خبرگزاری کار ایران

وزیر نیرو:

بدهی‌های وزارت نیرو تا پایان سال صفر می‌شود/بهره برداری از 3402 پروژه در هفته دولت

چیت چیان گفت: 2هزار میلیارد تومان در ردیف بودجه جهت تحقق آبیاری تحت فشار در نظر گرفته شده و 1500 میلیارد تومان هم از منابع صندوق توسعه ملی به این امر اختصاص داده شده است. بنابراین این 3500 میلیارد تومان برابر کل اعتبار عمرانی وزارت نیرو جهت بالا بردن بهره‌وری آب است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حمید چیتچیان وزیر نیرو در نشست خبری به مناسبت هفته دولت در جمع خبرنگاران گفت: در صنعت برق صراحتاً بیان شده که وزارت نیرو می‌تواند با استفاده از سرمایه‌گذاری شرکت‌های عمومی، خصوص و تعاونی اقدام به سرمایه‌گذاری کند و این نشان می‌دهد که قانونگذار بر سرمایه‌گذاری تاکید دارد.

وی با اشاره به برخی انتقادات مبنی بر حضور سرمایه‌گذار خارجی در پروژه‌های صنعت برق کشور اظهار داشت: آنچه جهت سرمایه‌گذاری خارجی در ایران مورد مذاکره قرار گرفته شامل هیچ امتیازی نبوده بلکه امتیاز هم گرفته‌ایم. از جمله اینکه مطابق تعرفه برق از سرمایه‌گذار برق تولیدی را 15 درصد کمتر از قیمت خریداری می‌کنیم. همچنین نیروگاه‌های تعریف شده راندمان 58 تا 61 خواهند داشت در حالی که حداکثر راندمان نیروگاه‌های ایران 48 درصد است. لذا به این ترتیب از میزان قابل توجهی مصرف سوخت فسیلی جلوگیری می‌شود.

وزیر نیرو ادامه داد: همچنین سرمایه‌گذار از منابع خودش استفاده می‌کند. بنابراین از ظرفیت داخلی کشور می‌توانیم در بخش‌های دیگر بهره ببریم. ضمن اینکه این سرمایه‌ها ظرفیت جدیدی به کشور اضافه می‌کند.

وی تاکید کرد: تمام مراحل کار با ضوابط قانونی انجام شده و مجوز لازم از مراجع ذیربط گرفته شده است.

چیتچیان خاطرنشان کرد: البته این را هم باید گفت که تاکنون 37هزار مگاوات مجوز برای بخش خصوصی داخلی صادر شده و از این میزان هنوز  برای 27هزار مگاوات تقاضایی نبوده بنابراین هرکدام ازشرکت‌های داخلی که تمایل داشته باشند می‌توانیم همانند قراداد با سرمایه‌گذار خارجی با آنان نیز قرارداد منعقد کنیم. علاوه بر این ما از حضور سرمایه‌گذار داخلی در پروژه‌ها استقبال می‌کنیم چرا که این امر به نفع کشور، دولت و مصرف‌کنندگان است زیرا هزینه‌های ما را کاهش می‌دهد.

وی در ادامه درباره وضعیت دشت‌های کشور و ارائه برخی آمار ضد و نقیض از برخی دیگر از دستگاه‌ها اظهار داشت: وزارت نیرو تنها مرجعی است که آمار دقیق از وضعیت دشت‌های کشور در اختیار دارد بنابراین به صراحت اعلام می‌کنیم که در ارائه آمار خلاف آنچه هست بیان نمی‌کنیم و تمامی آمار در اختیار مردم قرار می‌گیرد و دلیلی هم برای محافظه‌کاری وجود ندارد و نیازی به غیر شفاف عمل کردن نیست.

وزیر نیرو در ادامه با بیان اینکه وزارت نیرو به دلیل شکاف قابل ملاحظه بین قیمت تمام شده و خدمات و قیمت فروش با یک عدم تعادل بر درآمد مواجه است تصریح کرد:‌ از ابتدای دولت به بدهی‌های دولت اضافه شده و میزان آن به 32 هزار میلیارد تومان رسیده است. بنابراین اقداماتی در جریان است که بتوانیم طی یک سال آینده میزان بدهی‌ها را کاهش دهیم.

چیتچیان ادامه داد: طبق محاسبات سازمان حسابرسی 12هزار میلیارد تومان از بدهی‌ها به دولت منتقل خواهد شد و علاوه بر این با استفاده از اوراق خزانه اسلامی 12هزار و 500 میلیارد تومان امکان انتشار اوراق وجود دارد و 7هزار و 500 هزار میلیارد تومان نیز اسناد خزانه اسلامی به کاهش میزان بدهی‌ها اقدام خواهیم کرد.

وی ادامه داد: علاوه بر اینها دولت تصمیم گرفته که بابت پرداخت یارانه نقدی از وزارت نیرو کسر نکند بنابراین 2هزار و 200 میلیارد به درآمد وزارت نیرو اضافه خواهد شد. لذا با گام‌هایی که برداشتیم تا سال آینده بدهی‌ها را پرداخت خواهیم کرد.

وزیر نیرو در ادامه به بحث چاه های غیرمجاز اشاره و اظهار داشت: تاکنون در سال جاری 5هزار و 700 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده و امیدواریم 20هزار حلقه در راستای اقتصاد مقاومتی مسدود شود.

وی همچنین به فعالیت‌های وزارت جهاد کشاورزی جهت کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: 2هزار میلیارد تومان در ردیف بودجه جهت تحقق آبیاری تحت فشار در نظر گرفته شده و 1500 میلیارد تومان هم از منابع صندوق توسعه ملی به این امر اختصاص داده شده است. بنابراین این 3500 میلیارد تومان برابر کل اعتبار عمرانی وزارت نیرو جهت بالا بردن بهره‌وری آب است.

چیتچیان ادامه داد: با این مکانیزم در زمین‌های کشاورزی که قبلاً به صورت غرقابی انجام می‌شد اکنون به روش تحت فشار انجام شده و میزان مصرف آب تا یک‌چهارم کاهش می‌یابد و مابقی آب را نیز صاحب چاه می‌تواند بفروشد.

وی تاکید کرد: با مدیریت صحیح دشت‌ها می‌توانیم جلوی برداشت غیر مجاز آب را گرفته و همچنین به کشاوزانی که چاه‌هایشان غیرمجاز شده کمک کرده و آب تخصیص خواهد یافت.

وزیر نیرو در ادامه با اشاره به اقدامات جهت جلوگیری از تلفات آب تصریح کرد: در این راستا نیز اقدامات وسیعی در حال اجراست مثلا شبکه آبیاری زه‌کشی می‌تواند از تلفات آب جلوگیری کرده و همچنین انتقال آب به وسیله خط لوله نیز میزان تبخیر را کاهش می‌دهد. در شبکه آب شهری نیز یکی از اقدامات زومه‌بندی شبکه و همچنین استفاده از ابزارهایی جهت کنترل فشار شبکه است.

چیتچیان بازسازی شبکه ها را بسیار پرهزینه دانست و گفت: اگر بخواهیم یک درصد از تلفات کم کنیم هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری لازم دارد بنابراین بازسازی شبکه با کندی جلو می‌رود.

وی درباره انتقال آب به مناطق مرکزی از خلیج‌فارس، خرز و عمان اظهار داشت:‌قطعاً انتقال آب نیازمند حمایت سازمان محیط زیست است و در این راستا در زمینه انتقال آب از خلیج فارس و عمان موافقت شده و برخی پروژه‌ها در حال اجراست که امیدورام وسعت یافته و در تامین آب شرب صنعت استفاده شود.

چیتچیان درباره صادرات برق اظهار داشت: ایران در حال حاضر به چهار کشور ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان صادرات برق دارد. باجمهوی آذربایجان و ارمنستان مبادله برق و از کشور ترکمنستان نیز وارد می‌کند که جمعاً میزان صادرات ما دو برابر واردات است.

وی درباره توافقات و مذاکرات بعد از برجام در بخش آب و برق نیز اظهار داشت: بعد از توافق پیشنهاداات متعددی بری سرمایه‌گذاری در صنعت آب و برق کشور دریافت کردیم که با برخی مذاکره و با برخی نیز در مرحله عقد قرارداد است.

وی با اشاره به انتقادات به عملکرد دولت قبل گفت: دولت دهم به صورت خلق‌الساعه تعداد زیادی طرح عمرانی تعریف می‌کرد به طوری که در پیوست قانون سال 90، 50 تا 60 طرح اضافه شد. در حالی که اضافه شدن طرح‌های عمرانی به انجام کار بیشتر کمک نمی‌کند. منابع مالی محدود است.

وی ادامه داد: در حال حاضر طرح‌های در دست اجرای آب هزار و 550 میلیارد تومان اعتبار لازم دارد. در حالی که میزان اعتبار عمرانی سالانه 3هزار و 500 میلیارد تومان است یعنی 18 سال طول می‌کشد که بتوانیم طرح های جدید تعریف شده را اجرا کنیم و این در صورتی است که هزینه‌ها بالا نرود و اعتبارات هم کم نشود.

وی خاطرنشان کرد: طرح برای اجرا زیاد است اما در حالی معقول است که بتوان حداکثر ظرف 4 سال به انجام رسانید. لذا باید از ایجاد طرح‌های جدید جلوگیری کرده و ضمن اینکه ما در دولت جدید برنامه داشتیم که در طرح‌های موجود بازنگری کرده وآنهایی که مقرون به صرفه نبوده و یا اولویت نداشتند فعلاً از دستور کار خارج کنیم.

چیتچیان اظهار داشت: از زمان شروع دولت هزار و 144 طرح سدسازی تعریف شده بود که از این تعداد 50 طرح را کنار گذاشته و روی ساخت 94 طرح متمرکز شدیم و از این تعداد تاکنون توانسته‌ایم 19 طرح را به اتمام برسانیم. بنابراین از اضافه شدن طرح‌ها جلوگیری کرده و اعتبارات را روی طرح‌های اولویت‌دار متمرکز کنیم.

وی درباره افزایش تعرفه و تاثیر آن بر کاهش مصرف اظهار داشت: کاهش مصرف یکی از اهداف افزایش تعرفه است هدف اصلی این است که شرکت‌های خدمت‌رسان به اندازه خدماتی که ارائه می‌دهند مبلغ مورد نظر را دریافت کنند چرا که در غیر این صورت امکان تقبل هزینه‌ها و ارائه خدمات را ندارند.

وی تصریح کرد: در قانون هدفمندی و برنامه پنج‌ساله و حمایت از صنعت آب و برق و سیاست‌های اصل 44 پیش‌بینی شده که اگر دولت بنگاهی را مکلف کرده خدمات با کمتر از هزینه ارائه کند دولت مابه‌التفاوت را پرداخت کند.

وزیر نیرو درباره میزان هزینه و درآمدهای حاصل از فروش آب و برق اظهار داشت: در سال 94 متوسط هزینه تولید، انتقال و توزیع برق 100 تومان بود و خطوط 240 میلیارد کیلووات ساعت برق به مصرف‌کنندگان فروخته شد. پس کل هزینه صنعت برق 24هزار میلیارد تومان بوده اما درآمد متوسط برای فروش هر کیلووات ساعت برق 60 تومان بوده که از این میزان 10 تومان به هدفمندی یارانه‌ها واریز شده و عملاً آنچه برای وزارت نیرو بابت فروش یک کیلو وات ساعت برق مانده 50 تومان است که میزان تفاوت هزینه و درآمد برق 12 هزار میلیارد تومان می‌شود که امسال تدابیری اندیشیده شد که میزان درآمد 2200 میلیارد تومان افزایش یافته بنابراین به 14هزار و 400 میلیارد تومان برسد.

وی در ادامه درباره قیمت تمام شده آب شرب نیز گفت: قیمت هر متر مکعب آب هزار تومان است که البته این میزان برای آب‌هایی که از آب‌شرین‌کن‌ها به دست می‌آید 3هزار تومان است اما در جاهایی که از چاه و چشمه استفاده می‌شود این هزینه کمتر است ولی در هر صورت در قبال این میزان هزینه ما برای مناطق شهری بابت هر مترمکعب 400 تومان و برای مناطق روستایی 130 تومان دریافت می‌کنیم.

وی ادامه داد: اگر تفاوت هزینه‌های تامین آب و قیمت دریافتی برای 5 میلیارد مترمکعب آب شرب را در نظر بگیریم 3هزار میلیارد تومان تفاوت بین هزینه و درآمدها خواهد بود.

چیتچیان در پاسخ به خبرنگار ایلنا مبنی براینکه علی‌رغم هزینه بر بودن جلوگیری از تبخیر آب آیا با توجه به شدت تبخیر و بحران آب در مناطق جنوبی کشور برنامه‌ای برای جلوگیری از تبخیر در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد یا خیر اظهار داشت: با توجه به وسعت سدها روش‌های اقدامی در سطح دنیا پرهزینه است. مثلاً در آمریکا روش گوی‌های پلاستیکی در سطح دریاچه و سدها برای کم کردن تابش خورشید در نظر گرفته شده و روش‌های دیگری نیز انجام می‌شود. اما تمامی این روش‌ها پرهزینه است و فعلاً در دستور کار وزارت نیرو قرار ندارد.

چیت‌چیان به پروژه های مربوط به هفته دولت اشاره و اظهار داشت: 212  مجتمع آب روستایی در 872 روستا با پوشش جمعیتی بالغ بر 431 هزار نفر در 24 استان کشور به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی ادامه داد: مجموع سرمایه گذاری‌های انجام شده در طرح‌های بخش آب که در این هفته به بهره‌برداری خواهند رسید یک هزار و 366 میلیارد تومان است.

وی تصریح کرد: در حوزه انرژی‌های نو در این هفته جمعاً 22 پروژه با سرمایه گذاری بالغ بر 284 میلیارد ریال به بهره‌برداری خواهند رسید.

وی در مورد ارائه خدمات برق‌رسانی روستایی گفت: تعداد روستاهای برق‌دار شده سراسر کشور از ابتدای امسال تا هفته دولت 62 روستا با 760 خانوار روستایی بوده که در مجموعً 60 میلیارد ریال هزینه در برداشته است.

وزیر نیرو تصریح کرد: با انجام این خدمات برق‌رسانی به روستاها، هم اکنون تعداد کل روستاهای برق‌دار کشور به 56 هزار و 232 روستا رسیده است.

وی تأکید کرد: به روستاییان قول می‌دهم تا پایان امسال تمامی روستاهایی که بیش از 10 خانوار سکنه دارند، برق‌دار شوند.

وزیر نیرو افزود: براساس آمارهای اعلام شده تعداد کل این روستاها 580 روستا است.

وی در ادامه با اشاره به ارزش کل سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در پروژه‌های قابل بهره‌برداری در هفته دولت، گفت: تعداد کل پروژه‌های قابل بهره‌برداری در این هفته در صنعت آب و برق 3 هزار و 402 پروژه است که در مجموع بیش از 6 هزار و 886 میلیارد تومان در آن‌ها سرمایه گذاری شده است.

چیت‌چیان همچنین تصریح کرد: عملیات اجرایی 22 طرح تصفیه‌خانه آب و فاضلاب کشور با حضور بخش خصوصی شروع می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در این هفته عملیات احداث 12 نیروگاه با ظرفیتی بالغ بر 6 هزار و 84 مگاوات در 11 شهر کشور کلنگ‌زنی خواهد شد.

وزیر نیرو در ادامه مجموع کل پروژه‌هایی را که در این هفته عملیات اجرایی آن‌ها آغاز خواهد شد؛ 167 پروژه با بودجه ای بیش از 189 هزار میلیارد ریال عنوان کرد.

وی با اشاره به کارنامه سه ساله دولت در وزارت نیرو اظهار داشت: در مدت سه سال گذشته 38 واحد نیروگاهی با ظرفیت بیش از 6 هزار مگاوات به بهره‌برداری رسیده است.

وی افزود: در طول این سه سال ظرفیت نیروگاهی کشور از 69 هزار مگاوات به 75 هزار و 199 مگاوات رسیده است.

همچنین وی تصریح کرد: در این سه سال یک هزار و 538 روستای محروم کشور برق‌دار شده‌اند.

وزیر نیرو خاطر نشان کرد: تلفات برق که پیش از این به بیش از 15 درصد بود، به 1.7 درصد رسیده است.

چیت‌چیان در ادامه با اشاره به بخشی از کارنامه سه ساله دولت در حوزه آب، اظهارداشت: در طول این سه سال، 19 سد به بهره‌برداری رسیده که ظرفیت مخازن آن‌ها بیش از 4 میلیارد مترمکعب آب است.

وی افزود: این میزان از افزایش ظرفیت مخازن سدها، 20 برابر حجم مخزن سد کرج است.

وزیر نیرو گفت: در طول این مدت بیش از 150 هزار هکتار به شبکه‌های آبیاری و زهکشی کشور اضافه شده است.

همچنین وی تصریح کرد: 3 هزار و 800 روستای کشور با جعیتی بیش از 2 میلیون نفر از شبکه آب شرب سالم بهره‌مند شده‌اند.

چیت‌چیان اظهار داشت: 26 تصفیه‌خانه فاضلاب در شهرهای مختلف کشور با پوشش جمعیتی بالغ بر 3.6 میلیون نفر نیز در طی این مدت احداث شده است.

وی در مورد قیمت تعرفه‌های آب و برق در سال جاری، اظهار داشت: ما در شرایط ناپایداری از نظر اقتصاد آب و برق هستیم، اما با این اوصاف آنچه که در سه سال گذشته اتفاق افتاده میزان افزایش‌ تعرفه‌ها در مقایسه با نرخ تورم بسیار پایین‌تر بوده است.

وی تأکید کرد: تا کنون درخواستی از سوی وزارت نیرو به هیئت دولت مبنی بر افزایش تعرفه‌های آب و برق ارسال نشده است.

 

 

 

کد خبر : ۴۰۲۷۸۸