خبرگزاری کار ایران

/یادداشت/

صرفه‌جویی سالانه 2 میلیارد دلار با گازرسانی به نیروگاه‌های سیستان و بلوچستان

محاسبات نشان می‌دهد که با گازرسانی به نیروگاههای استان سیستان و بلوچستان از مصرف سالانه ١,۴میلیارد لیتر نفت‌ گاز و ۵۵٠ میلیون لیتر نفت کوره به ارزش2 میلیارد دلار جلوگیری می شود.

یادداشت- سید مسعود احمدی- کارشناس ارشد انرژی- علی رغم وجود فرصت باارزش صادرات فرآورده های نفتی مانند گازوئیل و نفت کوره، به دلیل عدم گازرسانی به  نیروگاه‌های سیستان و بلوچستان، سالانه حدود 2 میلیارد دلار سوخت مایع در نیروگاه‌های این استان مصرف می‌شود.

پروژه گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان از جمله پروژه های تصویب شده در شورای اقتصاد است که منابع آن از محل بند «ق» تبصره دو بودجه سال 93پیش‌بینی شده بود. گازرسانی به نیروگاههای زاهدان، چابهار، ایرانشهر و صنایع استان سیستان و بلوچستان از اولویتهای این پروژه بشمار می رود که برای آن، ١,٦ میلیارد دلار اعتبار تعریف شده است.

هفته گذشته طرز طلب مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی اعلام کرده که از سال ۹۶ سوخت مصرفی تمامی نیروگاههای کشور گاز طبیعی خواهد شد و این مهم در نیمه دوم سال آینده محقق می‌شود. وی همچنین گفته  است که از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه، در مجموع 95 درصد از سوخت نیروگاههای حرارتی کشور از گاز طبیعی تأمین شده است.

یکی از مهم‌ترین اولویت‌های گازرسانی به نیروگاهها، وعده گازرسانی به نیروگاه‌های استان سیستان و بلوچستان است. محاسبات نشان می‌دهد که با گازرسانی به نیروگاههای استان از مصرف سالانه  ١,۴میلیارد لیتر نفت‌ گاز و ۵۵٠ میلیون لیتر نفت کوره به ارزش2  میلیارد دلار جلوگیری می شود.

اردیبهشت ماه سال 95 حمیدرضاعراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مورد پروژه گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان بیان داشت که این پروژه در دست اقدام است و گازرسانی به این استان از اولویتهای وزارت نفت است.

اگر چه مهر ماه 94  عملیات اجرایی خط لوله گاز استان سیستان و بلوچستان با اعتبار یک‌ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار با حضور وزیر نفت آغاز شد، اما این نعمت خدادادی هنوز به  این استان نرسیده است.

خرداد ماه سال 95 منتظر، مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرده که خط لوله گاز تا ورودی استان سیستان‌ و بلوچستان رسیده و شهرستان ایرانشهر به شبکه سراسری گاز متصل شده است و تا پایان 95 خط لوله ایرانشهر-زاهدان به بهره‌برداری خواهد رسید. اما پایان یافتن طرح گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان تا سال 97 زمان‌بر خواهد بود.

به تعویق افتادن گازرسانی به محروم‌ترین استان کشور تاکنون باعث مصرف میلیاردها لیتر سوخت مایع و ازبین رفتن فرصت صادرات این مواد باارزش شده است. اگرچه دولت وعده داده که  در اوایل سال 96 گاز وارد استان سیستان و بلوچستان خواهد شد، اما تسریع در ورود  گاز به این استان در کوتاه‌ترین زمان عواید بسیاری را برای کشور خواهد داشت.

بنابر این با توجه به ایجاد فرصت باارزش صادرات فرآورده های نفتی مانند گازوئیل و نفت کوره، لازم است گازرسانی به  نیروگاه‌های سیستان و بلوچستان هرچه  سریع‌تر صورت گیرد.

 

کد خبر : ۴۴۱۶۹۵