خبرگزاری کار ایران

صالحی در همایش نقش پژوهش در قانونگذاری:

پرونده فعالیت‌های پیشین هسته‌ای ایران برای همیشه بسته می‌شود

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان اظهار داشت: با تصویب پیش‌نویس قطعنامه در شورای حکام، همه قطعنامه‌های این شورا لغو و پرونده هسته‌ای کشورمان در آژانس برای همیشه بسته می‌شود.

علی‌اکبر صالحی در حاشیه چهارمین همایش نقش پژوهش در فرآیند قانونگذاری با اشاره به تعریف مفهوم پیشرفت اظهار داشت: پیشرفت را یا باید به صورت شکلی بررسی کنیم یا به صورت محتوایی٬ یا با رویکردی تجمیع‌گرایانه به تعریف این مفهوم بپردازیم.

وی با مقایسه دو کشور مالزی و هند کشور مالزی را مصداق پیشرفت شکلی دانست  که با توجه به اینکه جوشش درونی علم از میان مردم این کشور صورت نمی‌گیرد٬ همواره متکی به دیگران است و در سوی دیگر کشوری همچون هندوستان با وجود آنکه به ظاهر وضعیت مساعدی ندارد٬ پیشرفت خوبی دارد.

صالحی با اشاره به تاریخچه مختصری از کشورمان اعلام کرد: در 36 سال گذشته در کشور ما تحول عظیمی در بنیادهای علمی ایجاد شده و در حالی که در سال‌های ابتدای انقلاب حتی قادر به ساخت لوله یک خمپاره‌انداز هم نبودیم امروز تنها کشور اسلامی هستیم که موفق شدیم سه بار پیاپی ماهواره‌هایمان را با پرتاب‌گر‌های بومی به صورت موفقیت‌آمیز در مدار قرار دهیم.

وی افزود: البته به دلیل جوانی و بی‌تجربگی در طول  این 38 سال گهگاه با مشکلات مدیریتی روبرو بودیم و بعضا مرتکب اشتباه‌هایی شدیم٬ اما امروز موفق به تجهیز کشور به دانش هسته‌ای شده‌ایم و با تمام مشکلات؛ به‌ویژه تحریم‌های ایجاد شده از سوی کشورهای غربی در عرصه هسته‌ای در جایگاه مناسبی در دنیا قرار گرفته‌ایم.

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: هوشیاری جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای این بوده که با وجود پذیرش برخی محدودیت‌ها حاضر به پذیرفتن مسائلی که به اصل صنعت هسته‌ای و نشاط هسته‌ای کشور لطمه بزند، نشده‌ایم.

صالحی یادآور شد: مسائلی همچون علم،‌ صنعت و فناوری از عناصر اقتدار جمهوری اسلامی ایران است و خوشبختانه در تمامی این عرصه‌ها به جایگاه مهمی رسیده‌ایم و امروز می‌توانیم اعلام کنیم پس از دوازده سال چالش با مشکلاتی که از سوی غرب سر راهمان قرار می‌گرفت٬ به صورت خودساخته این پرونده ساختگی را به سرانجام رساندیم.

وی با اشاره به نشست امروز شورای حکام برای بررسی پرونده هسته‌ای ایران اعلام کرد: با تصویب پیش‌نویس قطعنامه در شورای حکام، همه قطعنامه‌های این شورا لغو و پرونده هسته‌ای کشورمان در آژانس برای همیشه بسته می‌شود.

صالحی با اشاره به برخی انتقادها ادامه داد: برخی می‌گویند پیش‌نویس آژانس آنگونه که ما می‌خواستیم نبوده است و ما هم این مسئله را قبول داریم و آن را امری طبیعی می‌دانیم با این وجود فرض کنید قطعنامه‌های شورای حکام مطابق میل ما بود و همه چیز نفی می‌شد٬ در آن صورت فکر می‌کنید غربی‌ها نمی‌توانستند موضوع جدیدی را پیش بکشند! این درحالی است که در شرایط کنونی این پرونده برای همیشه بسته شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: ما می‌پذیریم که  قطعنامه شورای حکام اشکالاتی دارد؛ نمایندگان آنها به کشور ما آمدند و علاوه بر مشاهده‌های عینی از اماکنی که می‌خواستند نمونه‌گیری کردند٬ اما هیچ‌چیز به دست نیاوردند و هم‌اکنون آب سنگین اراک صنایع هسته‌ای تحقیق و اکتشاف‌های هسته‌ای و تمام تجهیزات هسته‌ای و حق تحقیق و توسعه ما به رسمیت شناخته شده و  در جای خود باقی است و مهم این است که ما در این چالش هر آنچه که می‌خواستیم حفظ‌ کردیم٬ بنابراین محدودیت‌هایی که پذیرفتیم در واقع محدودیت نیستند.

وی با اشاره به برخی محدویت‌ها اعلام کرد: آنها گفتند برای ده الی پانزده سال پلوتونیم تولید نکنیم و با وجود اینکه این مسئله در بازه زمانی خاصی در نظر گرفته شده و ابدی نیست٬ پس از نظر ما نمی‌تواند محدودیت باشد. نکته دیگر این است که اساسا ما در رآکتور تهران پلوتونیم نداریم که بخواهیم تولید فلز آن را محدود کنیم.

وی افزود:‌ آنها همچنین درخواست کردند فلز اورانیوم تولید نکنیم و از آنجا که این فلز برای تولید تسلیحات هسته‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد٬ اصلا در برنامه‌های ما جای نداشت. این در حالی است که در هیچ جای توافق گفته نشده تحقیق و توسعه هسته‌ای را محدود کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به بیان انتقادها از سوی برخی نمایندگان یادآور شد: در مجلس می‌گویند آیا ارزش داشت وقتی می‌توانستیم سوخت 20 درصد را تولید کنیم٬ این کار را نکنیم؟ در پاسخ به آنها باید بگویم اگر می‌خواستیم این سوخت 20 درصد را بخریم باید 6 میلیون دلار برای آن هزینه می‌کردیم و همین مسئله باعث شد به فکر تولید آن بیفتیم که در همان زمان در رسانه‌های خارجی اعلام شد ما توان این کار را نداریم و هدف‌مان از بیان این مسئله بلوف زدن است٬ اما در عمل موفق شدیم با اعتباری حدود 12 میلیارد تومان کارخانه‌های تولید سوخت 20 درصد را بسازیم که علاوه بر تعجب غربی‌ها قادر خواهیم بود در آینده‌ دور نیز از ثمره‌های این کارخانه استفاده کنیم؛ در واقع تولید این سوخت 20 درصد تجلی اراده ملی و تعریف عبارت «ما می‌توانیم» بود.

صالحی اضافه کرد: نیروگاه هسته‌ای بوشهر سالانه هزار مگاوات برق تولید می‌کند که براساس آن حدود 8میلیون بشکه سوخت فسیلی صرفه‌جویی می‌شود و در نتیجه ما می‌توانیم این سوخت فسیلی را به قیمت 800 میلیون دلار بفروشیم و این درحالی است که اداره نیروگاه بوشهر در سال 60 میلیون دلار هزینه دارد و حدود 30 تا 40 میلیون دلار نیز هزینه نگهداری این نیروگاه است در واقع با وجود آنکه هزینه ساخت این نیروگاه 5 برابر بیشتر از نیروگاه فسیلی است٬ اما طول عمر آن به مراتب بیشتر است.

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: بر اساس آمارها رآکتور تهران پاسخگوی بیش از یک میلیون بیمار است و قطعا صنعت هسته‌ای میعادگاه استاندارد هسته‌ای کشورمان خواهد بود و اگر بتوانیم این استانداردها را پیاده کنیم٬ قادر به ارتقای صنعت کشور هستیم.

صالحی در پایان تصریح کرد: امروز وارد فاز جدیدی شده‌ایم و با وجود آنکه قصد ندارم بحث هسته‌ای را اولویت نخست کشور اعلام کنم٬ اما باید بگویم کوچکترین تعللی در بودجه صنعت هسته‌ای موجب می‌شود منتقدان فکر کنند ما قصد داریم مسیر فعالیت‌ها را کند کنیم٬ بنابراین حداقل تا چند سال آینده باید بودجه‌ای مناسب به این صنعت اختصاص یابد.

کد خبر : ۳۲۹۹۱۴