خبرگزاری کار ایران

اختصاصی ایلنا/

گرانی بی‌سرو صدای شیر در اصفهان / جهش قیمت از 900 به 1200 تومان

asdasd

هنوز تصمیم جدیدی برای قیمت شیر در ستاد تنظیم بازار گرفته نشده بنابراین شرایط مبهم است و نمی‌توان با تغییر قیمت‌ها برخورد کرد/ دامداران مجبورند به کار خود ادامه دهند چون نمی‌توانند دام اصلاح‌نژاد شده خود را به آسانی بفروشند یا روانه کشتارگاه کنند.

اصفهان - ایلنا: در بین مواد غذایی و خوار و باری که هر روز با قیمت جدیدی در سوپرمارکت‌های عرضه می‌شود، شیر پاکتی رکورددار گرانی بوده است، این محصول که در ابتدای سال به پاکتی ۹۰۰ تومان افزایش یافت، در هفته‌های اخیر با نرخ‌های متفاوتی عرضه شده و حتی رکورد بی‌سابقه هزار و ۹۰۰ تومان را ثبت کرد، این در حالی است که رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان، این افزایش قیمت را قانونی نمی‌داند اما معتقد است تا زمانی که ستاد مرکزی تنظیم بازار، نرخ‌های جدید را اعلام نکرده نمی‌توان با متخلفان برخورد کرد.

آشفته بازار قیمت، در نخستین تولیدکننده شیر کشور

بیش از یک سال از «حذف یارانه شیر پاکتی می‌گذرد»، در طول این مدت، قیمت این محصول پرطرفدار در سبد غذایی خانواده‌ها، بار‌ها و بار‌ها افزایش یافته بدون آنکه در طعم و کیفیت آن کمترین تغییری ایجاد شود. از صف‌های طولانی که هر روز صبح در برابر سوپر مارکت‌ها تشکیل می‌شد هم خبری نیست و تا ساعت‌های پایانی روز، شیر پاکتی در مغازه‌ها موجود است که نشان می‌دهد سرانه مصرف این ماده با ارزش غذایی، به شدت کاهش یافته است.

در آن سوی بازار، تولیدکنندگان هم از قیمت شیر راضی نیستند و پس از مخالفت مسئولان کمیته نرخ گذاری استان با درخواست‌های پیاپی آن‌ها برای بالارفتن قیمت تمام شده محصولاتشان، در روز‌ها نخست امسال، دست به اعتصاب زدند و از فروش محصول به کارخانجات تولیدکننده شیر پاکتی خودداری کردند و در عوض محصول خود را وارد دیگر خطوط تولید محصولات لبنی مانند خامه، کره و ماست کردند و خسارتی ندیدند اما گلایه مردم از نایاب شدن شیر پاکتی در بازار، مسوولان را بر آن داشت با گران شدن این ماده غذایی تا سقف هر پاکت ۹۰۰ تومان موافقت کنند.

اما با گذشت کمتر از یک فصل، باز هم دامداران معتقدند مشکلاتشان برطرف نشده و به اندازه افزایش هزینه‌های تولید، باید قیمت تمام شده شیر دوباره افزایش یابد، به همین دلیل در هفته‌های گذشته، مصرف کنندگان اصفهانی، هر بار که برای خرید شیر پاکتی مراجعه کردند با قیمت‌های جدیدی روبرو شدند که تا مرز هزار و ۲۰۰ تومان هم رسید.

باز هم پای کمبود نهاده‌های دامی در میان است

استان اصفهان با تولید سالانه ۹۰۰ هزار تن شیر، نخستین تولید کننده کشور به شمار می‌آید، مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، با تایید این مطلب، در گفتگو با ایلنا افزود: دلیل اصلی اینکه دامداران، خواستار افزایش قیمت تمام شده محصولاتشان هستند، گرانی و کمبود مواد اولیه است.

طهمورث نامداری، ۷۰ درصد قیمت تمام شده یک کیلو شیر، مرغ و حتی تخم مرغ در بازار را مربوط به خوراک و نهاده‌های دامی دانست و گفت: متاسفانه هر سال میزان واردات جو، ذرت، کنجاله سویا و سایر نهاده‌های دامی و به دنبال آن توزیع این کالا‌ها از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت در بین تولیدکنندگان کاهش می‌یابد و این شرایط، دامداران را با مشکلاتی روبرو کرده است.

تولید روزانه ۲ هزار و ۶۰۰ تن شیر در دامداری‌های صنعتی

مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به وجود بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ واحد دامداری صنعتی در استان، تصریح کرد: این واحد‌ها، روزانه ۲ هزار و ۶۰۰ تن شیر خام تولید می‌کنند که ۳۰ تا ۴۰ درصد آن مازاد بر نیاز اصفهان است و به استان‌های همجوار فرستاده می‌شود.

وی فعالیت کارخانه‌های بزرگ لبنی و دامداری‌ها را بهترین دلیل برای رد ادعای نبود صرفه اقتصادی در این بخش عنوان کرد و گفت: با وجود مشکلات کنونی در خرید و تهیه مواد اولیه و خوراک دام، این تولیدکنندگان به کار خود ادامه می‌دهند چون نمی‌توانند دام اصلاح‌نژاد شده خود را به آسانی بفروشند یا روانه کشتارگاه کنند.

دامداران، ناچار به ادامه تولید

نامداری که معتقد است تولیدکنندگان مجبورند تا زمانی که وضع موجود بهتر شود به کار خود ادامه دهند، خاطر نشان کرد: همانگونه که می‌دانید، محصول این واحد‌ها، یعنی شیر، فسادپذیر‌ترین ماده غذایی است و واحدهایی که روزانه ۵ تا ۱۷۰ تن، تولید دارند نمی‌توانند شیر خود را بیشتر از سه چهار ساعت نگه دارند و باید آنرا هرچه سریع‌تر به کارخانه‌ها تحویل دهند.

وی وضع دامداری‌های سنتی اصفهان را نامطلوب‌تر دانست و گفت: تاثیر کمبود و گرانی علوفه و مواد اولیه در این واحدهای تولیدی بیشتر است همچنین تولیدکنندگان سنتی برای تهیه مواد اولیه و فروش محصول خود بیشتر به واسطه‌ها متکی هستند و همین باعث می‌شود هزینه‌های تولیدشان بالا‌تر از صنعتی‌ها باشد.

مدیر امور دامداری سازمان جهادکشاورزی استان از وجود هفت تا هشت هزار دامداری سنتی در اصفهان خبر داد و اظهار داشت: این واحد‌ها از ۲ تا۴۰ راس دام نگهداری می‌کنند و در تلاشیم با کمک شرکت‌های خدمات مشاوره، آن‌ها را ساماندهی کنیم.

وی ساماندهی دامداری‌های سنتی اصفهان را یک طرح ۵ ساله دانست و گفت: این کار از دو سال پیش آغاز شده و امیدواریم، موجب کاهش ضرر و زیان دامداران سنتی شود.

نمی‌توان برخورد کرد

از سوی دیگر رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان درباره دلیل آشفتگی اخیر در قیمت شیر و لبنیات، به ایلناگفت: هنوز تصمیم مشخص و جدیدی از سوی ستاد تنظیم بازار در این باره گرفته نشده بنابراین شرایط مبهم است و و نمی‌توان با تغییر قیمت‌ها برخورد کرد.

مظفر انصاری از ادامه توزیع شیر کم چرب در سور مارکت‌ها، همچنان به نرخ پاکتی ۹۰۰ تومان خبر داد و افزود: آینده بازار شیر و محصولات لبنی در گرو تصمیمات و توافقات مرکزی است.

وی اظهار امیدواری کرد نخستین جلسه این ستاد، پس از تعطیلات عید فطر برگزار و تکلیف قیمت شیر مشخص شود و گفت: در این جلسه، دلایل و مستندات دامداران شنیده می‌شود و سپس درباره افزایش یا ثابت مانده قیمت شیر و لبنیات تصمیم گیری خواهد شد.

گرانی خودسرانه ممنوع اما بدون برخورد

انصاری درخصوص اقدام خودسرانه تولیدکنندگان برای عرضه شیر هزار و ۲۰۰ تومانی در بازار نیز تاکید کرد: هر نوع افزایش خودسرانه قیمت کالا‌ها در بازار ممنوع و غیر قانونی است، به ویژه نرخ تمام شده لبنیات که وابسته به قیمت عرضه شیرخام است و آن هم مشمول توافقات و برنامه ریزی‌های مرکزی می‌شود.

وی در پاسخ به پرسش‌های دیگر به ذکر همین نکته بسنده کرد که هنوز رایزنی‌های سراسری درباره این نرخ‌ها در حال انجام است و تا زمانی که نهایی نشده نمی‌توان برای کنترل بازار اقدامی کرد.

صنایع لبنی اصفهان ورشکسته‌اند

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان نیز با اشاره به ضرر وزیان دامداران به دلیل افزایش بدون برنامه قیمت ارز و به دنبال آن خوراک دام می‌گوید: در این شرایط، تولید کنندگان فرآورده‌های لبنی دچار مشکل شده‌اند به طوری که از ۷۳ واحد صنایع لبنی موجود در استان، نزدیک به۵۰ واحد ورشکسته شدند و تنها ۲۳ واحد مشغول فعالیت‌اند.

حمیدرضا مومنی با اشاره به توافق دامداران با استانداری برای ارایه شیر به قیمت ۸۰۰ تومان به مصرف کننده تا ۱۵ اردیبهشت گفت: این قیمت برای تولید کنندگان برابر ۱۰۰ تومان ضرر برای هر لیتر شیر است و این وضعیت باعث ورشکستگی تدریجی دامداران و تولید کنندگان شیر می‌شود.

تولید کننده، فرآوری کننده، مغازه دار و مصرف کننده ناراضی

امینی دیگر عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازگانی اصفهان نیز یادآور می‌شود: در گذشته شهرستان اصفهان سالانه ۸۰۰ هزار تن ذرت علوفه‌ایی، ۲۰۰ هزار تن یونجه خشک و ۹۴ هزار تن جو تولید می‌کرد که این رقم به کمترین میزان خود رسیده است.

وی با انتقاد از شیوه قیمت گذاری انرژی و دستوری عمل کردن برای تولید کنندگان ادامه داد: دولت یک شبه قیمت انرژی را چندین برابر افزایش داد ولی اجازه افزایش قیمت را به تولید کنندگان نداده به این ترتیب در قیمت گذاری انرژی موضوع مصرف کننده در نظر گرفته نشده اما در قیمت گذاری محصول تولید شده، این موضوع پررنگ‌ ‌شده است.

عضو کمیسیون کشاورزی اتاق اصفهان قیمت تمام شده شیر۲/۳ برای دامداران را ۸۵۰ تومان اعلام کرد و گفت: در شرایط کنونی تولید کننده، فرآوری کننده، مغازه دار و مصرف کننده اظهار نارضایتی می‌کنند و باید دلیل این نارضایتی مشخص شود. هیچ یک از حلقه‌های زنجیره تولید تا مصرف شیر ابراز رضایتی نمی‌کند.

..........................

ناهید شفیعی

نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز