حقشناس در گفتوگو با ایلنا:
تمدید مذاکرات معنای شکست در مذاکرات را ندارد

اصل مذاکره با آمریکا به عنوان مهمترین کشور ۱ + ۵ و کشوری که اگر اختلافات با آنها حل و فصل شود، پنج قدرت دیگر نیز حل وفصل با آنها کار سختی نبود، درست بود و باور دارم این مسیر هوشمندانه انتخاب شد. مذاکرات آقایان ظریف و کری و گفتوگوی تلفنی روحانی و اوباما نیز نشاندهنده مسیر درست پیموده شده است و لذا اصل مذاکره براساس راهبرد برد - برد، اصل درستی بود.
یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه تمدید مذاکرات معنای شکست در مذاکرات را ندارد، تاکید کرد: باید توجه داشت که اگر این پرونده به نتیجهای نیز حتی در آینده نرسد، دنیا به آخر نمیرسد چرا که ما کشور بزرگی هستیم و بحرانها و مسائل بزرگتری را نیز پشت سر گذاشتهایم ولی اگر همه بدانند این پرونده، یک پرونده ملی است و سهم خودشان در کمک به دولت را عملی سازند، این مشکل نیز پایان میپذیرد.
محمدجواد حقشناس در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در ارزیابیاش از روند مذاکرات هستهای گفت: رویکرد آقای روحانی در انتخابات کاملا شفاف و روشن بود. یکی از مشخصات نظرات ایشان در زمان انتخابات ورود به مسئله هستهای بود و با بیان جملهای مبنی بر اینکه خوب است که چرخهای سانتریفیوژها بچرخد در حالی که چرخهای مملکت نیز بچرخد که بعد از بیان این جمله مشخص، شاهد بیان استراتژی برد - برد از سوی آقای روحانی بودیم و نشان داد که چه رویکردی را در عرصه سیاست خارجی بیان میکنند.
وی ادامه داد: بعد از انتخابات، آقای روحانی در یک تفاهم و رویکرد روشن، بستر حمایت مقامات ارشد نظام سیاسی را برای حضور در صحنه مذاکرات بینالمللی فراهم کردند، اتفاقی که تا قبل از این، نه در دولت اصلاحات و نه در دولت احمدینژاد رخ نداده بود. بیان رویکرد نرمش قهرمانانه از سوی مقام معظم رهبری نیز شرایط برای حضور مطمئن در مذاکرات و عرصه بینالمللی فراهم کرد و توانست حاشیههای پیرامون این مسئله را از بین ببرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به انتقال پرونده هستهای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه اظهار داشت: مهمترین پیام انتقال پرونده این بود که بود که نگاه ایران به این پرونده، یک نگاه امنیتی نیست بلکه نگاهش سیاسی است که باید در وزارت خارجه هم حل و فصل یابد و توفیق یا عدم توفیق در این ماجرا، نمیتواند با مقوله امنیت کشور ارتباط مستقیمی داشته باشد.
حقشناس انتخاب محمدجواد ظریف به عنوان وزیر امور خارجه یکی از بهترین انتخابهای سی سال گذشته در وزارت خارجه دانست و تصریح کرد: آقای ظریف هم به لحاظ تخصص و هم به لحاظ سابقه و تواناییهای فردی، شایستگی راهبری و هدایت این پرونده را داشت. همچنین رییسجمهور نیز به عنوان کسی که چندین مسئولیت پرونده هستهای را برعهده داشته، اشراف کاملی بر این پرونده داشتند، ضمانتی بر این است که روند این پرونده میتواند در بستری از اعتماد حرکت کند و از تمامی ظرفیتهای نظام استفاده شود.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه معتقدم ایران گام اول را در ژنو خوب برداشت، یاداور شد: اصل مذاکره با آمریکا به عنوان مهمترین کشور ۱ + ۵ و کشوری که اگر اختلافات با آنها حل و فصل شود، پنج قدرت دیگر نیز حل وفصل با آنها کار سختی نبود، درست بود و باور دارم این مسیر هوشمندانه انتخاب شد. مذاکرات آقایان ظریف و کری و گفتوگوی تلفنی روحانی و اوباما نیز نشاندهنده مسیر درست پیموده شده است و لذا اصل مذاکره براساس راهبرد برد - برد، اصل درستی بود.
وی در خصوص اینکه چرا در این دور از به نتیجه نرسیدیم، خاطرنشان کرد: اینکه ما در مدت زمان مشخصی به نتیجه نرسیدهایم یک پیام دارد و آن، این است که اگر ما میخواستیم در این مقطع به نتیجه برسیم و نتیجهاش، بردی برای ما نبود طبیعی است که این مذاکرات نباید دنبال میشد و مذاکرات را تا زمانی که برد برای ما باشد، ادامه بدهیم و به نتیجه برسانیم؛ اگر در سوم آذر به نتیجه میرسید چه بهتر اما اگر به نتیجه نرسیده باید زمان بیشتری به آن اختصاص داد.
این استاد دانشگاه با اشاره به برخی از کارشکنیهای کشورها در روند مذاکرات ابراز داشت: دخالتهای عجیب و غیرقابل پذیرشی را از سوی عربستان در دور آخر مذاکرات شاهد بودیم که با اعزام وزیر خارجهاش به فرانسه، مسکو و وین انجام داد یا دخالتهای رژیم صهیونیستی که نشان داد ظرفیتها و قدرت تخریبیشان را نباید نادیده گرفت. باید توجه داشت که ایران باید از تمامی ظرفیتهایش برای بهبود روابط استفاده میکرد که این مسئله متاسفانه مغفول مانده است.
حقشناس با بیان اینکه ما باید به سمت یک همدلی و انسجام حرکت کنیم، تاکید کرد: همراهی همه قوا میتواند دولت و تیم مذاکرهکننده را برای حرکت به سوی حداکثر منافع کمک کند تا این پرونده بزرگ ملی و بحران غیرضرور که به دولت یازدهم ارثرسیده است، به خوبی پایان یابد.
این کارشناس روابط بینالملل با بیان اینکه تمدید مذاکرات معنای شکست در مذاکرات را ندارد، تاکید داشت: باید توجه داشت که اگر این پرونده به نتیجهای نیز حتی در آینده نرسد، دنیا به آخر نمیرسد چرا که ما کشور بزرگی هستیم و بحرانها و مسائل بزرگتری را نیز پشت سر گذاشتهایم ولی اگر همه بدانند این پرونده، یک پرونده ملی است و سهم خودشان در کمک به دولت را عملی سازند، این مشکل نیز پایان میپذیرد.