خبرگزاری کار ایران

سخنگوی وزارت بهداشت خبر داد:

کمبود ۴۰ تا۵۰ قلم داروی خارجی به دلیل نوسانات ارزی/تخصیص ۳.۵ میلیارد دلار ارز دولتی برای تامین دارو

asdasd
کد خبر : ۶۵۵۹۰۲

سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به کمبود ۴۰ تا۵۰ قلم داروی خارجی به دلیل نوسانات ارزی از تخصیص ۳.۵ میلیارد دلار ارز دولتی برای تامین دارو خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، ایرج حریرچی (سخنگوی وزارت بهداشت) در نشست خبری در رابطه با عدم استفاده از کارت‌خوان در مطب‌ها بیان داشت: به عنوان یک پزشک شرمنده هستم که با وجود امکان ساده تهیه کارت‌خوان هنوز در بعضی مطب‌ها این کار انجام نشده است.

او تاکید کرد که از نظر قانونی سازمان امورمالیاتی ۳۸ صنف را ملزم به داشتن صندوق کرده است که ملزم به کارتخوان است؛ اما برای صنف پزشکی و درمانی این الزام وجود ندارد.

او در رابطه با زباله‌های بیمارستانی گفت: ۹۳.۸بیمارستان‌ها دستگاه فعال بی‌خطرسازی دارند، ۴.۲ بیمارستان‌ها نیز دستگاه فعال بی‌خطرسازی دارند اما عملکرد آنها نامناسب است.

حریرچی در ادامه نشست با اشاره به اینکه در سال های گذشته ۷۰۰ میلیون دلار صرف واردات مکمل‌ شده است بیان داشت: در سال ۹۶ این رقم را به ۱۵۰ میلیون دلار کاهش دادیم.

حریرچی تاکید کرد: در حال حاضر بازار مصرفی مکمل در ایران ۵۰۰ میلیارد تومان است.

سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد: مکمل‌ها توسط سازمان غذا و دارو قیمت گذاری نمی‌شود.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: فقط در موارد خاص که مکمل ها مورد نیاز برخی بیماران و افراد خاص است بر قیمت مکمل ها و توزیع آنها نظارت داریم.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با شرط یک شرکت دارویی برای توزیع داروی وارداتی مبنی بر افزایش قیمت آن دارو بیان داشت: موضع وزارت بهداشت در قبال بازار دارویی شفاف و روشن است و قیمت دارو براساس ارز دریافتی تعیین می‌شود.

حریرچی گفت: اجازه نمی‌دهیم که هیچ تغییر قیمتی خارج از ارز تخصیص یافته صورت گیرد.

سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه گفت: قطعا اگر وزارت بهداشت بخواهد در این زمینه کوتاهی کند حتما با ما برخورد می‌شود. به همین خاطر اجازه نمی‌دهیم هیچ تخلفی در بازار دارویی صورت گیرد.

حریرچی در رابطه با تغییر و تحولات در وزارت کار و اینکه شنیده می‌شود وزارت بهداشت به دنبال انتقال سازمان تامین اجتماعی به مجموعه وزارت بهداشت است، بیان داشت: تغییر و تحولات جدید ارتباطی با وزارت بهداشت ندارد. موضع ما از قبل مشخص بوده و وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت تاکید دارد که درمان مردم باید تحت سیاست‌‌گذاری وزارت بهداشت باشد.

او در رابطه با تخصیص ارز به صورت سهمیه‌بندی بیان داشت: تخصیص ارز برای وزارت بهداشت براساس سهمیه‌بندی مشخص شده و بر همین اساس نیز صورت می‌گیرد. به همین خاطر براساس نیاز کشور به دارو، مواد اولیه دارویی، صنایع جانبی دارو و همچنین تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی ارز دولتی را تخفیف می‌دهیم.

حریرچی در رابطه با مدیران بازنشسته وزارت بهداشت و احتمال کناره‌گیری آنها بیان داشت: ممکن است در دانشگاه‌های علوم پزشکی یا وزارتخانه مدیرانی داشته باشیم که مشمول بازنشستگی باشد اما تا زمانی که مصوبه و بخشنامه‌ای به صورت قانونی اعلام نشود نمی‌توان در این مورد اظهارنظر کرد.

سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه جلسه گفت: سازمان تامین اجتماعی حوزه‌های مختلفی همچون بازنشستگی دارد، اما بحث درمان و بیمه با توجه به گستردگی آن مورد تاکید ماست که از سیاست‌گذاری واحد و یکسان تبعیت کند.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با وضعیت بازار دارویی کشور گفت: به هیچ وجه نمی‌گوییم که کمبود دارو نداریم اما این کمبود در سطح کشورهای پیشرفته اروپا و آمریکا هم وجود دارد و کمبود یک تا دو درصدی دارو اجتناب‌ناپذیر است.

سخنگوی وزارت بهداشت به مردم اطمینان داد که داروی آنها تامین خواهد شد چراکه دولت 3.5 میلیارد دلار ارز دولتی برای تامین دارو تخصیص داده است.

حریرچی در رابطه با مکمل‌ها که دارو تلقی نمی‌شوند بیان داشت: در سال‌های گذشته تا 700 میلیون دلار واردات مکمل داشتیم که این رقم در سال 96 به 150 میلیون دلار کاهش پیدا کرد و در حال حاضر بازار مصرفی مکمل در ایران 500 میلیارد تومان است.این مکمل‌ها توسط سازمان غذا و دارو قیمت‌گذاری نمی‌شوند و فقط در موارد خاص که مکمل‌ها مورد نیاز برخی بیماران و افراد خاص است بر قیمت و توسعه آنها نظارت داریم.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با ذخیره دارویی در کشور به این نکته اشاره کرد که میزان ذخیره دارویی در شرایط عادی معمولا هشت ماه است که اگر این مدت به چهار ماه برسد نگران‌کننده است و در این صورت باید در سیاست‌های خود تجدیدنظر کنیم.

او تاکید کرد که اهرم‌های لازم برای برخورد با افرادی که می‌خواهند از شرایط سوءاستفاده کنند وجود دارد. دادستانی هم به موضوع دارو ورود کرده است و از این جهت نظارت‌ها بر بازار دارویی با دقت رصد می‌شود.

حریر‌چی در ادامه گفت: در مقطعی از زمان 300 تا 350 قلم دارو کمبود داشتیم اما در چند ماهه اخیر به دلیل نوسانات ارزی 40-50 قلم کمبود دارو آن هم در رابطه با داروهای خارجی داشتیم.

او افزود: احتکار دارو به صورت کم وجود دارد و بعضی از شرکت‌های دارویی به دلیل مشکلات نقدی و مطالبات، دارو را دیر توزیع می‌کنند که در این شرایط چنین برخوردهایی نامناسب و غیراخلاقی است.

حریرچی گفت: مردم در این شرایط بیشتر از نیازشان دارو تهیه کرده‌اند. این موضوع یا توسط خودِ مردم بوده یا پزشکان بیشتر از نیاز دارو تجویز کرده‌اند.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی و مکمل‌ها و هزینه جانبی دارو در دو گروه تقسیم می‌شود. مردم این هزینه ها را به طور مستقیم در داروخانه‌ها یا فروشگاه با خرید دارو پرداخت می‌کنند. هزینه دیگر مربوط به دارویی است که در بیمارستان‌ها تجویز می‌شود و در صورتحساب بیمارستان محاسبه می‌شود.

او افزود: هزینه داروهای سرپایی 1.35 تا 1.57 درصد از کل تولید ناخالص ملی است. هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی سرپایی توسط مرکز آمار در سال 94، 18 هزار و 544 میلیارد تومان و به ترتیب در سال 95، 96؛ 21 هزار و 800 و 27 هزار و 200 میلیارد تومان اعلام شده است.

حریرچی در ادامه گفت:‌ در سال‌های 93 و 94 مردم مبلغ  9 هزار و 301 میلیارد تومان و 10 هزار و 740 میلیارد تومان صرف خرید دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی کردند. مابقی هزینه‌ها توسط بیمه یا منابع دولتی پرداخت شده است. یعنی هر ایرانی در سال 93، 117 هزار تومان و در سال 94، 134 هزار تومان از جیب برای خرید دارو پرداخت کرده‌اند.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: مقایسه این شاخص‌های کشور از لحاظ سهم هزینه دارو و ملزومات مصرفی پزشکی از تولید ناخالص ملی و نیز سرانه مالی یا دلار بین‌المللی در مقایسه با کشورهای با درآمد اقتصادی متوسط به بالا که شرایط مالی مشابه با ما دارند و حتی کشورهای با درآمد اقتصادی بالا نشان‌دهنده هزینه بالای دارو بیشتر از حد متوسط در کشور است.

او تاکید کرد که برای تعادل‌سازی ضرورت صرفه‌جویی بر هزینه‌های دارو و تکیه بر تولید ملی از سیاست‌های وزارت بهداشت است.

حریرچی در ادامه با اشاره به اینکه به دلیل بازاریابی بسیاری از شرکت‌های دارویی به تازگی مکمل‌ها هم وارد نسخه پزشکان می‌شود گفت: مصرف مکمل و مولتی‌ویتامین غیرضروری است و در حال حاضر میزان واردات را کاهش داده‌ایم. هیچ گونه مکمل آمریکایی وارد نمی‌کنیم و 500 میلیارد تولید ملی مکمل داریم. او تاکید کرد که تنها مکمل‌های خاص مثل ویتامین D و قطره آهن عمدتا رایگان عرضه می‌شود و در بقیه موارد مصرف مکمل‌ها به جز مکمل‌های بیماری‌های نادر توصیه نمی‌شود.

او تاکید کرد که متاسفانه مکمل‌ها مانند دارو عرضه می‌شوند و گران هستند. میزان املاح و ویتامین‌های این مکمل‌ها چندین برابر نیاز یک فرد به ویتامین است و توصیه این است که اگر مردم در تغذیه ازنظر تنوع و کامل بودن توجه کنند نیازی به مصرف مکمل نیست.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با کمبود برخی داروها از جمله بارکارین گفت: در تولید برخی از داروها مثل بارکارین تولید کننده به مشکل برخورده است و برای جبران کمبود آن واردات داریم. در این مقطع برای اینکه دارو به دست مصرف‌کننده واقعی برسد در داروخانه‌های دولتی یا بزرگ توزیع می‌شود. از مردم عذرخواهی می‌کنیم اما ناچار به اخذ چنین تصمیم‌هایی هستیم.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با بروز مشکلات در توزیع داروهای بیماران هموفیلی گفت: کلیه داروها تا زمان پخش و توزیع رصد می‌شوند و علاوه بر رصد معیار اخلاقی شرکت‌ها هم مهم است. عدم توزیع داروهای هموفیلی غیراخلاقی است.

او تاکید کرد: برای کسانی که در روزهای سخت سعی در سودجویی دارند اهرم‌های لازم در بازار وجود دارد و این افراد وارد لیست قرمز یا سیاه وزارت بهداشت می‌شوند و برخورد قانونی هم از طرف این وزارتخانه و هم مراجع قانونی صورت می‌گیرد.

سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با برخی تجمعات دانشجویی مقابل وزارت بهداشت گفت: بسیاری از دانشجویان علاقه‌مند به ورود به رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی هستند و افرادی که در ایران موفق به قبولی نمی‌شوند خواستار ادامه تحصیل در این رشته‌ها در کشورهای دیگر هستند. 700 دانشگاه برتر دنیا طبق اعتبارسنجی بین‌المللی در سایت وزارتخانه است و ورود به این 700 دانشگاه و گذراندن واحدهای درسی کار آسانی نیست و بسیاری از این افراد نمی‌توانند به این دانشگاه‌ها ورود پیدا کنند. به همین خاطر به دانشگاه‌های غیرمعتبر می‌روند و سپس برای طبابت به کشور بازمی‌گردند.

او افزود: گذراندن 72 واحد در دانشگاه‌های معتبر و معدل دیپلم خوب از شرایط بازگشت به ایران و ادامه تحصیل در دانشگاه‌های کشور است. اعضای هیات علمی طبق آیین‌نامه‌ها 36 واحد درسی را برای این دانشجویان در نظر گرفته‌اند ولی این آیین‌نامه فقط برای دانشجویان قدیمی است و دانشجویان جدید مشمول آیین‌نامه‌های دیگر می‌شوند.

سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد که هزینه‌های ارزی زیادی برای دانشگاه‌های کشورهای دیگر می‌شود اما دانشجویان باید توجه کنند که اگر می‌خواهند در دانشگاه‌های غیرمعتبر درس بخوانند و در ایران پزشکی کنند بهتر است در همان کشور بمانند و پزشک همان کشور باشند. آنهایی که فکر می‌کنند با ورود به دانشگاه‌های معتبر با گذراندن چند واحد درسی می‌توانند به کشور بازگردند بدانند باید از شرایطی که ذکر شد بهره‌مند باشند چراکه تا 90 درصد از دانشجویانمان را در کنکور قبول می‌کنیم و زیر یک درصد از دانشجویانی را که در خارج از کشور تحصیل می‌کنند پذیرش داریم.

حریرچی در رابطه با ممنوعیت تبلیغ کالاهای آسیب رسان در رسانه‌ها گفت: این موضوع جدیدی نیست، ولی وقتی می‌گوییم یک کالا آسیب‌زا است به معنای آن نیست که تولید آن مضر است، زیرا مصرف بیش از حد آن برای بدن ضرر خواهد داشت مانند غذاهای پرچرب و پرنمک و یا مصداق نوشابه نیز می‌تواند در این زمینه قید کرد.

او تاکید کرد که براین اساس لیست کالاهای آسیب رسان که طبق قانون نیز تعیین شده است و ما باید آن را اجرا کنیم.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: برخی نقدها این است که اگر فلان کالا آسیب زا است چرا تولید می‌شود و مصرف آن ممنوع نمی‌شود؛ در حالی که چنین اختیار قانونی را نداریم و اصلاً در هیچ کشوری نیز به طور کامل چنین کالاهای ممنوع نشده است بلکه تبلیغات آن ممنوع می‌شود و برای آن کالا نیز عوارض گرفته می‌شود.

حریرچی در پاسخ به این سوال که چرا دو آمار درباره ابتلا به ویروس HIV در میان اهالی یکی از روستاهای سیستان بلوچستان اعلام شد، اما پس از آن تکذیب شد، گفت. متأسفانه برخی مواقع کسانی که دلسوز هستند و می‌خواهند معضلی را رسانه‌ای کنند در ارائه آمار غلو می‌کنند، شاید در سیستان و بلوچستان به دلیل مناطق مرزی و رفت و آمد زیاد بیماریهای عفونی نسبت به استانهای دیگر بیشتر است ولی چنین آمار ابتلا به ایدز به هیچ عنوان درست نیست.

او تاکید کرد که وزارت بهداشت به چنین آمارهای بسیار حساس است و در چند سال اخیر در حوزه بهداشت و درمان به خصوص در استان سیستان و بلوچستان نیز اجازه نداده مبالغ اعتباری حوزه سلامت آنها کاسته شود.

حریرچی گفت: اصلاً این بیماری که عنوان شده، ایدز نبوده است.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: ماهانه برای برخی از این بیماران دو میلیون تومان هزینه دارو می‌شود و افراد این مناطق از نظر بهداشت و درمان نیز تحت پوشش خدمات سلامت رایگان هستند.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز