خبرگزاری کار ایران

معاون رییس جمهور در امور زنان وخانواده:

بهبود وضعیت و توانمندسازی زنان همواره در دستور کار بوده است

معاون رییس جمهور در امور زنان وخانواده گفت: با تمام روند توانمندسازی زنان و دختران در سطح جهان، پیشرفت کلی در راستای تحقق کامل حقوق انسانی زنان همچنان کند و نامتوازن است.

به گزارش ایلنا٬ به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاونت امور زنان و خانواده، شهیندخت مولاوردی روز دوشنبه در نشست افتتاحیه کمیسیون بررسی وضعیت زنان در مجمع عمومی سازمان ملل با ابراز خرسندی از برگزاری این نشست، تشکیل این گردهمایی‌ها را گواه اهمیت روز افزون نفش زنان در جهان امروز دانست. 

متن کامل سخنرانی مولاوردی معاون در پنجاه و نهمین نشست کمیسیون مقام زن به شرح زیر است. 

خانم رئیس، عالیجنابان، خانم‌ها و آقایان، 

اجازه دهید در ابتدا به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران، مراتب خرسندی خود را جهت حضور در این گردهمایی که تجلی اهمیت روزافزون توجه جهانی به مسائل زنان است، اعلام نمایم. 

خانم رئیس، 

نشست سال گذشته کمیسیون مقام زن فرصتی را برای ارزیابی اجرای اهداف توسعه هزاره فراهم نمود و اهم دستاورد‌ها و چالش‌ها در اجرای اهداف مذکور برای زنان و دختران را مشخص نمود. نتایج حاصل از بازنگری مورد اشاره یعنی اجرای اهداف توسعه هزاره و کارپایه عمل و اعلامیه پکن و نیز مفاد گزارش دبیرکل به اجلاس ۵۹ کمیسیون مقام زن حکایت از آن دارد که اگر چه روند توانمندسازی زنان و دختران در سطح جهان، شاهد موفقیت­هایی در برخی از اهداف مانند آموزش بوده­، اما پیشرفت کلی در راستای تحقق کامل حقوق انسانی زنان همچنان کند و نامتوازن است و مادامی ­که موانعی چون منازعات مسلحانه و ناامنی، کمبود منابع مالی و سرمایه­گذاریویژه ناشی از تحریم‌های اقتصادی، فقدان یا ضعف مکانیسم­های پاسخ­گویی و چالش­های زیست­ محیطی و... وجود دارند٬ دستیابی به توازن جنسیتی فراگیر ناممکن خواهد بود.

ضمن آنکه به موازات چالشهای موجود، بروز چالش‌های نوظهور در اشکال نوین و مدرن هم درعدم تحقق کامل اهداف پیش بینی شده مؤثر بوده است. 

خانم رئیس، 

جمهوری اسلامی ایران طی حیات سی و شش ساله­ خود، ضمن احترام به کرامت انسانی زنان همواره بهبود وضعیت و توانمندسازی آنان در عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را در دستور کار خود قرار داده است. جایگاه والای زن در آموزه­های قرآنی و اسلامی در تدوین اسناد و قوانین جمهوری اسلامی ایران از جمله قانون اساسی و قوانین موضوعه منشاء اثر بوده و ضمن آنکه استیفای حقوق مادی و معنوی زنان را تضمین می‌­نماید، چارچوب هنجاری حاصل از آن محیطی را فراهم آورده که زنان ایرانی می‌­توانند با حفظ شأن و کرامت انسانی خویش در تمامی عرصه‌ها حضور فعال داشته باشند. 

در حوزه‌ها­ی اجرایی، علاوه بر دستاوردهایی که تاکنون حاصل شده است می‌­توان به عزم راسخ دولت یازدهم با رویکرد اعتدال در راستای تحقق عملی تعادل و توازن جنسیتی در ابعاد مختلف زندگی و مهم‌تر از آن ایجاد توازن و هماهنگی میان ایفای نقش‌های چندگانه­ از سوی زنان اشاره کرد که در ‌‌نهایت موجبات ارتقاء وضعیت زنان، عدالت جنسیتی و تقویت نهاد خانواده را فراهم خواهد آورد.

در این راستا ارتقای سطح مرجع ملی زنان به معاونت رئیس جمهور و تلاش در ایجاد تعادل بین قابلیت‌ها و فرصت‌ها به عنوان ماموریت این معاونت با بهره گیری از اراده سیاسی این امید را تقویت کرده است. 

خانم رئیس، 

سند چشم انداز بیست ساله نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان سندی فرابخشی برخورداری جامعه ایران از عدالت اجتماعی، آزادی‌های مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسان‌ها، امنیت اجتماعی و قضایی، سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تامین اجتماعی، فرصت‌های برابر، توزیع مناسب درآمد، استحکام نهاد خانواده، به دور از فقر و فساد و تبعیض و بهره‌مندی از محیط زیست مطلوب ترسیم کرده است. علی­رغم تحمیل ۸ سال جنگ و همچنین اعمال تحریم­های یکجانبه ناعادلانه و ظالمانه­ی روزافزون علیه ملت ایران، زنان ایرانی در حوزه‌های آموزش و پژوهش، علم، کارآفرینی، اقتصاد و بهداشت پیشرفت­های برجسته‌ای داشته­اند‌ و به ایفای نقش عمده و تأثیرگذار خود در جامعه می‌­پردازند. ‌ البته، دولت جمهوری اسلامی ایران از چالش­هایی نظیر نرخ نسبتاً پایین مشارکت زنان در مناصب سیاسی و تصمیم­گیری، حضور در بازار کار و همچنین کمبود داده‌ها و اطلاعات به تفکیک جنس غافل نبوده و برای رفع آن‌ها و تسریع در روند رو به ­رشد اقدامات توانمندساز برای زنان می‌کوشد. 

در انت‌ها لازم می‌­دانم به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران بر چند نکته کلیدی تاکید نمایم: 

۱. تأثیر مناسبات قدرت و سیاست در عرصه­ی بین‌الملل و اتخاذ اقدامات یک­جانبه و زورمدارانه از سوی برخی کشور‌ها از جمله اتخاذ تحریم‌های ناعادلانه، مانعی در روند توسعه­، خصوصاً توسعه و پیشرفت زنان محسوب می‌­شود. این مهم می‌­بایست مورد توجه ویژه جامعه جهانی قرار گرفته و در راستای پرهیز از سیاست­زدگی در مباحث حقوقی و توسعه‌ای و لغو تحریم‌های ناعادلانه اقدامی جمعی صورت پذیرد. 

۲. با توجه به رابطه­ مستقیم امنیت و توسعه و همچنین با در نظر گرفتن این نکته که زنان و کودکان همواره قربانیان اصلی شرایط جنگ و منازعه بوده­اند، تمامی اشکال خشونت و افراط­گرایی با هر توجیه و دستاویزی می‌­بایست در اولویت توجهات جهانی قرار گرفته و در دستورکار توسعه پس از ۲۰۱۵ مورد تأکید ویژه قرار گیرد. دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان بانی قطعنامه WAVE اراده خود را برای تحقق این هدف قبلا اعلام کرده است. به نظر می‌رسد برای برون رفت از این وضعیت موجود نگاه مادرانه و زنانه در مدیریت جهانی یک نیاز مبرم است تا جهان امن‌تر، عادلانه‌تر و صلح آمیز‌تر گردد. 

۳. تحقق کامل کار پایه عمل و اعلامیه پکن نیازمند ریشه­یابی موانع دستیابی به مفاد آن و اتخاذ راهبردهایی جدید و رویکردی جامع است که ویژگی‌های فرهنگی، مذهبی و تاریخی خاص جوامع را از نظر دور نمی‌دارد. ضمن آنکه باید توجه داشت پیشرفت زنان و توانمندی آن‌ها ارتباط متقابل و تنگاتنگی با عدالت اجتماعی و حقوق بشر در معنای عام دارد و نباید به عنوان یک موضوع صرفا مرتبط با زنان در نظر گرفته شود، لذا در نظر گرفتن رویکرد جنسیتی در کلیه اهداف توسعه در کنار یک هدف اختصاصی برای عدالت جنسیتی ضروری است. در این میان افزایش مسئولیت پذیری مردان و پسران ایجاد همکاری و مشارکت قوی‌تر و گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و بین المللی ضروری به نظر می‌رسد. 
متشکرم

کد خبر : ۲۵۹۳۳۶