خبرگزاری کار ایران

میرابیان در گفت‌وگو با ایلنا:

در عین آمادگی برای دفاع، اصل مذاکره را رد نمی‌کنیم/ در معادلات منطقه یک-هیچ جلو هستیم/ تلاش عربستان برای میانجی‌گری میان ایران و آمریکا

در عین آمادگی برای دفاع، اصل مذاکره را رد نمی‌کنیم/ در معادلات منطقه یک-هیچ جلو هستیم/ تلاش عربستان برای میانجی‌گری میان ایران و آمریکا

سفیر پیشین ایران در کویت گفت: شرایط منطقه شکننده است. وضعیت مذاکرات هم شکننده است و علت آن را هم همه می‌دانیم. علتش این است که طرف متجاوز باعث این شکنندگی شده چرکاه ما شرایط‌مان از قبل مشخص بود و حسن نیت خود را در مذاکرات نشان داده‌ایم. همزمان با اینکه اصل مذاکره را رد نمی‌کنیم، آمادگی برای هرگونه تجاوز، شیطنت یا اقدام غیرمترقبه را در نظر گرفته و خود را آماده کرده‌ایم.

رضا میرابیان سفیر سابق ایران در کویت در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه احتمال از سرگیری گفت‌وگوها با آمریکا و چگونگی رسیدن به یک توافق که ضامن پایداری آتش‌بس هم باشد، تصریح کرد: چند نکته در این موضوع مهم است؛  اول اینکه ما درخواست مذاکره نکرده‌ایم. طرف آمریکایی و اروپایی و کشورهایی مانند قطر، عمان و همچنین عربستان تلاش دارند که اوضاع را آرام کنند و از بروز شرایط متشنج در آینده جلوگیری کنند. لذا سعی می‌کنند میانجی‌گری کنند و در واقع مذاکره را آغاز کنند. اما جمهوری اسلامی ایران طبیعتاً دو شرط مسلم دارد؛  اول اینکه اصل غنی‌سازی در داخل جمهوری اسلامی ایران باید پذیرفته شود. بدون پذیرش اصل غنی‌سازی در داخل کشور، مذاکره هیچ معنا و مفهومی نخواهد داشت. همچنین، اسرائیل و آمریکا و به‌ویژه آمریکا تجاوز کرده‌اند و برای این تجاوز  باید غرامت پرداخته شود. حالا این غرامت به هر شکلی می‌تواند باشد.  آمریکایی‌ها باید متعهد شوند که دست به اقدام بعدی نزنند و مذاکرات را پوششی برای حملات آینده قرار ندهند. البته نمی‌توان به این‌ها اعتماد کرد. اما دو شرط قبلی، شرط بسیار مهمی برای جمهوری اسلامی ایران است. ما هم از باب اینکه نگویند که ما با مذاکره مخالف هستیم، جواب رد نداده‌ایم، اما پیش‌شرط‌هایی قرار دادیم. 

ایران در عین آمادگی برای دفاع، اصل مذاکره را رد نمی‌کند 

این کارشناس غرب آسیا در خصوص مختصات فعلی وضعیت بحران در منطقه غرب آسیا عنوان کرد:  شرایط منطقه شکننده است. وضعیت مذاکرات هم شکننده است و علت آن را هم همه می‌دانیم؛ علتش این است که طرف متجاوز باعث این شکنندگی شده و ما شرایط‌مان از قبل مشخص بود و حسن نیت خود را در مذاکرات نشان داده‌ایم.  همزمان با اینکه اصل مذاکره را رد نمی‌کنیم، جمهوری اسلامی ایران آمادگی برای هر گونه تجاوز، شیطنت یا اقدام غیرمترقبه را در نظر گرفته و خود را آماده کرده است. خوشبختانه کشورهای منطقه در دور قبلی تجاوز مواضع خوبی داشتند، چه کشورهای عربی و چه اسلامی و به نظر می‌رسد این بار هم همین موضع ادامه داشته باشد، زیرا آن‌ها واقعاً نگران خودشان هستند و این نگرانی در ترکیه، پاکستان، عربستان و مصر وجود دارد.  در عراق هم این نگرانی‌ها وجود دارد چون ممکن است هدف تجاوز بعدی اسرائیل آن‌ها باشند.

دیدار محرمانه وزیر دفاع عربستان با ترامپ برای ایفای نقش میانجی میان ایران و آمریکا بود

وی با بیان اینکه مواضع کشورهای عربی را با ده، بیست و سی سال پیش مقایسه کنید، اظهار کرد:  در سه دهه گذشته کشورهای عربی، آمریکا را برای تجاوز به ایران تشویق می‌کردند اما این بار برعکس شده است و جای امیدواری وجود دارد. دلیل اینکه دیروز هم مذاکراتی با  بن سلمان انجام گرفته است،  تلاشی از طرف سعودی‌ها بوده است. سفر محرمانه‌ای هم که  خالد بن سلمان، برادر تنی محمد بن سلمان، به آمریکا داشت و با ترامپ دیدار کرد، در همین رابطه بوده و سعی می‌کنند همانند  قطر، بخشی از  میانجی‌گری‌ها باشند و دو کشور را بر سر میز مذاکره بیاورند.  ما به سعودی‌ها هم این مطالب را بیان کردیم که بالاخره ما شرط‌هایی داریم که این شرط‌ها باید تحقق یابد. عربستان در این مسئله فعال شده و در کنفرانس اسلامی در آنکارا هم فعال بوده و محکومیت شدیدی هم در بیانیه آن کنفرانس مطرح کردند. اکنون هم در تلاش هستند  که  جنگی صورت نگیرد  و به نحوی  نقش میانجی بین ما و آمریکا داشته باشند.

اگر تجاوز دیگری صورت بگیرد پاسخ ایران ویران ‌گر خواهد بود

میرابیان در خصوص آینده منطقه و جایگاه ایران در صورتبندی نوین خاورمیانه تاکید کرد:  ما در معادلات منطقه یک-هیچ هستیم، یعنی ما یک هستم و اسرائیل با آمریکا هیچ،  زیرا آن‌ها درخواست آتش‌بس کردند. ما آخرین زننده اسرائیل بودیم و ما آخرین کسانی بودیم که العدید را زدیم. در واقع آن‌ها درخواست  آتش‌بس را کردند؛  پس  ما یک هستیم. اما آینده به سمت و سوی کجا خواهد رفت؟ اگر بخواهیم کمی این معادله را روشن‌تر کنیم، شاید بتوان گفت اکنون یک معادله پنجاه-پنجاه حاکم است. نه می‌توانیم بدبین باشیم و نه می‌توانیم خوشبین باشیم و باید منتظر تحولات آینده باشیم. طبیعتاً جمهوری اسلامی ایران هشدار لازم را داده است که ما در عملیات قبل و تجاوزی که صورت گرفت، اقدامات‌مان ابتدا جنبه بازدارندگی داشته و سپس جنبه تنبیهی پیدا کرد.   اگر خدایی ناکرده بخواهد تجاوز دومی صورت بگیرد، قطعاً دیگر جمهوری اسلامی هم پاسخش، بازدارنده و تنبیهی نخواهد بود. پاسخش ویرانگر خواهد بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز