یاراحمدی:
هدف ما کاهش جمعیت اتباع خارجی به ۳ میلیون نفر است/ خروج ۷۱۷ هزار تبعه افغانستانی از کشور

رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور با تأکید بر عزم دولت در ساماندهی اتباع خارجی گفت: تاکنون ۷۱۷ هزار تبعه افغانستانی از کشور خارج شدهاند و هدف نهایی، رسیدن به جمعیت سه میلیون نفر و اصلاح روشهای پیشین مدیریت اتباع است.
به گزارش ایلنا به نقل از مرکز اطلاعرسانی وزارت کشور، نادر یاراحمدی، مشاور وزیر و رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور دوشنبه شب در برنامه صف اول گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا روز گذشته، تعداد ۷۱۷ هزار و ۶۵۸ نفر را از سه مرز خروجی به کشور افغانستان فرستادهایم و زمینه خروج آنها را مهیا کردهایم. این خروجها عمدتاً از مرز دوغارون در خراسان رضوی صورت گرفته و پس از آن، مرز میلَک در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. البته از مرز خراسان جنوبی نیز خروج داریم، اما سهم آن حدود یک درصد است.
وی گفت: این روند همچنان ادامه دارد، زیرا افراد غیرمجازی که دارای برگههای سرشماری نیستند و بهصورت غیرقانونی در کشور حضور دارند، همچنان مشمول این برنامه خروج هستند و باید در موعد مقرر کشور را ترک کنند. زمانی که برگههای سرشماری را باطل اعلام کردیم، از تاریخ ۳۰ اسفند این موضوع اطلاعرسانی شد و فرصت خروج تا ۱۵ تیر تعیین شد.
رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: تعجب میکنم وقتی گفته میشود به حقوق مهاجرین و اتباع توجهی نمیشود. ما بهصورت آگاهانه، تاریخ ۱۵ تیر را انتخاب کردیم تا فرزندان مهاجرین که در مدارس ایران تحصیل میکردند، بتوانند امتحانات خود را بدهند، کارنامههایشان را دریافت کنند و با خاطرهای خوش ایران را ترک کنند.
مشاور وزیر کشور گفت: امروز شرایط نسبت به اوج ازدحام هفته گذشته بسیار بهتر شده است. تنها در یک روز، نزدیک به ۲۹ هزار نفر از مرز خراسان رضوی از کشور خارج شدند که نقطه اوج این فرایند بود. اما امروز طبق آخرین آمار، این عدد به ۱۳ هزار نفر کاهش یافته است.
وی گفت: با مقامات طالبان گفتوگو کردهایم و بخش کنسولی سفارت افغانستان و نیز بخش حقوقی ما برای پیگیری حقوق افراد آماده هستند. هر مهاجری که بخواهد میتواند با اعطای وکالت به بخش کنسولی یا فرد مورد اعتماد خود، حقوقش را مطالبه کند. این وکالت الزاماً نیازمند پرداخت هزینه نیست.
یاراحمدی افزود: ادارات کل اتباع در استانها نیز موظف به پیگیری این موضوع هستند ضمن اینکه در برخی استانها بخش مددکاری ایجاد شده است.
رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: دولت افغانستان از سال گذشته روند صدور مدارک برای اتباع خود را آغاز کرده و امسال این روند را تسریع کرده است. البته صدور این مدارک به معنای آن نیست که افراد از کشور طرد نمیشوند یا مشمول خروج نیستند، اما روند ساماندهی آنها با سرعت بیشتری انجام میشود.
وی گفت: دولت افغانستان پذیرفته است که گذرنامههایی را در داخل کشور ما صادر کند و همچنین تمدید گذرنامههای موجود را نیز بر عهده بگیرد. در موضوعات قضایی نیز توافق شده است که نمایندگانی از طرف دولت افغانستان معرفی شوند تا پیگیریها بهصورت مشترک انجام گیرد.
یاراحمدی تاکید کرد: معتقدیم ایران و افغانستان به اندازهای اشتراکات داریم که چیزی برای پنهان کردن وجود ندارد. بیش از چهار دهه است که میزبان برادران و خواهران افغان بودهایم و در بسیاری از موارد، خدمات رایگان بوده است.
وی با اشاره به ادامه روند خروج اتباع در مدت جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی افزود: در مقاطعی در اردوگاهها با مشکلاتی مواجه شدیم که ناشی از ازدحام و نزدیکی به تاریخ ۱۵ تیر بود. افراد میخواستند از فرصت استفاده کنند و در آن ایام، حتی با وجود شرایط فوقالعاده، همه همکاران ما در محل کار حضور داشتند و با ظرفیت بیشتر خدمات ارائه دادند.
رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ادامه داد: دستگیریها در آن مقطع نیز عمدتاً به دلیل ایجاد ایست و بازرسی در شهرها و شناسایی افرادی بود که فاقد مدارک هویتی معتبر بودند. این افراد سریعتر شناسایی و به مرزها هدایت شدند. پس از ساماندهی کامل و مورد تأیید افکار عمومی، قانونگذاران و نهادهای نظارتی، حتماً مبنای حضور اتباع را گذرنامه قرار خواهیم داد. حضور افراد بدون گذرنامه، جرم تلقی خواهد شد.
یاراحمدی گفت: امروز مشکل ما تنوع مدارک است. افرادی با مدارک مختلف یا شبهقانونی در کشور حضور دارند. ما در تلاشیم این مدارک را به حداقل برسانیم و شرایطی عادی را رقم بزنیم.
رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: ما نمیتوانیم حضور افراد غیرمجاز را تحمل کنیم. وقتی شرایط بحرانی در کشور ایجاد میشود، اولین انگشت اتهام به سوی کسانی میرود که مبنای حضورشان در کشور ما غیرقانونی است. عبور غیرقانونی از مرز در همه کشورهای دنیا جرم است.
یاراحمدی گفت: ما در کشورمان به دلیل شرایط اقتصادی خاص، به اتباع خود یارانه میدهیم. حالا حضور افراد غیرمجاز باعث شده است که موضوع یارانههایمان توسط مردم زیر سؤال برود؛ اینکه چرا یارانهای که برای ایرانیان است، در اختیار اتباع غیرایرانی قرار بگیرد.
وی افزود: حضور این افراد میتواند زمینهساز مشکلات اجتماعی و سیاسی فراوانی باشد. به همین خاطر، دولت چهاردهم در امتداد سیاستهای دولتهای گذشته و با تأکید رئیسجمهور و وزیر کشور، تصمیم قاطع گرفت که ساماندهی جدی انجام شود.
رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور افزود: امروز ما شاهد طرد دو دسته از اتباع هستیم؛ گروهی که بهصورت غیرقانونی حضور دارند و هیچ برگهای از جمله برگه سرشماری ندارند، که اینها بهصورت روتین در حال رد مرز شدن هستند؛ و گروهی که سالها از برگههای سرشماری استفاده کردهاند، اما این مدارک هم دیگر مبنای قانونی ندارد و باید از کشور خارج شوند.
یاراحمدی گفت: امروز بخش عمدهای از این ورودهای غیرقانونی از مرزهای شرقی و از طریق پاکستان و افغانستان صورت میگیرد، اما گزارشهایی که از مقامات امنیتی این کشورها دریافت کردیم، نشان میدهد که کنترل مرزها در حال تشدید است و این روند کاهشی شده است.
وی افزود: ما به کسانی که دستگیر میشوند اعلام میکنیم که برای سالها از دریافت ویزای ورود به کشور محروم خواهند شد و نام آنها در لیست سیاه ثبت خواهد شد. بنابراین بهتر است که به صورت خودمعرف از مرزهای کشور خارج شوند.
رئیس مرکز اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: هدف ما این است که تعداد اتباع خارجی را به سه میلیون نفر برسانیم، اما حتی پس از رسیدن به این عدد نیز نیاز به اصلاحاتی وجود دارد؛ چرا که سالها روش مدیریت ما بر اتباع مجاز نیز روش درستی نبوده است. رسیدن به عدد سه میلیون، مقدمهای برای رسیدن به شرایط پایدار و مطلوب است.
وی افزود: بر اساس برنامهریزی انجامشده، تعداد دو میلیون و ۳۳ هزار نفر که مشمول فرآیند سرشماری هستند، در نیمه اول امسال تعیین تکلیف میشوند.