وضعیت قرمز تولیدکنندگان سیمان؛
کاهش ساخت و سازها سیمانیها را ناامید کرد

بر اساس آمار ۹ ماهه سال ۹۳ میزان تولید کلینکر با ۴ درصد رشد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۵۶ میلیون و ۸۵۰ هزار تن و میزان تولید سیمان نیز با ۶ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۵۱ میلیون و ۶۴۰ هزار تن رسیده است.
ایلنا -بر اساس آمارها طی ماههای گذشته تولید سیمان به دلیل رکود در بازار مسکن و کاهش بازار هدف صادراتی و نیز ایجاد ناامنی در مرزهای منتهی به عراق کاهش داشته است، همچنین آذربایجان که یکی از عمدهترین خریداران سیمان ایران بود به دلیل تولیدسیمان توانست نیاز خود را با استفاده از توان داخلی به حداقل ممکن کاهش دهد و مجموعه این اقدامات موجب شد که تغییراتی اساسی در میزان صادرات سیمان کشور ایجاد شود.
تهیه سوخت مشکل اصلی سیمانی ها
اما دلایل دیگری هم برای رسیدن به خط قرمز و وضعیت بحرانی وجود دارد که یکی از آن دلایل سوخت است. ابراهیم غلامزاده، مدیرعامل سیمان کارخانه لامرد در گفتگو با خبرنگار ایلنا در این مورد می گوید: عمده مقصد صادرات سیمان ما کشور عراق است که بحرانهای داخلی این کشور در سال جاری باعثکاهش صادرات این محصول شد. اما مهمترین مشکل تولیدکنندگان سیمان کشور موضوع سوخت آنها است. با توجه به فصل سرما کارخانجات با محدودیت سوخت مواجه هستند و این موضوع مختص کارخانجات شمال کشور نیست و کارخانجات جنوبی هم همین معضل را دارند. در سالهای اخیر قطعی و کاهش فشار گاز وافزایش قیمت مازوت وهمچنین افزایش قیمت پاکت خالی سیمان این صنعت را با مشکلات زیادی روبرو کرده است.
وی می افزاید: ارزش سیمان به نسبت فضایی که اشغال میکند بسیار پایین است وهمین موضوع باعثشده تا بهای سوخت و هزینه ترابری آن در صادرات بالا باشد.
هنوز به توافق نهایی راه اندازی رینگ صادراتی سیمان نرسیدهایم
همچنین عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان در این مورد به ایلنا بیان می دارد: تولید کلینکر طی ۹ ماهه سال جاری در مجموع ۳ درصد افزایش داشته هر چند میزان تولید سیمان به دلیل کاهش تقاضا در کشور کاسته شده است اما با افزایش تولید کلینکر این موضوع باعثهم پوشانی شده است.
وی می گوید: بر اساس آمارها در حال حاضر۶ درصد از حجم ساخت و سازهای داخلی کاسته شده است و انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان امیدوار است تا با راه اندازی رینگ صادراتی سیمان در بورس کالا مشکل تولیدکنندگان سیمان برطرف شود.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می افزاید: مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت موافق عرضه سیمان در رینگ صادراتی بورس کالا هستند و ما هم پیشنهادات خود را برای بهبود وضعیت سیمان به وزیر صنعت ارائه کردهایم و میتوان در انتظار اخبار خوب برای تولیدکنندگان این محصول بود و در صورتی که رینگ صادراتی سیمان فعال شود قیمت گذاری سیمان هم شفاف خواهد شد اما هنوز به جمع بندی در این مورد نرسیدهایم.
شیخان خاطر می گوید: به نظر میرسد با عرضه سیمان در بورس کالا و توافقات با وزارت مسکن و شهرسازی در خصوص پروژههای داخلی کشور بهای سیمان صادراتی از یک سو و مصرف آن در داخل کشور از سوی دیگر افزایش پیدا کند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت در مورد صادرات سیمان به کشورهای منطقه نیز بیان می دارد: پیش از این آذربایجان مقصد خوبی برای صادرات سیمان ایران بود اما از زمانی که این کشور خود به تولید رسیده است دیگر نیازی به واردات سیمان ندارد و در مورد بازار عراق هم با توجه به بحرانهای داخلی این کشور و سرما طی ماههای گذشته با کاهش در صادرات این محصول مواجه شدیم.
در ۹ ماه گذشته تولید سیمان ۶ درصد کاهش یافت
وی با اشاره به آمارها نیز می گوید: بر اساس آمار ۹ ماهه سال ۹۳ میزان تولید کلینکر با ۴ درصدرشد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۵۶ میلیون و ۸۵۰ هزار تن و میزان تولید سیمان نیز با ۶ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۵۱ میلیون و ۶۴۰ هزار تن رسیده است. همچنین میزان صادرات سیمان در ۹ ماهه سال ۹۳ رقمی به ارزش ۹ میلیون و ۹۷۰ هزار تن و صادرات کلینکر ۴ میلیون و ۵۲۸ هزار تن بوده است، که صادرات سیمان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته تغییر چندانی نداشته است. البته پیش بینی میشود میزان صادرات سیمان تا پایان سال به رقم ۱۸ میلیون تن برسد.
شیخان با اشاره به کشورهای مقصد صادراتی سیمان، می افزاید: در این مدت افغانستان، عراق، کشورهای حاشیه خلیج فارس، آسیای میانه و روسیه اصلی ترین مقصد صادراتی ما بوده اند.
صادرات ۶ میلیون تن سیمان به عراق
در این راستا مجید قربانی فراز، مسئول دفتر امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت ایران نیز به ایلنا می گوید: مشکلات داخلی در عراق باعثنگرانیهایی برای صادرکنندگان سیمان به این کشور شده است اما بر اساس آمارها طی ۹ ماه گذشته ۶۰ درصد از صادرات سیمان به کشور عراق بوده است. در این مدت ۶ میلیون تن سیمان به عراق صادر شده است و امیدواریم ناامنیهای این کشور هر چه زودتر برطرف شود.
حال با توجه به گفته آقایان با رکود درمعاملات بازار مسکن شاخص صنعت انبوه سازی نیز کاسته شده وهمین امر باعثشده تا شاخص سیمان نیز در بورس کم رمقتر شود که میتوان بخشی از افت سیمان را به شرایط کلی بازار نسبت داد البته عوامل دیگری نیز همچون نوسانات نرخ ارز و تغییر سوخت کارخانجات سیمانی نیز در این رکود بیتاثیر نبودهاند. گفتنی است، در این مدت نوسانات ارزی بر صنعت سیمان تاثیرات دوگانهای داشته چرا که از یک طرف رشد صادرات را تشویق کرده و از طرفی هزینههای تعمیر ونگهداری را افزایش داده است. علاوه بر این، صنعت سیمان جزء صنایع انرژی بر به شمار میآید این صنعت ۱۴ درصد مصرف انرژی صنایع و ۳ درصد مصرف انرژی کل کشور را به خود اختصاص داده است و بر اساس قیمتهای مصوب داخلی حدود ۲.۵ درصد و بر اساس قیمتهای جهانی ۴ درصد از تولید ناخالص ملی در اختیار صنعت سیمان است.
به اعتقاد دیگر کارشناسان نیز بخش عمده هزینه تولید سیمان مربوط به هزینه انرژی میشود البته این سهم قبل از اجرای هدفمندی یارانهها حدود ۱۲ درصد بوده که پس از آن بین ۲۵ تا ۳۰ درصد رسیده است. شایان ذکر است؛ انرژی مصرفی در صنعت سیمان به دو صورت نیروی الکتریکی و حرارتی است که حدود ۲۰ درصد از سبد انرژی صنعت سیمان مربوط به انرژی الکتریکی و حدود ۸۰ درصد آن مربوط به انرژی حاصل از سوختهای فسیلی نظیر مازوت و گاز است که بطور متوسط برای تولید هر تن سیمان ۱۱۰ کیلووات برق و ۱۰۰ لیتر مازوت مصرف میشود. صنعت سیمان به دلیل تسهیلات ارزی بالایی که طی سالهای اخیر برای اجرای طرحهای توسعهای و خرید تکنولوژی جدید دریافت کرده، از تغییرات نرخ ارز تاثیر زیادی گرفته است. از این رو باید انتظار داشت که درصورت افزایش نرخ ارز، رشد صادرات آن قابل توجه باشد که این امر میتواند افزایش هزینهها را نیز جبران کند.
خبرنگار: ندا جعفری