حصارک و حد فاصل خیابان فروردین و مالک اشتر قرار دارد.
بیش از یک دهه از این گودبرداری غیراصولی در باغ قدیمی ناصربخت در منطقه حصارک کرج میگذرد؛ زمینی که در خرداد ۱۳۹۳ نه تنها بیپروانه خاکبرداری شد، بلکه امروز به تهدیدی جدی برای جان دهها خانواده ساکن اطراف آن تبدیل شده است.
گود مرگ در حصارک کرج؛ مطالبه مردم برای نجات جان و خانه
یکی از ساکنان این محدوده در گفتوگو با خبرنگار ایلنا میگوید: از وقتی گودبرداری انجام شد، دیوار خانهمان ترک برداشت. هر بار که باران میبارد یا رعد و برق و طوفان میآید، با ترس از خانه خارج میشویم. زندگی در این شرایط، فرسایش روانی دارد.
این شهروند حصارکی با تاکید بر اینکه مردم در مرز فروریختن، زندگی میکنند، ادامه میدهد: ما چیزی بیشتر از حقمان که نمیخواهیم؛ فقط میخواهیم این گود پر شود تا خطری ما را تهدید نکند. نه برج میخواهیم، نه پروژه تجاری؛ فقط امنیت جانی برای خودمان و فرزندانمان میخواهیم.
خانههای قولنامهای، معضل خاموش در دل بحران
اغلب خانههای اطراف گود، قولنامهای و فاقد سند رسمی هستند. همین موضوع باعث شده ساکنان نسبت به تخلیه با ترس و تردید مواجه شوند.
یکی دیگر از اهالی به ایلنا میگوید: اگر از خانهمان برویم، معلوم نیست بعد بتوانیم برگردیم، چون سند رسمی نداریم، نگرانیم شهرداری بگوید که این ملک متعلق به ما نیست. حالا هم که در همین خانه های آسیب دیده از گودبرداری، زندگی میکنیم، امنیت جانی نداریم؛ بین ماندن و رفتن، بلاتکلیفیم.
این شهروند ادامه میدهد: دولت یا شهرداری باید برای ما که سالهاست اینجا زندگی میکنیم، تضمین حقوق مالکیت و اسکان موقت بدهد تا بتوانیم خانههایمان را ترک کنیم. اینجا هر لحظه ممکن است فاجعهای اتفاق بیفتد که جبرانش سخت خواهد بود.
گودبرداری بدون پروانه، ترکهای عمیق در قانون و دیوار
محمد اسدیان، رئیس کمیسیون مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای شهر کرج، در گفتوگو با ایلنا جزئیات تکاندهندهای از این پرونده و بیتفاوتی نهادهای مسئول ارائه داد.
اسدیان با اشاره به پیشینه این گود به ایلنا گفت: در خرداد ۱۳۹۳، مالک بدون اخذ پروانه قانونی، اقدام به گودبرداری ۱۰ متری در زمینی به وسعت ۶۸۰۰ متر کرد. هیچگونه مجوز از سازمان نظام مهندسی یا شهرداری اخذ نشده بود. سال ۱۳۹۸ و البته با تاخیر ۵ ساله، برای دریافت پروانه اقدام شد که این خود خلاف مسیر قانونی است چراکه ابتدا باید مجوز صادر شده باشد و سپس گودبرداری انجام شود.
عضو شورای شهر کرج ادامه داد: با گذشت سالها، وضعیت گود غیر اصولی، تغییری نکرده و فقط چند سازه نگهبان نصب شده که نه پایش روزانه دارند، نه تضمینی برای پایداریشان وجود دارد. لذا بر اساس بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، شهرداری کرج موظف است در چنین شرایطی «رفع خطر» کند. اما با وجود مطالبات مردم و شورا اما تاکنون شهرداری این مسئولیت قانونی را اجرا نکرده است.
سه جلسه بحران، نتیجه صفر
رئیس مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای شهر کرج درباره سه جلسه مدیریت بحران برگزارشده در زمان معاونت سیاسی و فرمانداری پیشین توضیح داد: در این جلسات، قرار شد ۳ کارشناس رسمی از سوی دادگستری، مالک و شورا برای بررسی خسارات واردشده به خانهها تعیین شود. لذا برآوردها انجام شد، حتی مالک متعهد به پرداخت بخشی از هزینه رهن برای خروج ساکنان شد؛ اما گویا مردم نگران بودند اگر خانه های قولنامه ای خود را ترک کنند، دیگر دستشان به جایی نمیرسد لذا همچنان اقدامی عملی برای ساکنان صورت نگرفت.
هشدارها بیاثر، جانها در خطر
به گفته اسدیان، در سال ۱۴۰۰ طی صورتجلسهای با حضور دادستان کرج و دیگر مقامات، توافق شد که در صورت عدم اقدام مالک برای ساختوساز، شهرداری با استناد به بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری اقدام به «رفع خطر» کند.
اما این مسئول تأکید کرد که به رغم شرایط مناسب و افزایش طبقات که برای مالک فراهم شد، متأسفانه با وجود گذشت چند سال، مالک اقدام به ساخت و ساز نکرد. از طرفی رفع خطر نیز اجرایی نشد و ساکنان منطقه در همان شرایط پرخطر باقی ماندهاند. اگر حادثهای رخ دهد، هیچکس نمیتواند مسئولیت را گردن دیگری بیندازد.
مالک، خاکبرداری کرد؛ اما خاکریزی را شهرداری باید انجام دهد
اسدیان با انتقاد از بیعملی شهرداری کرج گفت: شهردار محترم میفرمایند خاک از کجا بیاورم؟ اما با وجود خاکبرداری متعدد و نخالههای پروژههای عمرانی؛ نداشتن خاک برای پر کردن گودال، توجیه پذیرفته نیست. وقتی قانون تکلیف کرده رفع خطر الزامی است، دیگر نمیتوان با دلایل فنی و لجستیکی از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرد.
درخواست فوری برای اجرای بند ۱۴ ماده ۵۵
رئیس مرکز پژوهش و مطالعات راهبردی شورای شهر کرج تأکید کرد: نه دعوایی سیاسی پشت این ماجراست، نه تسویهحسابی. تنها مطالبه ما این است که شهردار محترم بند ۱۴ ماده ۵۵ را بیدرنگ اجرا کند. امروز شاید فقط ترک دیوارها را ببینیم، اما فردا ممکن است با فروپاشی دیواری، خانوادهای فروبپاشد.
مطالبه روشن مردم؛ رفع خطر و تبدیل گود به فضای سبز
اسدیان در پایان تاکید میکند: این گود نه تنها تهدیدی برای مردم است، بلکه لکهای برای شهرسازی کرج محسوب میشود. شهرداری باید بدون تعلل و تحت هر شرایطی، بند ۱۴ ماده ۵۵ را اجرا کند.
این عضو شورا با عنوان اینکه مردم خواستار رفع فوری خطر، پر کردن گود و تبدیل آن به فضای سبز هستند، به ایلنا گفت: هر یک روز تأخیر، یعنی بازی با جان مردم لذا به عنوان نماینده مردم در راستای مطالبات گذشته که تذکراتی بابت ضرورت رفع خطر به شهرداری داشتم؛ در جلسه آینده شورا نیز این مطالبه را به عنوان سوال از شهردار کرج خواهم داشت که چرا تا کنون برای رفع خطر گود حصارک، اقدامی صورت نگرفته است؟! چون قانون به صراحت وظیفه رفع خطر را مشخص کرده است.
پرسشی برای آینده
اگر به واسطه کوتاهی وظیفه قانونی مسئولی، جانساکنان از دست برود، آیا پرداخت دیهاش با نرخ ریال، رفع مسئولیت خواهد کرد؟
آیا مالک زمین، امروز به اندازهای دلار ذخیره کرده است که اگر فاجعهای رخ دهد، بتواند دیه جان انسان هایی را که همیشه با نرخ ریال پرداخت میشود، جبران کند؟ یا باز هم با بیمه و گزارش توجیه خواهند کرد که مسئول نیستند؟
گزارش: معصومه امین زاده