خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا تشریح شد:

رمزگشایی از تصمیم اخیر اوپک پلاس/ سایه سنگین سیاست بر بازار

رمزگشایی از تصمیم اخیر اوپک پلاس/ سایه سنگین سیاست بر بازار

یک عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس گفت: به نظر می‌رسد تقاضایی از نفت روی زمین نمانده باشد که نیاز به افزایش ۵۵۰ هزار بشکه‌ای باشد، اما احتمالا این تصمیم به افزایش عرضه تحت تاثیر فاکتورهای سیاسی و یا تحت فشار امریکا اتخاذ شده باشد.

علی بختیار در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره برنامه اوپک‌پلاس برای افزایش تولید و  عرضه نفت اظهار داشت: افزایش تولید و عرضه علی‌القاعده در ماه‌های گرم سال با توجه به اینکه میزان تقاضا کاهش می‌کند؛ انجام نمی‌شود. زیرا بازار مطالبه نمی‌کند و این کار باعث می‌شود قیمت نفت نتواند در ترازهایی که مدنظر عرضه‌کنندگان است، قرار گیرد. اما در فصول سرد و از سپتامبر به بعد تقاضا رشد داشته و نیاز بازار افزایش می‌یابد.

وی با بیان اینکه به نظر می‌رسد تصمیم اوپک‌پلاس برای افزایش تولید و  عرضه متناسب با نیاز بازار نباشد، گفت: اوپک‌پلاس حدود نیمی از نفت جهان را تولید می‌کند، از سال ۲۰۲۲ برای حمایت از بازار، در چند مرحله به‌صورت داوطلبانه و تصمیم جمعی تولید خود را حدود ۵ میلیون بشکه کاهش داده بود، اکنون به نظر می‌رسد تقاضایی روی زمین نمانده باشد که نیاز به افزایش ۵۵۰ هزار بشکه‌ای باشد اما ممکن است این تصمیم به  افزایش عرضه تحت تاثیر فاکتورهای سیاسی  و یا تحت فشار امریکا و فشارهای سیاسی دیگر اتخاذ شده باشد. ضمن اینکه گفته می‌شود رئیس‌جمهوری آمریکا از این ائتلاف خواسته است برای کمک به کاهش قیمت بنزین، تولید نفت را افزایش دهد.

عضو پیشین کمیسیون انرژی مجلس گفت: وقتی میزان عرضه  از تقاضا پیشی گیرد قیمت‌ها دچار افت می‌شود و این کاهش منجر  به این می‌شود که حقوق اعضای اوپک حفظ نشود  بنابراین  بهتر بود  تدابیری اندیشیده شده، بین اعضا رایزنی شود و طرح‌هایی تعریف شود که منافع تولیدکنندگان نیز حفظ شده و برخی اعضا بابت افت قیمت احتمالی آسیب نبینند.

وی درباره تاثیر افزایش عرضه روی صادرات نفت ایران تصریح کرد: ایران همواره و از دوره اول دولت ترامپ تحت شدیدترین تحریم‌های نفتی قرار داشته و اکنون نیز این شعار مطرح شده که صادرات نفت ایران را به صفر می‌رساند، اما واقع امر اینکه تجربه ایران در زمینه رفع تحریم‌ها بالاست و می‌تواند شرایط را مدیریت کند، اکنون نیز  در شرایطی هستیم که محدودیت جدی نداریم و در بازار حضور داریم و نفت را می‌فروشیم، ضمن اینکه همیشه متناسب با شرایط سخت تحریم با توجه به تجربیات تدابیر لازم اتخاذ می‌شود.

بختیار خاطرنشان کرد: در هر حال باتوجه به اینکه میزان عرضه بیش از تقاضا خواهد بود و متقاضی ولو زیادی برای خرید بیشتر ندارد، قیمت‌ها روند کاهشی خواهند داشت  اما جدی نخواهد بود.

به گزارش ایلنا، پنج منبع اعلام کردند که هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) قرار است بخش بزرگ و نهایی  بازگرداندن کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای خود برای ماه سپتامبر را در نشست ماه اوت تصویب کنند، با این اقدام کاهش عرضه داوطلبانه نفت هشت کشور به‌طور کامل لغو و افزایش سهمیه امارات هم تکمیل می‌شود.

این تصمیم در ادامه روند تسریع‌شده برای بازگرداندن کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپک‌پلاس در ماه‌های مه، ژوئن و ژوئیه در نشست ویژه روز شنبه (۱۴ تیرماه) اتخاذ شد. مجموع این رقم از آوریل ۲۰۲۵ به روزانه یک میلیون و ۷۸۰ هزار بشکه معادل بیش از ۱.۵ درصد از تقاضای جهانی نفت رسیده است.

هشت کشور عضو این ائتلاف از آوریل امسال روند بازگرداندن تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای را آغاز کرده‌اند.

هشت عضو اوپک‌پلاس لغو کاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود را در ماه آوریل با ۱۳۷ هزار بشکه‌ آغاز کردند. پس از آن، در ماه‌های مه، ژوئن و ژوئیه، با وجود افت قیمت نفت، هر ماه روزانه ۴۱۱ هزار بشکه از این کاهش عرضه داوطلبانه اضافه را به بازار برگرداندند. این هشت کشور در نشست روز شنبه لغو روزانه ۵۴۸ هزار بشکه دیگر را برای ماه اوت تصویب کردند.

پنج منبع مطلع از مذاکرات هشت عضو اوپک‌پلاس روز دوشنبه (۱۶ تیر) گفتند آنها در نشست سوم اوت (۱۲ مرداد) بازگرداندن روزانه حدود ۵۵۰ هزار بشکه و بخش نهایی کاهش عرضه داوطلبانه خود را به بازارهای جهانی برمی‌گردانند.

این اقدام روند لغو کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای هشت عضو اوپک‌پلاس را تکمیل و افزایش تولید روزانه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای امارات را در چارچوب سهمیه جدید این کشور محقق می‌کند.

بر اساس این گزارش، در صورت تحقق، لغو بخش دیگری از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپک‌پلاس در ماه سپتامبر، مجموع این رقم از ماه آوریل تاکنون را به ۲ میلیون و ۴۷۰ هزار بشکه‌ یا اندکی کمتر از ۲.۵ درصد از تقاضای جهانی می‌رساند.

با تکمیل این روند تولید روزانه نفت عربستان سعودی به سطح ۱۰ میلیون بشکه و امارات متحده عربی به حدود ۳ میلیون و ۳۷۵ هزار بشکه خواهد رسید.

امارات مدت‌ها از سهمیه تولید پایین خود که حدود ۳ میلیون بشکه در روز بود، انتقاد و استدلال می‌کرد که برای تولید بیش از ۴ میلیون بشکه در روز سرمایه‌گذاری گسترده‌ای انجام داده است.

اوپک‌پلاس در ژوئن ۲۰۲۴ با افزایش ۳۰۰ هزار بشکه‌ای سهمیه امارات موافقت کرد و مقرر شد این کشور به‌تدریج تولید خود را افزایش دهد تا این رشد تا سپتامبر ۲۰۲۵ کامل شود، اما اجرای این تصمیم چند بار معوق شد و تا سپتامبر ۲۰۲۶ عقب افتاد. با این حال از ماه مه روند بازگشت عرضه تسریع شد و امارات در عمل به برنامه اولیه سپتامبر ۲۰۲۵ بازگشت.

اوپک‌پلاس همچنان کاهش عرضه جداگانه ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه‌ای را که شامل یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه داوطلبانه و حدود ۲ میلیون بشکه در روز کاهش جمعی اعضاست، حفظ می‌کند. این کاهش‌ها تا پایان سال ۲۰۲۶ معتبر خواهند بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز