خبرگزاری کار ایران

صالحی مطرح کرد:

پرونده‌های هسته‌ای علیه ایران ساختگی بود/ تماس تلفنی مفصل با وزرای انرژی چین و آمریکا

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ایران را از حضور در بسیاری از جلسات علمی آژانس منع کرده بودند و این موجب شد مهندسان و کار‌شناسان ما از فرصت‌های علمی منع شوند.

به گزارش ایلنا، علی اکبر صالحی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره سخنان اخیر آمانو مدیرکل اژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: همه پرونده‌های هسته‌ای ایران ساختگی بود و با هر بهانه‌ای می‌خواستند ایران را تحت فشار قرار دهند با این منظر بقیه اتهامات و فشارهای آن‌ها قابل توجیه است و هدف آن‌ها فقط فشار بر ایران بود.

وی گفت: آمانو تفسیر شخصی دارد و با آنچه که در قطعنامه آمده مغایراست، آن‌ها نمی‌خواهند صریحاً برائت ایران را اعلام کنند زیرا با فشار افکار عمومی مواجه می‌شوند که پس چرا ۱۲ سال ایران را متهم کردید و تحت فشار قرار دادید.

صالحی افزود: توجیهات برخی‌ها خیلی ارزشی ندارد که به آن بها دهیم اصل، قطعنامه، و بندهای آن نیز گویاست. پرونده هسته‌ای ایران بسته و قطعنامه‌ها لغو و از دستور آژانس با عنوان قبلی خارج شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: پرونده پی‌ام‌دی بسته شد و اگر آن‌ها بخواهند چرخ را به حالت قبل برگردانند، افکار عمومی آن را نمی‌پذیرد.

وی افزود: در نتایج نمونه‌گیری‌های آخر آژانس، چیزی دیده نشد و مبنای کار آن‌ها علمی است و نمی‌توانند قضاوت فرضی و فلسفه‌بافی کند.

صالحی گفت: در برزیل تز دکتری یک دانشجو چگونگی ساخت بمب هسته‌ای است آن‌ها به او کاری ندارند بنابراین اتهامات آن‌ها به ایران با هدف اعمال فشار ساختگی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که فعالیت‌های هسته‌ای ما در آینده چگونه ادامه خواهد یافت؟ گفت: این پرونده دیگر به عنوان چگونگی اعمال پادمان هسته‌ای بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت نیست و عنوان آن «پایش فعالیت‌های هسته‌ای در چارچوب توافقات برجام» می‌شود.

وی ادامه داد: برخی اقدامات از جمله پرچیدن سانتریفیوژهای غیر فعال آغاز گردید و اکنون برچیدن سانتریفیوژهای فعال را بر اساس برجام اغاز می‌کنیم اگر طبق برنامه جلو برویم حدود سه هفته طول می‌کشد.

صالحی گفت: امیدواریم تا اواسط دی ماه کار‌ها به گونه‌ای جلو رود که همه اقدامات خود را انجام دهیم و سپس تحریم‌ها لغو شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: به سهم خودم به طور ویژه از مقام معظم رهبری تشکر می‌کنم زیرا نقشی که ایشان در حفظ و پیشبرد صنعت هسته‌ای و در مدیریت نحوه مذاکرات هسته‌ای داشتند فوق العاده بود که بعداً تشریح خواهد شد.

وی افزود: تذکر ایشان، تذکر به مذاکره کننده داخلی از جنس «وذکر ان الذکری تنفع المومنین» و همزمان اخطاری به طرف مقابل بود که بداند مذاکره‌کننده ایران نخست به پشتوانه ملت، رهبری و دولتش کار می‌کند و دوم اینکه آن‌ها نباید جلو‌تر از حد خودشان بیایند و این بسیار کارساز بود.

معاون رئیس جمهور گفت: نقشه راهی که منجر به بسته شدن پی‌ام دی شد بر اساس منویات مقام معظم رهبری اقدام کردیم و ایشان دستوراتی در خصوص مصاحبه‌ها و نحوه بازرسی‌ها دادند که همه آن‌ها را لحاظ کردیم.

صالحی افزود: الحمدلله به لطف الهی ضمن عمل به منویات ایشان به گونه‌ای عمل شد که نتیجه‌ای که امروز گرفتیم بسیار مبارک است که ان شاء الله ملت آثار آن را خواهند دید.

وی در پاسخ به این پرسش که ۱۲ قطعنامه‌ای که گفته شد لغو شده است چه موانعی را برای ایران بوجود آورده بود، گفت: عمده مانعی که این قطعنامه‌ها ایجاد کرده بودند این بود که آن‌ها منجر به صدور چند قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل شده بود که با آن‌ها توانستند اجماع جهانی ایجاد و تحریم‌ها را علیه ایران تشدید کنند.

صالحی ادامه داد: طبق اساسنامه آژانس تعریف شده که باید آژانس همه نوع همکاری را با اعضای خود داشته باشد اما این قطعنامه‌ها موجب شد که متاسفانه ما را از همکاریهای فنی با آژانس در سه سال اخیر منع کنند.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ما یکی از کشورهای پیشتاز در استفاده از امکانات آژانس در ابعاد فنی بودیم و هر سال حدود یک و نیم تا دو میلیون دلار استفاده‌های فنی از آژانس می‌بردیم که این مقدار بیش از پول عضویتی بود که می‌پرداختیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به اینکه طراحی رآکتور جایگزین رآکتور اراک را چه زمانی آغاز خواهیم کرد گفت: حدود یکسال است که طراحی را آغاز و ان را در برجام ارائه کردیم و بر اساس آن اقدام می‌کنیم.

صالحی افزود: کارگروه ویژه‌ای از ایران - چین و آمریکا برای بازسازی و یا مدرن سازی رآکتور اراک تشکیل شده است و همچنین کشورهای دیگر نیز می‌توانند به این کارگروه بپیوندند.

وی گفت: ما طراحی خود را آغاز کردیم زیرا پروژه مال ماست و ما کارفرما و مدیر طرح هستیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: مخزن قبلی اراک را خودمان ساختیم و اکنون نیز مخزنی مشابه آن می‌سازیم اما سوراخ‌های آن را تغییر می‌دهیم و جابه جا می‌کنیم و در کل طراحی، یکی است.

صالحی با بیان اینکه حدود دو سال ونیم طول می‌کشد تا مخزن جدید را بسازیم گفت: طراحی رآکتور را از صفر آغاز نمی‌کنیم و فقط طراحی مخزن جدید را انجام می‌دهیم.

وی ادامه داد: در کل حدود سه تا چهار سال طول می‌کشد تا رآکتور اراک را سرو پا کنیم و راه اندازی آن هم حدود یک تا یک سال ونیم طول می‌کشد.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: ما از فرصت استفاده می‌کنیم تا کشورهایی مانند آمریکا و چین، طراحی ما را تاییدیه علمی بدهند و این ما را با اطمینان بیشتری روبرو می‌کند تا کار را پیش ببریم.

وی با اشاره به اینکه رآکتور اراک، رآکتور واقعی مانند بوشهر اما در مقیاس کوچک‌تر است افزود: اگر ما از این فرصت همکاری استفاده نکنیم و اتفاقی روی دهد افکار عمومی مردم از ما می‌پرسد چرا از فرصت همکاری استفاده نکردید اما اگر آن‌ها تاییدیه بدهند ما با اطمینان خاطر جلو می‌رویم و گرچه شاید باز هم اتفاقی رخ دهد اما از نظر وجدانی، همه مسائل ایمنی را رعایت کردیم.

صالحی گفت: سه ساعت پیش، تماس تلفنی مفصلی حدود یک ساعت با رئیس سازمان انرژی اتمی چین و همچنین مونیز وزیر انرژی آمریکا به مدت حدود ۴۵ دقیقه درباره بازطراحی رآکتور اراک گفتگو کردم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: کارهای زیادی برای اجرایی شدن برجام در پیش داریم اما با این تماس‌ها رفع موانع می‌کنیم.

وی ادامه داد: اجرایی شدن برجام جزئیات فراوانی دارد و ماباید آن را به گونه‌ای پیش ببریم که ساختار هسته‌ای ما طبق دستور مقام معظم رهبری حفظ شود و خدشه و کندی در کار ایجاد نشود.

صالحی گفت: حدود یک ماه پیش جلساتی داشتیم و نتایج این جلسات و پشت پرده آن را که در جهت منافع ایران است در پسابرجام بیان می‌کنیم.

وی درباره چگونگی رسیدن به ظرفیت ۱۹۰هزار سو غنی‌سازی هم گفت: بر اساس محاسبات ما نیاز سالانه ما برای تامین سوخت نیروگاه بوشهر و رآکتور اراک و تهران حدود ۱۹۰ هزار سو است.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در ۱۵ سال آینده باید حداقل ۱۹۰ هزار سو داشته باشیم افزود: برنامه‌ای را در این باره تنظیم وخدمت رئیس جمهور و مقام معظم رهبری ارائه کردیم که در شورای نظارت بر برجام و شورای عالی امنیت ملی بررسی شد.

صالحی با اشاره به اینکه بالقوه می‌توانیم به ظرفیت حدود یک میلیون سو برسیم گفت: در نطنز دو سالن A و B داریم که زیرساخت‌های سالن B هنوز ساخته نشده است.

وی افزود: ۲۰ هزار ماشین سانتریفیوژ در سالن A جا می‌شود که اگر ماشین سانتریفیوژ آی آر ۸ به درستی ساخته شود هر کدام از آن‌ها تا ۲۵ سو ظرفیت غنی‌سازی دارند که در این صورت سالن A، ۵۰۰ هزار سو ظرفیت غنی‌سازی خواهد داشت.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه در سالن B نیز حدود ۲۰ هزار ماشین سانتریفیوژ آی آر ۸ را می‌توان جا داد گفت: در این صورت این سالن نیز ظرفیت غنی سازی ۵۰۰ هزار سو را خواهد داشت که در مجموع دارای ظرفیت بالقوه غنی سازی یک میلیون سو در سالن‌های A و B نطنز خواهیم بود.

صالحی با اشاره به تاریخچه‌ای از فعالیت سانتریفیوژ‌ها در ایران گفت: از سال ۶۹ سانتریفیوژ‌ها را وارد کردیم و سال ۷۲ توانستیم دو ماشین را راه اندازی کنیم و در حدود سال ۸۳ نیز توانستیم آبشاری از این ماشین‌ها ایجاد کنیم.

وی ادامه داد: از سال ۸۴ تا ۸۵ سانتریفیوژهای خود را ساختیم و اکنون هنوز این ماشین‌ها کارایی‌های لازم را ندارند اما کشورهای پیشرفته در این زمینه می‌گویند در زمان طراحی سانتریفیوژ جدید و رسیدن آن به تولید انبوه ۸ سال زمان نیاز دارد و این زمان برای ما که از تجربه کمتری برخورداریم حداقل ۱۰ تا ۱۲ سال است.

صالحی گفت: بر اساس برجام از سال هشت و نیم به بعد می‌توانیم دویست ماشین سانتریفیوژ آی آر ۸ و ۲۰۰ ماشین آی آر ۶ را بدون روتور تولید کنیم.

وی در توضیح اینکه چرا این ماشین را بدون روتور تولید می‌کنیم گفت: هر ماشین سانتریفیوژ اجزای مختلفی دارد که یکی از آن‌ها روتور است و به این علت روتور را انتخاب کردیم که هر زمان اراده کنیم به سرعت می‌توانیم آن را تولید کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: از نظر طرف مقابل فرقی نمی‌کرد که چه قطعه‌ای از ماشین نباشد وما روتور را اتنخاب کردیم زیرا نگهداری آن مشکل است و با توجه به اینکه از سال دهم شروع به ساخت کامل ماشین می‌کنیم بنابراین اگر می‌خواستیم روتور تولید کنیم نگهداری آن تا سال دهم مشکل بود.

صالحی ادامه داد: از انتهای سال سیزدهم به بعد آزادیم و می‌توانیم هر قدر که خواستیم ماشین سانتریفیوژ روتور دار بسازیم.

وی با بیان اینکه تا سال سیزدهم نمی‌توانیم به ظرفیت غنی سازی ۱۹۰ هزار سو برسیم گفت: در سال پانزدهم به حداقل ۱۹۰ هزار و حداکثر یک میلیون سو خواهیم رسید.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که تحقیق و توسعه را از چه زمانی آغاز می‌کنیم گفت: تحقیق و توسعه ما متوقف نیست اما پس از برجام محدودیت‌هایی را در این زمینه پذیرفتیم که در طول ده سال تعداد ماشین ما در آبشار بیش از ۳۰ماشین نشود.

صالحی افزود: با همین آبشار ۳۰ تایی بیش از ۸۵ تا ۹۰ درصد مشخصات مورد نیاز یک ماشین را می‌توانیم استخراج کنیم و بقیه را پس از سال دهم انجام خواهیم داد.

وی اضافه کرد: اکنون ۵ هزار و ۶۰ ماشین سانتریفیوژ داریم که با توجه به ظرفیت غنی سازی یک سو برای هر ماشین، اکنون حدود ۵ هزار و ۶۰ سو ظرفیت غنی سازی داریم که این مقدار تا سال دهم برای تولید باقی می‌ماند و البته علاوه بر این ماشین‌هایی نیز برای تحقیقات داریم.

صالحی گفت: حدود ۳۰۰ کیلو از اورانیوم غنی سازی شده تولیدی این ماشین‌ها را می‌توانیم ذخیره کنیم و بقیه را که حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلو می‌شود می‌توانیم رقیق کنیم که این کار به صرفه نیست و بهتر است آن را بفروشیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره مابه ازای اورانیوم تحویلی ایران بر اساس برجام گفت: همانگونه که مقام معظم رهبری تاکید کردند که مرحله به مرحله اقدامات خود را باید انجام دهیم ما توانستیم مابه ازا را بیاوریم اما هنوز اورانیوم غنی شده را تحویل ندادیم و در زمان مقرر تحویل خواهیم داد.

وی با اشاره به اینکه کیک زرد را به عنوان ما به ازا تحویل گرفتیم افزود: میزان کیک زردی که تحویل گرفتیم فوق العاده است و جای افتخار دارد.

صالحی در پاسخ به این پرسش که آیا کارخانه تولید کیک زرد ما تعطیل می‌شود و آیا محدودیتی در این زمینه داریم؟ گفت: خیر، اکتشاف و استخراج را انجام می‌دهیم و هر سال استخراج ما افزایش می‌یابد زیرا برخی معادن جدید نیز وارد فرآیند می‌شود.

کد خبر : ۳۳۰۱۴۵