خبرگزاری کار ایران

ایلنا گزارش می‌دهد؛

بحران آب در خوزستان/نماینده آبادان: لزوم استفاده هدفمند از ذخایر سدها/کاهش ۳۵ درصدی ذخایر آبی نسبت به سال گذشته

بحران آب در خوزستان/نماینده آبادان: لزوم استفاده هدفمند از ذخایر سدها/کاهش ۳۵ درصدی ذخایر آبی نسبت به سال گذشته
کد خبر : ۱۶۳۷۰۰۶

در شرایطی که استان خوزستان به‌عنوان یکی از قطب‌های کشاورزی کشور شناخته می‌شود، مدیرعامل سازمان آب و برق استان از کاهش ۳۵ درصدی ذخایر آبی نسبت به سال گذشته خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، این استان حاصلخیز در شرایطی به‌عنوان یکی از قطب‌های کشاورزی کشور شناخته می‌شود که مدیرعامل سازمان آب و برق از کاهش ۳۵ درصدی ذخایر آبی نسبت به سال گذشته خبر داده و تأکید کرده که «امسال آب مازاد برای کشاورزی وجود ندارد». 

این اظهار نظر در حالی مطرح می‌شود که کشاورزان خوزستانی در انتظار آغاز فصل کشت تابستانه‌اند؛ فصلی که اکنون به دلیل کمبود آب با مشکل مواجه است.

طبق نظر تعدادی از فعالان حوزه کشاورزی استان که با خبرنگار ایلنا گفت و گو کرده اند، عدم اتخاذ تصمیم قطعی در باره مجوز کشت تابستانه در شرایطی که زمان برنامه‌ریزی کشاورزان رو به اتمام است، نشان از نبود هماهنگی و آینده‌نگری در دستگاه‌های اجرایی دارد. در سال‌های گذشته نیز بارها تصمیمات دیرهنگام و غیر شفاف، خساراتی به بخش کشاورزی استان وارد کرده است؛ از نابودی محصولات گرفته تا بدهی کشاورزان به بانک‌ها.

اگرچه مسئولان از رهاسازی‌های موقت آب برای بهبود کیفیت در پایین‌دست سخن می‌گویند، اما واقعیت این است که این اقدامات تنها مُسکنی موقتی برای بحران ساختاری منابع آبی خوزستان است. پرسش اساسی اینجاست: چرا با وجود سال‌ها هشدار درباره کم‌آبی، هیچ برنامه درازمدتی برای مدیریت پایدار منابع آبی اجرا نشده است.

در همین خصوص، فروردین ماه سال جاری، مولوی نماینده مردم آبادان در گفت‌وگویی رسانه‌ای، بیان داشت:  «تا زمانی که نگاه علمی و پیشگیرانه به مدیریت آب نداشته باشیم، توسعه پایدار برای استان تنها در حد شعار باقی خواهد ماند. بنابراین باید از هم‌اکنون تصمیمات دقیق، قاطعانه و فوری اتخاذ شود.»

وی همچنین افزود: «امروز بیش از هر زمان نیازمند تغییر در الگوهای سنتی مصرف آب هستیم؛ اجرای طرح‌های نوین آبیاری مثل سیستم‌های قطره‌ای و بارانی می‌تواند در همین فصل زراعی جلوی اتلاف منابع را بگیرد البته دولت باید حمایت لازم را از کشاورزان انجام دهد تا بتوانند به این روش‌ها مجهز شوند.»

مولوی همچنین بر استفاده هدفمند از ذخایر سدها تأکید کرد و گفت: «ضرورت دارد میزان مصرف در بخش‌های شرب، کشاورزی و صنعت به صورت دقیق تفکیک و اولویت‌بندی شود. باید جلوی برداشت‌های بی‌رویه در برخی مناطق گرفته شود تا مناطق دیگر از آب آشامیدنی محروم نشوند.»
 

لزوم بازنگری فوری در سیاست‌های آبی

خوزستان بیش از آن‌که قربانی خشکسالی طبیعی باشد، قربانی سیاست‌های غلط و مدیریت ناهماهنگ است. شفافیت در تصمیم‌گیری، مشارکت دادن کشاورزان در برنامه‌ریزی‌ها، اصلاح الگوی کشت و سرمایه‌گذاری در شیوه‌های نوین آبیاری از جمله اقداماتی است که باید به فوریت در دستور کار قرار گیرد.

عباس صدریان‌فر، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان نیز در بازدید ماه گذشته‌ی خود از سد دز، وضعیت کنونی را «کم‌سابقه» توصیف کرد و گفت: «خوزستان امسال یکی از خشک‌ترین سال‌ها در ۶۰ سال گذشته را تجربه می‌کند. مدیریت این شرایط نیازمند همراهی همه‌جانبه کشاورزان، صنایع و مردم است.»

وی با اشاره به کاهش محسوس آورد آب در سال آبی جاری، افزود: «تنها بارندگی قابل‌توجه در خوزستان و استان‌های بالادست، بارش‌های فروردین‌ماه بود که نتوانست کسری منابع آبی را جبران کند.»

در استان خوزستان فقط کشاورزان که تنها درآمدشان از طریق کشاورزی و وابسته به آب است متضرر نمی شوند و با کاهش تولید محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و قیمت اقلام اساسی در سراسر کشور نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.

 

انتهای پیام/
خبرنگار : محمد آل کثیر
ارسال نظر
پیشنهاد امروز