خبرگزاری کار ایران

رییس‌جمهور در دیدار جمعی از علما:

به وزرا تاکید کرده‌ام که معیار انتصاب‌ها شایسته‌گزینی از همه اقوام و مذاهب باشد

رییس جمهور در دیدار جمعی از علما و نمایندگان اهل سنت سراسر کشور، سیره پیامبر اسلام (ص) را الگوی واحد مسلمانان دانست و با تاکید براینکه تنوع اقوام و مذاهب نه تهدید امنیت؛ بلکه فرصتی بزرگ برای وحدت و توسعه ملی است، اظهارداشت: مبنای جمهوری اسلامی از ابتدا، پذیرش تنوع مذهبی، قومی و فرهنگی بوده است.

به گزارش ایلنا، حجت الاسلام حسن روحانی روز یکشنبه گفت: برنامه دولت حداکثر استفاده از قومیت ها و مذاهب برای همگرایی و تقویت وحدت فرهنگی و ملی است.

روحانی ضمن تبریک میلاد با سعادت پیامبر عظیم الشأن اسلام(ص) و هفته وحدت، گفت: پیامبر(ص)، نوری عالم تاب، دردانه خلقت و اشرف مخلوقات عالم است که راه و مسیرش باید اسوه و الگو برای همه مسلمانان باشد.

رییس جمهور با اشاره به اینکه همواره در کشورهایی که دارای تنوع قومی یا مذهبی هستند، دو دیدگاه در برخورد با این مقوله حاکم بوده است ، افزود: یک تفکر، تفکر اقتدارگرایانه مرکزیت بر مبنای این است که اقلیت‌ها همواره به عنوان مشکل و تهدید تلقی شده و به تنوع اقوام و مذاهب  به عنوان مسأله ای امنیتی نگریسته می شود.

روحانی با بیان اینکه وقتی به موضوعی با نگاه امنیتی بنگریم، لوازم و تبعات خاص خودش را به همراه خواهد داشت، ادامه داد:  شاید در دوره رضاخانی چنین تفکری حاکم بود که مرکزیت فلات ایران باید دارای یک قدرت برتر باشد تا بتواند کاملاً‌ بر اقوام دیگر و بر مناطق مرزی تسلط قهرآمیز داشته باشد و این مبنایی است که هنوز هم برخی از کشورها به دنبال آن هستند.

رییس جمهور نگاه به اقوام و مذاهب مختلف به عنوان یک فرصت و مزیت برای همزیستی مسالمت‌آمیز را مبنایی دیگر در برخورد حاکمیت با تنوع قومی و مذهبی در یک کشور برشمرد و خاطرنشان کرد: در برخی کشورها این مبنا وجود دارد که همه اقلیت‌ها نیز باید از حقوق شهروندی برابر استفاده کنند.

روحانی تاکید کرد: مبنای جمهوری اسلامی ایران از آغاز انقلاب بر پذیرش تنوع مذهبی، قومی و فرهنگی بوده و در این راستا حتی خرده فرهنگ‌های زیر لوای فرهنگ بلند اسلامیت و ایرانیت را زیبا و به عنوان فرصت و نه تهدید می‌دیده است.

رییس جمهور با اشاره به اینکه متاسفانه امروز امکانات در مناطق مرزی نسبت به مرکز کشور از تعادل برخوردار نیست، تصریح کرد:  مناطق و استان‌های مرزی ما جدای از مسأله قومیت و مذهب چه در مناطق شیعه نشین و چه مناطق سنی نشین دارای مشکلات هستند و این تعادل باید ایجاد شده و طرح‌های عمرانی و صنعتی بزرگ در مناطق مرزی اجرا شود چرا که سود، منفعت و مزیتی ملی به دنبال خواهد داشت.

روحانی تحول در بندر چابهار و تبدیل آن به یک بندر ارتباطی بین قاره‌ای را یکی از طرح‌های بسیار مهم دولت تدبیر و امید عنوان کرد و افزود: تلاشی که در راستای توسعه بنادر انجام شده بیشتر به خاطر  جذب سرمایه و مشارکت خارجی بوده است.

رییس جمهور ادامه داد: یکی از مسایل مهم مورد گفتگو در بسیاری از سفرها و ملاقات های خارجی با مقامات و مسئولان دیگر کشورها درباره مشارکت در توسعه بندر چابهار، اتصال راه‌آهن چابهار به زاهدان و از زاهدان به خراسان جنوبی و راه‌آهن سرخس است که در نهایت موجب اتصال دریای عمان به آسیای مرکزی، چین، روسیه و اروپای شرقی، مرکزی و حتی غربی خواهد شد.

 روحانی با بیان اینکه دولت تلاش می کند تا قول های خود به مردم سیستان و بلوچستان مبنی بر فعال شدن بندر چابهار، تکمیل راه آهن وگازرسانی به برخی مناطق این استان را هرچه زودتر و سریعتر عملیاتی و اجرایی کند، گفت: البته ممکن است قول‌های سفرهای استانی صد در صد اجرا نشده باشد، اما اراده بر این است که این برنامه‌ها صد در صد اجرا شود. دلیل اینکه در برخی موارد طرح ها صددرصد اجرا نشده ، کاهش قیمت نفت از نیمه دوم ۹۳ و سال ۹۴ است یعنی به یکباره کشور با یک کاهش درآمدی مواجه شده که به طور طبیعی در همه طرح‌های عمرانی سراسر کشور تأثیرگذار است، اما در عین حال ما راه و مسیر را ادامه می‌دهیم.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه برنامه دولت حداکثر استفاده از تنوع قومی و مذهبی برای همگرایی و تقویت وحدت ملی و غنی‌سازی فرهنگی در کشور است، خاطرنشان کرد: بخش بزرگی از فرهنگ بزرگ و غنی ایرانی، ترکیب‌یافته اقوام و مذاهب مختلف چون کرد، لر، ترک، بلوچ و عرب است.

روحانی با طرح این سوال که مگر ما از کتاب‌ها، تفاسیر، تاریخ و عرفان اهل سنت، استفاده نمی‌کنیم؟، گفت: امام راحل هنگامی که در عرفان بحث می‌کند، از فصوص الحکم محی الدین ابن عربی نام می‌برد، پس ما یک منبع غنی به نام اسلام و دانشمندان اسلامی در رشته‌های مختلف اعم از شیعه و سنی داریم.

رییس جمهور افزود: افتخارات در ایران هیچ گاه بر مبنای مذهب نبوده  و ما به شعرا، بزرگان و اندیشمندان تاریخ ایران همچون سعدی، مولوی و حافظ فارغ از نگاه به مذهب آنها افتخار می کنیم.

روحانی با بیان اینکه صاحبان و معماران انقلاب اسلامی نظیر امام خمینی(ره)، شهید مطهری، شهید بهشتی، مرحوم طالقانی و دکتر شریعتی که صاحب‌نظر و اهل فکر بودند، در بیان مفاخر شیعه، جهان‌شمولی بحث را مطرح می‌کردند، افزود: فرهنگ عاشورا و حرکت امام حسین(ع)  مسئله شیعه و غیرشیعه نیست، بلکه موضوع مبارزه با ظلم، دیکتاتوری و فساد است؛ امام حسین(ع) از آزادی و آزادگی سخن می گوید و علت اینکه امروز قلوب عالم تا این حد جذب امام حسین(ع) شده بخاطر این است که ما تفکر امام حسین(ع) را در قالب یک مذهب ندیده و آن را جهان‌شمول و انسان شمول می دانیم.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه اسلامی و ایرانی بودن انقلاب اسلامی به همه مذاهب و اقوام ایرانی تعلق دارد، خاطرنشان کرد: مشکلاتی که امروز در کشور وجود دارد، مشکلات شیعه، سنی، یهودی و مسیحی و ادیان مختلف نیست، بلکه مشکل همه ایرانی‌هاست.

روحانی جذب سرمایه و فناوری، مبارزه با بیکاری و ایجاد اشتغال، مهار تورم، کمبود منابع آبی و مسائل زیست محیطی را به عنوان مهم ترین مسائل عمومی کشور برشمرد و اظهارداشت: مشکلات به محض وقوع فارغ از مذهب و قومیت و نوع شغل دامن گیر همگان خواهد شد و باید همه دست به دست هم بدهیم تا بتوانیم این مسائل را برطرف کنیم.

رییس جمهور با اشاره به اینکه آثار مخرب ناامنی، دامن همه ما را می‌گیرد، افزود: وقتی تروریسم ما را تهدید می‌کند، این مشکل‌ شیعه و سنی نیست، بلکه مشکل همگانی است؛ اگر خدای ناکرده در یک جمعیتی انفجاری رخ دهد، هر کس با هر مذهبی دارد آسیب می بیند.

روحانی ادامه داد:  امروز آثار امنیت و جذب سرمایه خارجی متعلق به همه ماست؛ ما باید سرمایه جذب کرده و تکنولوژی وارد کنیم  تا بتوانیم مشکل اشتغال جوانان را برطرف کنیم.

رییس جمهور با بیان اینکه باید حقوق مردم را برمبنای، حقوق شهروندی ببینیم، گفت: یکی از وعده‌هایی که از ابتدای این دولت به مردم دادم ، انتشار منشور حقوق شهروندی بود که ان‌شاء الله در ماه جاری این کار را انجام می‌دهیم و در یک جلسه با حضور حقوق‌دانان کشور، از منشور حقوق شهروندی رونمایی خواهیم کرد.

روحانی خاطرنشان کرد: این منشور در سراسر کشور منتشر شده و باید مورد اجرا قرار بگیرد؛ البته در پایان این منشور هم قول دادیم که سالانه به مردم گزارش اجرای حقوق شهروندی داده و نقاط‌ ضعف و اشکالات را بیان کنیم و اگر لازم بود، سالانه این منشور تکمیل شود؛ البته لازم است بخش هایی از آن برای تبدیل به قانون به صورت لایحه تقدیم مجلس شورای اسلامی شود.

رییس جمهور با بیان اینکه دولت تدبیر و امید از ابتدا مسیر وحدت را دنبال کرده است، گفت: همواره در دولت و در جلسات خصوصی و عمومی به وزرا، معاونین، استانداران و فرمانداران تأکید کردم که اساس ما بر مبنای ویژگی‌ها و مشخصات یک شخص بوده و شایسته‌سالاری باید برای ما اصل باشد.

روحانی با اشاره به اینکه ما هم در موضوع اقوام و مذاهب و هم در مسأله جنسیتی مشکلاتی داریم که باید رفع شود، ادامه داد:  وزیر نفت و وزیر خارجه را وقتی افرادی را از اهل سنت، به عنوان معاون خود و سفیر ایران قرار دادند، تشویق کردم و گفتم همه وزرا افراد شایسته را بیاورند؛ مداوم به وزیر کشور بر انتصاب افراد از اقوام و مذاهب مختلف به عنوان فرماندار، معاون استاندار، مدیر کل‌ها، مقامات استان‌ها چه مرد و چه زن، تأکید کردم و به هر حال مبنای ما شایسته‌سالاری و شایسته گزینی است.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه هیچ‌چیز برای ما مهم‌تر از دستور قرآن نیست، تصریح کرد: قرآن ما را به برادری، یعنی عضویت در یک خانواده دعوت کرده است؛ اگر به دنبال اختلاف و انشقاق برویم، معنایش این است که از اصل اسلام و قرآن فاصله گرفته و جدا شده و به لبه پرتگاه رسیده ایم.

روحانی وحدت را تشکیل دهنده اساس قدرت ایرانیان  و همه مسلمانان برشمرد و با اشاره به حضور اقوام و مذاهب مختلف در دوران هشت سال دفاع مقدس در جبهه های نبرد با متجاوزین و تبلور یکپارچگی ملی در آن دوران، ادامه داد: هنگامی که تهدید به سراغ کشوری می رود نمی‌پرسد که  این شهر مرزی یا مرکزی، شیعه است یا سنی است و هیچ بمب و موشکی وجود ندارد که به آن سفارش اعتقادی کنیم و بگوییم که چه کسی را بر مبنای اعتقاد و تفکر یا نژاد و قومیت مورد هجمه و هدف قرار بدهد.

 رییس جمهور خاطرنشان کرد: خطر برای همه ماست و وحدت ما باید، برای قدرت اسلام و برای قدرت ایران باشد.

روحانی با بیان اینکه تروریست ها  و گروه های تکفیری جز ایجاد معضلات فراوان و خسارت برای مسلمان‌ها و منطقه و شمشیر به رخ اسلام و قرآن کشیدن و منکوب کردن چهره اسلام در افکار عمومی جهان کار دیگری نکردند، گفت:  حضور تروریست ها در منطقه چیزی جز خونریزی، ویرانی ، یتیمی و آوارگی، تخریب آثار فرهنگی و تاریخی و کشتن انسان‌های پاک به دروغ به نام اسلام و جهاد به همراه نداشت.

رییس جمهور افزود: اسلامی که ما می‌شناسیم اسلام رحمت است؛ اسلامی است که در آن هر که گفت لا اله الا الله، محمد رسول الله(ص) از نظر ما مسلمان است.

روحانی با تاکید بر ضرورت وحدت و یکپارچگی در میان مسلمانان، گفت: اگر امروز همه مسلمان‌ها و همه آنهایی که به رسالت پیامبر عظیم‌الشأن اسلام(ص) اعتقاد دارند، دور هم جمع شویم باز در برابر دنیای ظلم، استبداد و کفر تعداد کمی هستیم و در این شرایط  نباید اجازه دهیم بین خودمان اختلاف ایجاد شود.

رییس جمهور خاطرنشان کرد: باید همه دست به دست هم داده و به دنبال افزایش اتحاد و یکپارچگی قدرت خود باشیم؛ البته اگر جایی حقوقی تضییع شده باید به دنبال احقاق حقوق‌ باشیم؛ ما هم به عنوان مسوول وظیفه داریم احقاق حقوق کنیم و شما هم باید دنبال احقاق حقوق باشید؛ ما اگر در جایی از لحاظ برنامه عمرانی اعتدال مراعات نشده، عقب مانده و ضعیف است باید در راستای تحقق و اجرای آن کمک کنیم.

روحانی اظهار امیدواری کرد تا با شنیدن نظرات، هم‌فکری، دوستی و برادری بتوانیم مشکلات جوامع‌مان را حل کرده و  پیرو راه و مسیر سیره پیامبر عظیم‌الشأن اسلام(ص) باشیم.

 پیش از سخنان رییس جمهور نیز حجت الاسلام و السلمین علی یونسی دستیار رییس‌جمهوری در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی با تاکید بر اینکه اتحاد و انسجام اسلامی، وحدت ملی و همچنین پرهیز از تفرقه و اختلاف، استراتژی و هدف تغییرناپذیر جمهوری اسلامی ایران است، گفت: امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری همواره بر این امر تاکید داشته اند و هفته وحدت برای تعظیم و تکریم اهداف است.

یونسی مشارکت شایستگان همه مذاهب و اقوام در امور حکومتی و مدیریتی، جرم انگاری در قوانین در خصوص توهین به مقدسات مذاهب و از جمله اهل سنت را مطابق فتوای مقام معظم رهبری و همچنین تسریع دررفع محرومیت های مناطق مرزی را از مهم ترین خواسته ها و مطالبات جامعه سنی ایران برشمرد.

در این جلسه مولوی نذیراحمد سلامی نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس خبرگان با بیان اینکه طرح تحول سلامت از اقدامات پسندیده و بسیار برجسته دولت یازدهم بود، گفت: همه مردم مواهب این طرح را لمس کردند و بدون مبالغه در حق این دولت دعای خیر می کنند.

وی شایسته گزینی و بهره گیری بیشتر از نخبگان اهل سنت در مناصب مدیریتی ملی و منطقه ای را موجب تحکیم وحدت ملی دانست.

ماموستا عبدالرحمن پیرانی فعال سیاسی نیز با اشاره به اقدام شایسته و امید بخش دولت تدبیر و امید در نخستین سال شروع به کار برای تدوین پیش نویس حقوق شهروندی، ادامه داد: علیرغم تنگناها، اقدامات مدبرانه دولت یازدهم در برجام، رفع تحریم ها ، جذب سرمایه گذاری خارجی و مهار تورم تاثیرات مثبتی برای اقتصاد کشور داشته است که نشانگر شکوفایی اقتصادی در آینده نزدیک خواهد بود‌.

وی ایران را حلقه وصل همه اقوام و مذاهب دانست و بر کرامت و رعایت حقوق همه آحاد جامعه بر مبنای قانون اساسی تاکید کرد.

مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی امام جمعه اهل سنت زاهدان نیز با قدردانی از برگزاری این نشست، اظهار داشت: بسیار خرسندیم که افکار و تدابیر رییس جمهوری موجب افزایش نشاط و امید اجتماعی شده است.

وی با اشاره به جانفشانی های جامعه اهل سنت برای حفظ استقلال و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران از جمله در دفاع مقدس، تاکید کرد: قطعا هر دستی با هر نام و مذهبی به کشور دست اندازی کند با مقابله سرسختانه اهل سنت در کنار برادران شیعه روبرو خواهد شد.

مولوی عبدالحمید مولوی با تقدیر از پروژه های بزرگ مصوب دولت تدبیر و امید برای استان سیستان و بلوچستان گفت: توسعه متوازن مناطق مرزی نیازمند مشارکت هرچه بیشتر مردم منطقه است.

شیخ صالح انصاری مدیر حوزه علمیه اوز فارس با ابراز خرسندی از برگزاری نشست با علمای اهل سنت تصریح کرد: بر این باوریم که با حفظ اصول اعتدال و جلوگیری از افراطی گری بازوانی قدرتمند برای مسوولین کشوری و رسیدن به اقتدار ملی و عزت باشیم.

محسن بیگلری نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به رای بالای ۷۰ درصدی ‏مردم کردستان و اهل سنت به دکتر روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ، از تلاش ها و خدمات دولت ‏یازدهم برای توسعه استان کردستان قدردانی و خواستار توجه بیشتر به نخبگان توانمند اهل سنت در ‏عرصه های مدیریتی شد.‏

محمود زاده نماینده مردم مهاباد و رییس فراکسیون نمایندگان اهل سنت هم با قدردانی از توجه و عنایت ‏همیشگی مقام معظم رهبری به وحدت مسلمین و همچنین توجه ویژه رییس جمهوری و انتخاب یکی از ‏سفرای کشورمان از اهل سنت (در ویتنام) گفت: جامعه اهل سنت از حرکات زشت تکفیری ها که زمینه ‏ساز اختلاف و کشتار مسلمانان است، تبری می جوید.‏

حسین زاده نماینده نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان ساخت: همه بدور از تفرقه ها و ‏اختلافات باید بر مبنای هویت ملی و شایسته گزینی برای پیشرفت و آبادانی کشور تلاش می کنیم.‏

مولوی مطهری امام جمعه خواف نیز با قدردانی از اقدامات دولت تدبیر و امید اظهار داشت: وفاق و ‏همدلی بین مردم و دولت در دولت یازدهم به خوبی احساس می شود.‏

کد خبر : ۴۳۶۸۱۴