جنجال در ترکیه در پی شائبه توهین به پیامبر

پس از انتشار ادعاهایی مبنی بر انتشار کاریکاتوری از پیامبر اسلام توسط یک مجله طنز چاپ استانبول، درگیریهایی در این شهر ترکیه رخ داد و پلیس برای متفرق کردن جمعیت، گلولههای لاستیکی و گاز اشکآور شلیک کرد.
این درگیریها پس از آن رخ داد که دادستان کل استانبول دستور دستگیری سردبیران مجله LeMan (لِمان) را به دلیل انتشار کاریکاتوری که "به ارزشهای دینی توهین کرده بود"، صادر کرد.
"تونکای آکگون"، سردبیر این مجله با رد شائبه توهین به پیامبر اسلام (ص) گفت که برداشت ها از تصویر چاپ شده، تحریف شده است.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: "این کاریکاتور به هیچ وجه کاریکاتور حضرت محمد (ص)نیست... در این اثر، نام یک مسلمان که در بمباران اسرائیل کشته شده، به صورت تخیلی محمد نامیده شده است. بیش از ۲۰۰ میلیون نفر در جهان اسلام نام محمد دارند. [این نام] هیچ ارتباطی با حضرت محمد ندارد. ما هرگز چنین ریسکی را نمیپذیریم."
همزمان با انتشار این خبر، دهها معترض خشمگین به یک بارِ محلی که اغلب محل رفت و آمد کارکنان مجله طنز " لِمان" در مرکز شهر استانبول بود، حمله کردند و به گفته خبرنگار خبرگزاری فرانسه، درگیریهای شدیدی با پلیس رخ داد. این درگیریها به سرعت به درگیریهایی با حضور ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر تبدیل شد.
نشریه طنز "لِمان" که در سال 1991 شروع به فعالیت کرده، به خاطر طنز سیاسی خود مشهور است و مدتهاست که مورد انتقاد محافظهکاران قرار گرفته است، به ویژه پس از حمایتش از نشریه فکاهی "شارلی ابدو" فرانسه پس از حمله به دفاترش در پاریس در سال ۲۰۱۵ توسط افراد مسلح اسلامگرا که ۱۲ نفر را به دنبال انتشار کاریکاتورهای موهن پیامبر اسلام در این مجله کشتند.
"علی یرلیکایا" وزیر کشور ترکیه، در این باره گفت که پلیس استانبول کاریکاتوریست مسئول این تصویر و همچنین طراح گرافیک مجله لِمان را دستگیر کرده است.
وی نوشت: "شخصی به نام DP که این نقاشی زننده را کشیده، دستگیر و بازداشت شده است." وی افزود: "این افراد بابت این رفتار بیشرمانه خود در برابر قانون پاسخگو خواهند بود."
گزارشهای رسانهای حاکی از آن است که دیگر افرادی که در حکم بازداشت نامشان ذکر شده، سردبیر و مدیر مسئول نشریه لِمان بودهاند.
نشریه لمان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) از این کارتون دفاع کرد و گفت که گروهی عامدانه با تفسیر نادرست از کارتون این نشریه قصد تحریک مردم را علیه این نشریه را دارند.
این نشریه نوشت: "کاریکاتوریست میخواست با به تصویر کشیدن یک مسلمان کشته شده توسط اسرائیل، حقانیت مردم مظلوم مسلمان را به تصویر بکشد، او هرگز قصد بیاهمیت جلوه دادن ارزشهای مذهبی را نداشت. ما این انگ را که به ما تحمیل شده است، نمیپذیریم زیرا هیچ تصویری از پیامبر ما وجود ندارد. تفسیر کارتون به این شکل، یک اقدام بسیار بدخواهانه است."
این نشریه افزوده:" ما از خوانندگان خوشنیت خود که فکر میکنیم مورد تحریک قرار گرفتهاند، عذرخواهی میکنیم."
"یلماز تونچ" وزیر دادگستری ترکیه نیز گفت که تحقیقاتی ذیل بند اتهامی "توهین علنی به ارزشهای مذهبی" در رابطه با این نشریه آغاز شده است.
او در حساب ایکس خود نوشت: "بیاحترامی به باورهای ما هرگز قابل قبول نیست. هیچ آزادی ای حق تبدیل ارزشهای مقدس یک باور به موضوع طنز زشت را نمیدهد. کاریکاتور یا هر نوع نمایش تصویری از پیامبر ما نه تنها به ارزشهای دینی ما، بلکه به صلح اجتماعی نیز آسیب میرساند."
"داوود گل" فرماندار استانبول، نیز از "این طرز فکر که با حمله به ارزشهای مقدس ما به دنبال تحریک جامعه است" انتقاد کرد.
او گفت: "ما در برابر هیچ اقدام شنیعی که ایمان ملت ما را هدف قرار میدهد، ساکت نخواهیم ماند."