خبرگزاری کار ایران

سفیر ایران در فرانسه:

سفر رسمی فابیوس به ایران٬ فصل جدید روابط تهران-پاریس خواهد بود

سفیر ایران در فرانسه سفر رسمی لوران فابیوس به ایران را فصل جدید روابط تهران-پاریس خواند.

به گزارش ایلنا، علی آهنی، سفیر در فرانسه در گفت‌وگویی با روزنامه ژورنال دو دیمانش فرانسه به موضوع نتایج توافق هسته‌ای ایران پرداخت که متن آن به این شرح است:

لوران فابیوس که خواستار "یک مهلت مناسب" قبل از رفتن به تهران بود، در نهایت وی به ایران سفر خواهد کرد. شما چه تفسیری از این سفر دارید؟

مهم‌ترین نکته این است که ما به توافقی دست یافته‌ایم که فرانسه نیز در این توافق مشارکت داشته است. با اینکه ما مجبور شدیم موضع سخت فرانسه را مدیریت کنیم٬ در نهایت توانستیم این مذاکرات را پیش ببریم. سفر رسمی لوران فابیوس اجازه می‌دهد فصل جدیدی در روابط دو کشور باز شود. رابطه‌ای که یادآوری می‌کنم خیلی قدیمی است. بنابراین این سفر به عنوان یک علامت مثبت تلقی می‌شود.

آیا شما از این سخت‌گیری‌های فرانسه دلسرد شده بودید؟

نه؛ موضع فرانسه همواره این بوده است که «ظرفیت هسته‌ای غیرنظامی ایران، آری - بمب اتمی؛ نه» و این همان موضع ما بوده است. ما هیچ وقت نخواسته‌ایم به بمب اتمی دسترسی داشته باشیم ولی همواره روی این موضوع اصرار داشته‌ایم که برنامه هسته‌ای غیرنظامی‌مان را برای بهره‌برداری از این فن‌آوری پیش ببریم. بنابراین خوشحالیم که این توافق می‌تواند ادامه برنامه هسته‌ای ما که برای همیشه غیرنظامی باقی خواهد ماند را تضمین کند و به طور موازی به برداشته شدن تحریم‌هایی منجر خواهد شد که به شکوفایی اقتصادی ایران می‌انجامد.

شما چندین‌بار گفتید فرانسه باید جبران کند. این به چه معنی است آیا می‌توان از جبران اخلاقی صحبت کرد؟

شما به روابط ایران و فرانسه و هم‌چنین روابط با دیگر کشورهای غربی نگاهی بیندازید، از چند سال پیش این روابط تحت تاثیر پرونده هسته‌ای قرار گرفته است. این امر٬ هر نوع همکاری را بلوکه کرد. برای مثال افکار عمومی ما از رفتار پژو سیتروئن شگفت‌زده شد. زیر فشار جنرال موتورز آمریکا این گروه به شکلی کاملا غیرمنتظره یک همکاری قدیمی بیست و پنج ساله را متوقف کرد. این رفتار، طرف‌های ایرانی را وادار می‌کند قبل از امضای هرگونه قرارداد٬ با شرکت‌های فرانسوی دوباره فکر کنند. آنها از خود خواهند پرسید آیا می‌توانند اعتماد کنند؟ به همین دلیل است که شرکت‌های فرانسوی باید بیشتر از بقیه تلاش کنند.

بنابراین این موضع سخت بر رابطه فرانسه و ایران حداقل از بعد اقتصادی تاثیر دارد؟

ما نمی‌خواهیم شرکت‌های فرانسوی را مجازات بیشتری بکنیم. موفقیت آنان به اقدامات آنها، پیشنهادهای رقابتی و سرعت عملشان بستگی دارد. اینها عواملی هستند که می‌توانند در جبران غیبت آنها موثر بوده و نقش مهمی در بازار ایفا کند. می‌دانم شرکت‌های فرانسوی که بسیار هم تاخیر دارند، خیلی مشتاق رفتن به سوی بازار ایران هستند. ولی یک‌بار دیگر یادآور می‌شوم غیبت آنها برایشان گران تمام خواهد شد٬ لذا باید خیلی بیشتر از بقیه تلاش کنند تا این امر جبران شود.

جایگاه فرانسه در بازار ایران چیست؟

فرانسه چندسال پیش سابقه چهار و نیم میلیارد یورو مبادله تجاری سالانه با ایران را داشته٬ ولی در دو سال گذشته این رقم در حدود 500 میلیون یورو ثابت مانده است. در حالی که آلمان و دیگر کشورهای اروپایی بسیار فعال‌تر و جلوتر هستند.

آیا ایران آماده است به ائتلاف غرب علیه سازمان دولت اسلامی (داعش) محلق شود؟

موضع ما در برابر این گروه تروریستی روشن است. این گروه هیچ ربطی به اسلام ندارد. مبارزه ما با این گروه جدی است و ما موضع بسیار قاطعانه‌ای در قبال آن‌ها داشته و نماد آن همکاری مستحکم با دولت‌های عراق و سوریه برای مقابله با داعش است. همواره ضرورتی ندارد که برای نشان دادن قاطعیت عضو یک ائتلاف بود، به‌خصوص که برخی از اعضای این ائتلاف جدی نیستند. ولی ما می‌توانیم یک همکاری دوجانبه با همه کشورهایی که در این مبارزه جدی هستند و از جمله با فرانسه داشته باشیم.

و با آمریکا؟

نه، با وجود برخی منافع مشترک، بی‌اعتمادی بین دو کشور ما بسیار زیاد است.

کد خبر : ۲۹۳۲۲۴