خبرگزاری کار ایران

یادداشتی از علی بیگدلی:

آمریکا و تزریق هراس امنیتی به اروپا

آمریکا و تزریق هراس امنیتی به اروپا
کد خبر : ۱۶۴۰۰۸۵

کارشناس مسائل آمریکا نوشت: ایالات متحده که تا پیش از این در سراسر دنیا حضور داشت، حالا بیشتر درون‌گرایی را در پیش گرفته و به فکر مشکلات داخلی خود افتاده است.

علی بیگدلی، کارشناس مسائل آمریکا طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح ابعاد طرح ایالات متحده برای خارج کردن نیروهای خود از اروپا تا پایان سال ۲۰۲۵ پرداخت که به شرح زیر از نظر می‌گذرد:

موضوع خروج نیروهای نظامی آمریکا از اروپا به دولت فعلی ترامپ برنمی‌گردد بلکه در دولت اول او، شاهد چنین مواضعی علیه ناتو و کشورهای قاره سبز بودیم. اگر اروپایی‌ها بخواهند توازن قوا را حفظ کنند، ناگزیرند که هزینه‌های نظامی خود را افزایش دهند و باید تعداد نیروهای نظامی‌شان را بیشتر کنند، تأثیرگذاری‌شان را بازسازی و نوسازی کنند تا بتوانند در نهایت برابر تهدیدات دوام بیاورند.

نگرانی اصلی اتحادیه اروپا از روسیه ناشی از همجواری تاریخی این دو است. از گذشته، روسیه برای اروپا یک تهدید بالقوه به شمار می‌رفته است. حمایت‌هایی که تاکنون از اوکراین صورت گرفته نیز بیشتر از سر ترس و نگرانی از پیشروی احتمالی روسیه به درون خاک اروپا بوده است، نه صرفاً به‌خاطر ارزش‌های مشترک.

حالا که سخن از آتش‌بس و صلح به میان آمده، اروپا می‌خواهد نفسی تازه کند و دوباره به سمت بازسازی روابط با روسیه برود. اتحادیه اروپا نمی‌تواند روسیه را نادیده بگیرد، هم به دلیل نیازهایش در حوزه انرژی‌ و هم به‌خاطر هراس تاریخی از قدرت نظامی روسیه. حالا که آمریکا را تا حدی از دست داده، شاید به سمت نزدیکی با روسیه برود تا از فشار نظامی کاسته شود و ناچار نباشد بخش زیادی از درآمد داخلی‌اش را صرف بودجه نظامی کند.

باید توجه شود که نظام بین‌الملل در حال تغییر و پوست‌اندازی است. همه جا نوعی سردرگمی و بلاتکلیفی حاکم شده که باعث نگرانی ناظران شده و این دگردیسی‌ها و چندپارگی‌ها، در آینده شاید بتوانند زمینه‌ساز بروز جنگ جهانی سوم شوند و حتی می‌توان گفت که دیگر هیچ‌کس به فکر منافع جهانی نیست و هر کشور صرفاً به فکر خودش است.

آمریکا هم که تا پیش از این در سراسر دنیا حضور داشت، حالا بیشتر درون‌گرایی را در پیش گرفته و به فکر مشکلات داخلی خود افتاده است. اقتصادش دچار آشفتگی شده و وضعیتش نگران‌کننده است. اگر به گذشته برگردیم، در آستانه جنگ جهانی دوم نیز شرایطی مشابه وجود داشت؛ نوعی سرگردانی و چندپارگی که امروز هم در ساختار نظم جهانی دیده می‌شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز