مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت مطرح کرد؛
ضرورت اقدامات حمایتی برای دسترسی آسانتر مردم به شیر و فرآوردههای آن
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تاکید کرد: امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن در هر جامعه یکی از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی به شمار میآید.
به گزارش ایلنا، زهرا عبداللهی درخصوص شیر و اهمیت مصرف آن در سلامت انسان، گفت: شیر بعد از آب به عنوان حیاتیترین ماده موجود در کره زمین شناخته شده است. شیر کاملترین غذا و سرشار از مواد مغذی است که عمده نیازهای بدن انسان را از کودکی تا کهنسالی تامین می کند. این نوشیدنی حیات بخش، منبع غنی از پروتئین، کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه B و A، قند، چربی و انرژی است و دانشمندان جهان هر روز ابعاد تازهای از اسرار این غذای کامل را کشف و به جوامع ارائه میدهند.
وی افزود: امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن در هر جامعه یکی از مهمترین شاخصهای توسعه فرهنگی به شمار میآید. براساس آخرین یافتههای علمی در بررسی ارزش غذایی شیر و فرآوردههای آن، مصرف سالیانه ۲۰۰ لیتر از این ماده غذایی ارزشمند علاوه بر افزایش رشد و تضمین سلامت جسمی افراد موجب ارتقای هوش و قدرت فراگیری آنان میشود. افزایش توان کاری، طول عمر و پیشگیری از کار افتادگی زودهنگام از دیگر مزایای مصرف روزانه آن است. این ویژگیها زمانی تحقق خواهد یافت که مصرف شیر در تمام طول زندگی تداوم داشته باشد و مصرف آن در هیچ مقطع سنی قطع نشود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: شیر با ارزشترین ماده غذایی است که تقریبا حاوی تمامی مواد لازم و ضروری جهت رشد و ادامه حیات است. میزان مصرف سرانه این کالا با سطح درآمد خانوارها ارتباط مستقیم دارد و اهمیت مصرف شیر تا حدی است که میزان مصرف روزانه آن در یک کشور تا حدی میتواند وضعیت تغذیه، بهداشت و تا حدودی سلامت افراد یک جامعه را نشان دهد. شیر یکی از مهمترین منابع تامینکننده کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن است، به ویژه در دوران کودکی و نوجوانی که استخوانبندی بدن در حال رشد است، شیر می تواند به صورت مکمل غذایی هر نوع کمبود مواد مورد نیاز بدن را جبران کند. اهمیتهای ذکر شده در مصرف شیر موجب شده تا سازمانهای بینالمللی همچون سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، سازمان جهانی بهداشت (WHO) و صندوق بینالمللی کودکان (UNICEF) نسبت به مسائل مربوط به شیر و فرآوردههای آن توجه زیادی نشان داده و از آن به عنوان یکی از شاخصهای تامین حداقل احتیاجات غذایی جوامع استفاده کنند.
عبداللهی اضافه کرد: متاسفانه مصرف سرانه شیر در کشور ما بسیار کمتر از میزان مطلوب و استاندارد موجود است. نتایج مطالعات مصرف غذایی خانوارهای ایرانی بیانگر آن است که سرانه مصرف از ۱۳۰ گرم در روز به ۱۹۰ گرم افزایش یافته است، اما همچنان از مقدار توصیه شده در سبد مطلوب غذایی کمتر است. با توجه به پیامدهای ناشی از عدم مصرف کافی شیر و لبنیات از جمله پوکی استخوان، سو تغذیه، کندی رشد، کاهش بهره هوشی، بیماریهای لثه و دندان، کوتاهی قد و ناراحتیهای پوستی، ضرورت تبیین ارزش غذایی شیر و ترویج فرهنگ مصرف آن تا رسیدن به استانداردی مطلوب (متوسط سرانه جهانی۱۶۵ کیلوگرم در سال ) حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: اهمیت مصرف مواد لبنی زمانی بیشتر آشکار می شود که بدانیم کلسیم پس از آهن، دومین مادهای است که در ایران کمبود آن در رژیم غذایی افراد مشاهده شده است. همچنین شیر به لحاظ ارزش پروتئینی از اهمیت ویژه ای در بین مواد غذایی برخوردار است و به لحاظ اقتصادی نیز جهت تامین پروتئین مورد نیاز بدن استفاده از شیر مقرون به صرفه است. همچنین میزان ارزش غذایی یک لیتر شیر به لحاظ وجود مواد مغذی در آن، بیشتر از ۲۰۰ گرم گوشت است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص اقدامات دولت درجهت توجه به این ماده ارزشمند غذایی اظهار داشت: یکی از اقدامات دولت در جهت افزایش مصرف شیر، توزیع شیر در مدارس است که با هدف ترویج فرهنگ مصرف شیر در کودکان به اجرا گذاشته شده است. استمرار اجرای این برنامه و تامین اعتبارات آن میتواند نقش مهمی در افزایش مصرف شیر و فرهنگسازی مصرف آن در کودکان کشور داشته باشد.
عبداللهی با بیان اینکه با توجه به اهمیت مصرف شیر و مواد لبنی، یکی از اهداف کلان در سند ملی تغذیه و امنیت غذایی افزایش میانگین مصرف شیر و مواد لبنی است، تصریح کرد: دستیابی به این هدف علاوه بر فرهنگسازی و آموزش، مستلزم حمایت از مجموعه اقداماتی است که از مزرعه تا سفره باید انجام شود و شیر و لبنیات سالم و متناسب با قدرت خرید مردم در دسترس قرار گیرد.