جشنواره سی و دوم تئاتر فجر امروز به کار خود پایان میدهد

برای اختتامیه جشنواره تئاتر فجر؛ اجرای چند قطعه نمایش آیینی، خیابانی و یک قطعه کوتاه نمایش صحنهای که محمد رحمانیان آن را برای جشنواره نوشته و کارگردانی کرده؛ پیش بینی شده است.
ایلنا: سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر؛ امروز(۱۲ بهمن) با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت به کار خود پایان میدهد و برگزیدگان بخشهای رقابتی این جشنواره معرفی میشوند.
به گزارش ایلنا، در این دوره از جشنواره تئاتر فجر سه بخش صحنهای «مسابقه تازههای تئاتر ایران»، «مسابقه بین الملل»، «مسابقه مرور تئاتر ایران»، «مسابقه نمایشهای خیابانی»، «نمایشهای رادیویی»، «مسابقه نمایشنامه نویسی»، «مسابقه پوستر تئاتر» و «مسابقه عکس تئاتر» به رقابت پرداخته و برگزیدگان بخشهای یاد شده در مراسم اختتامیه معرفی میشوند.
در این مراسم اجرای چند قطعه نمایش آیینی، خیابانی و یک قطعه کوتاه نمایش صحنهای که محمد رحمانیان آن را برای جشنواره سی و دوم نوشته و کارگردانی کرده؛ پیش بینی شده است.
این نمایشنامه در فضایی نوستالژیک، مروری بر سی ودو صفحه جشنواره بین المللی تئاتر فجر از آغاز تا امروز دارد و به وسیله دو بازیگر زن گروه نمایش «آرش ساد» اجرا میشود.
در این مراسم اجرای چند قطعه نمایش آیینی و خیابانی نیز پیش بینی شده است.
ازجمله مهمانان مراسم اختتامیه سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر ایران، پانزده دبیر جشنواره بین المللی تئاتر فجر در سی ودو سال برگزاری این جشنواره هستند. طاها عبد خدایی که دورههای اول تا پنجم این جشنواره را دبیری کرده است، علی منتظری دبیر دورههای ششم تا دهم، حسین جعفری دبیر دوره یازدهم، حسین فرخی دبیر دورههای دوازدهم و سیزدهم، محمود عزیزی دبیر دوره چهاردهم، حسین سلیمی دبیر دورههای شانزدهم و هفدهم، مجید شریف خدایی دبیر دورههای هجدهم تا بیست و دوم، فرهاد مهندسپور دبیر دوره بیست و سوم، حسین مسافر آستانه دبیر دورههای بیست چهارم و بیست و هفتم، سعید کشن فلاح دبیر دورههای بیست و پنجم و سی و یک، مجید سرسنگی دبیر دوره بیست و هفتمک، حسین پارسایی دبیر دوره بیست و هشتم، محمد حیدری دبیر دوره بیست و نهم، رحمت امینی دبیر دوره سیام و قادر آشنا دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در این مراسم حضور دارند.
نیما دهقان تهیه کننده برنامه مجله تئاتر از پخش زنده و مستقیم ویژه برنامه اختتامیه جشنواره تئاتر فجر از تالار وحدت تهران در شبکه ۴ سیما خبر داد.
برنامه مجله تئاتر که در تمامی روزهای برگزاری سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، به صورت زنده رویدادهای جشنواره را منعکس کرده و مصاحبه و نقد و نظر هنرمندان، مسئولان، متخصصان حوزه تئاتر و مهمانان جشنواره را در رسانه ملی منتشر کرده روز شنبه ۱۲ بهمن نیز آیین پایانی سی ودومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر را پوشش میدهد.
نیما دهقان تهیه کننده این برنامه تلویزیونی توضیح داد: از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۱:۳۰ به طور مستقیم روی آنتن شبکه چهار خواهیم بود. مدت زمان نیم ساعت از ۲۰ تا ۲۰:۳۰ و به علت پخش اخبار از این شبکه در برنامه پخش مستقیم ما وقفهای وجود خواهد داشت.
کتاب «نقش اول» که حاوی آثار برگزیده مسابقه پوستر سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر است نیز در ۸۰ صفحه تمام رنگی چاپ و منتشر شده است.
کتاب «نقش اول» با طرح جلد خیام مویدی و صفحه آرایی مریم شیرزاد به صورت دو زبانه انگلیسی و فارسی که توسط مولود صادقی فر ترجمه شده است توسط دبیرخانه جشنواره سی ودوم تئاتر فجر منتشر شده و در آن بخشهای مجزایی به معرفی هیات داوران، عکسهایی از روند قضاوات آثار و نمایشگاه پوستر، تصاویر پوسترهای منتخب جشنواره سی و دوم اختصاص دارد.
بخش ویژه این کتاب به مرور پوسترهای تئاتر مرتضی ممیز میپردازد که با یادداشتی از قباد شیوا آمده است.
در بخش خارج از مسابقه این کتاب نیز به مرور طراحی پوستر تئاتر ایران پرداخته و مجموعهای از پوسترهای قباد شیوا، ابراهیم حقیقی، مهنوش مشیری، عباس سارنج، رضا عابدینی، امیر اثباتی، فرزاد ادیبی، کیانوش غریبپور، ژدرام حربی، مجید کاشانی، امیر اسمی، جواد آتشباری، ابراهیم حسینی، یحیی پاکدل، محسن ولیحی و هادی معزی درج شده است.
علاقه مندان میتوانند این کتاب را از طریق دبیرخانه سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر ایران دریافت کنند.
همچنین کتاب «پرده آخر» که حاوی مجموعه آثار برگزیده مسابقه عکس تئاتر در سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر است در ۷۶ صفحه منتشر شده است.
پرده آخر، به صورت تمام رنگی و در قطع خشتی مجموعه آثار برگزیده بخش عکس را که در نمایشگاه این جشنواره بر دیوار قرار گرفتند را شامل میشود. در این کتاب پس از معرفی کوتاهی از داوران پرئنده ویژهای به مرور تاریخچه مسابقات عکاسی تئاتر فجر اختصاص یافته که از سال ۶۹ تا ۸۲ و سال ۹۱ را در خود دارد.
این کتاب نیز به دو زبان انگلیسی و فارسی چاپ و منتشر شده و علاقه مندان میتوانند از طریق دبیرخانه سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر ایران آن را تهیه کنند.
* یان خوسنس مدیر تئاتر KVS بروکسل که از جمله مهمانان سی و دومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر بود؛ تئاتر ایران را به دلیل داشتن مخاطبان کنجکاو و مشتاقی که در سالنها حضور دارند ستود.
یان خوسنس(Jan Goossens) جالبترین اتفاق در جشنواره تئاتر فجر را حضور چشمگیر تماشاگران عنوان کرده و گفت: این همه تماشاگر جوان کنجکاو ومشتاق جالب توجه است. مهمترین سرمایه تئاتر مخاطب است و تئاتر ایران باید به خود ببالد که این همه تماشاگر دارد.
وی اشتیاق جوانان و ازدهام مخاطبان در پشت درهای سالن جشنواره را اتفاقی مثبت ارزیابی کرده و گفت: در همه نمایشهایی که دیدم جمعیت زیادی حضور داشتند که همه جوان بودند و این سرمایه بزرگی است که کمتر در جشنوارههای دیگر جهان دیده میشود.
این مدیر تئاتر بلژیک با اشاره به برخی از نمایشهایی که درایران دیده است گفت: در مدت چند روز که درایران بودم روزی دو نمایش را دیدم و در یکی از روزهای تمرین رحمانیان نیز بودم از قبل نیز با کارهای کوهستانی که در KVS اجرا شده آشنایی دارم امیدوارم که در تعامل با هنرهای نمایشی ایران بتوانیم در آینده شاهد حضور تعدادی از هنرمندان تئاتر ایران در جشنواره کنستن بروکسل باشیم.
وی درباره بازار تئاتر ایران نیز گفت: بر اساس دی وی دی نمایشها، تصمیم گرفتن درباره کیفیت کار خیلی مشکل است. به نظر من بهتر است که بازار تئاتر در روزهای آخر جشنواره برگزار شود تا مهمانان و مدیران تئاتر کشورهای دیگر حداقل بتوانند نمونه کار گروه را روی صحنه ببینند و بعد با کارهای گذشته گروه در بازار آشنا شوند.
* روز گذشته همچنین سفیر اسپانیا و معاوناش به همراه مهمانان سفارت و مدیر امور بین الملل مرکز هنرهای نمایشی به تماشای نمایش «فریب» از اسپانیا در جشنواره تئاتر فجر نشستند و در ادامه با مدیر کل هنرهای نمایشی در مجموعه تئاتر شهر دیدار کردند.
در این نشست حسین طاهری مدیر کل هنرهای نمایشی ضمن خوش آمدگویی به سفیر وهیات همراه، در خصوص گسترش روابط بین دو کشور در حوزههای مختلف هنری و فرهنگی به ویژه هنرهای نمایشی، حضور پررنگ گروههای نمایشی اسپانیا در برنامههای آتی هنری در ایران و همچنین حضور نمایشهای ایرانی در فستیوالهای هنری اسپانیا سخن گفت.
وی ابراز امیدواری کرد که با حضور و علاقه سفیر به تئاتر، این تعامل بیش از پیش صورت بگیرد.
طاهری در ادامه ابراز کرد: قطعا مقدمات این کار به شکل اجرایی در جلسات آتی و به صورت یک برنامه مدون و با پیگیری امور بین الملل این مرکز انجام خواهد شد.
سفیر اسپانیا نیز ضمن ابراز خوشحالی از حضور گروه نمایش «فریب» در این جشنواره ابراز کرد: با کمال میل آمادگی دارم که در خصوص هرچه قویتر شدن این تعامل فرهنگی همکاری کنم.
در ادامه نشست، گان معاون سفیر هم ضمن تشکر از برنامه ریزی دقیق بخش بین الملل جشنواره در خصوص حضور این گروه نمایشی در جشنواره تئاتر فجر اعلام کرد: امیدوارم با کمک مدیر کل هنرهای نمایشی بتوانیم در جشنوارههای مختلف تحت پوشش مرکز شاهد حضور گروههای شناخته شده دیگری باشیم.
مدیر کل هنرهای نمایشی در همین راستا در دفتر اداره کل هنرهای نمایشی نشست جداگانهای نیز با سفیر ژاپن داشت.
این دیدار که پیش از تماشای نمایش آرش ساد برگزار شد سفیر ژاپن از اینکه دو سال است از ژاپن هیچ گروه تئاتری در جشنواره فجر حضور نداشته است ابراز تاسف و اعلام آمادگی کرد که در خصوص معرفی گروههای تئاتر ژاپن به جشنوارهای بعدی در ایران اقدام کند.
طاهری در این نشست ضمن تشکر از حضور سفیر ژاپن در جشنواره و علاقه ایشان به تئاتر، ابراز امیدواری کرد که در آینده با همکاری یکدیگر مناسبات فرهنگی دو کشور در حوزه تئاتر افزایش یابد.
حسین طاهری از نمایندگان فرهنگی دو کشور اسپانیا و ژاپن دعوت کرد تا در طول سال نیز از نمایشهای روی صحنه ایران دیدن کنند.
* روز گذشته و در آخرین روز برگزاری سی ودومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به تماشای نمایش «رویای پروانهای» کار مشترک ایران و کره در تالار هنر نشست و پس از اجرای نمایش با سفیر کشور کره و کارگردان نمایش کرهای دیدار کرد.
مرادخانی گفت: با توجه به اهمیت تئاتر کودک و نوجوان، این حوزه نیازمند توجه بیشتری است و در معاونت هنری توجه بیشتری نسبت به آن خواهیم داشت.
در ادامه سفیر کره و کارگردان نمایش رویای پروانهای نیز در دفتر مدیریت تالار حاضر شده و با معاون هنری درباره تعامل هنری بین تئاتر ایران و کره به گفتوگو پرداختند.
دراین نشست اعلام شد که کارگردان کرهای به مدت یک ماه در ایران خواهد ماند و ضمن اجرای نمایش در شهرهای مختلف کشور، کارگاههای آموزشی نیز برای هنرمندان تئاتر ایران برگزار خواهد کرد.
* معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون شهردار تهران نیز با حضور در تالار سنگلج به تماشای نمایش «تار شیشهای» به کارگردانی کیوان صباغ نشستند. پس از این نمایش، معاون شهردار از افزایش تعامل میان شهرداری تهران با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد.
محمدهادی ایازی، معاون شهردار تهران درباره تعامل شهرداری و ارشاد گفت: بعداز اینکه آقای جنتی به وزارت رسیدند، خدمت ایشان رسیدیم و توافق کلیای صورت گرفت تا تفاهمنامهای بین شهرداری و ارشاد تنظیم شود که بر مبنای آن سطح همکاریهایمان افزایش یابد. نماد این همکاریها را میتوانیم در جشنوارههای فجر شاهد باشیم. الحمدلله این همکاری به طور کامل وجود دارد. پس از راهاندازی کاخ جشنواره فیلم، امیدواریم کاخ جشنواره تئاتر هم در آینده در مجموعه پردیس تئاتر تهران باشد. امیدوارم در همین ایام دهه مبارک فجر این تفاهمنامه را به امضای شهردار و وزیر محترم ارشاد برسانیم. این روند خیلی میتواند به هنر کمک کند که کارهای هنری هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت رشد کنند.
ایازی نوید داد که سالنهای تئاتر در تهران افزایش یابد: من به جامعه هنری نوید میدهم با توجه به تعاملات خوبی که انجام شده ما هم اکنون با همکاری بخش خصوصی حدود دوازده پردیس سینمایی در سطح شهر در حال احداثداریم و سالنهای مختلف تئاتر هم در سطح شهر در حال راهاندازی است. غیر از پردیس تئاتر تهران که ظرفیتی حدود ۲۰۰۰ صندلی اضافه میکند، دو سه مرکز تئاتر دیگر نیز در حال ساخت است که یکیاش در باغ کتاب قرار دارد که سالن تئاتر بسیار خوبی است. بر مبنای همان تفاهمنامه سعی میکنیم تعداد صندلیهای تئاتر را افزایش دهیم. مرکز نمایشهای آیینی در خیابان شریعتی تا چند ماه آینده به بهرهبرداری میرسد که سالن کاملا متفاوتی است. ما پیشبینیهای دیگری هم کردیم. مثلا بعد از تکیهدولت مرکز دیگری برای اجرای تعزیه در تهران نداشتیم. در هیأت مدیره بنیاد تعزیه به همراه آقای مرادخانی تصمیم گرفتیم برای اجرای تعزیه تکیهولایت را تاسیس کنیم که به این هنر فاخر میتواند کمک کند.
معاون شهردار تهران اظهار امیدواری کرد که همکاریهای دو نهاد باعثرونق تولید آثار هنری هم بشود: به اعتقاد من این تعامل قطعا میتواند به فرهنگ و هنر کشور کمک کند. این مسائل که گفتم بُعد فیزیکی و کالبدی این همکاریها بود و من معتقدم در بُعد محتوا هم این تعامل میتواند کارساز باشد. دو هفته پیش از یکی از پردیسها بازدید کردیم و وقتی به مدیر آن مجموعه گفتم این سالن با ۳۵۰۰ صندلی شاید مشکل فیلم داشته باشد، پاسخ داد که خودشان در سال پنج فیلم تولید خواهند کرد. وقتی سالن ساخته میشود همان کسانی که سرمایهگذاری کردهاند، در تولید فیلم یا نمایش سرمایهگذاری میکنند و این میتواند به هنر کشور کمک کند. من خیلی امیدوارم که با تبادل این تفاهمنامه سطح همکاریها افزایش پیدا کند و در پیشبرد مسائل فرهنگی و هنری کشور تاثیرگذار باشد.