کد خبر: 537889 A

یک فعال اقتصاد مقاومتی از تجربه پرورش غاز به صورت سنتی می گوید؛

تأمین پروتئین حیوانی برای تغذیه انسان اهمیت بسیاری دارد. در این میان تولید گوشت انواع طیور به عنوان گوشت سفید، به دلایل تغذیه ای، بهداشتی و اقتصادی، از اهمیت بیش تری برخوردار است. در عین حال کمبود منابع تولید و ریسک پذیری بالا، لزوم استفاده از شیوه های جدید پرورش و تولید محصول رقابتی را دوچندان کرده است.

به گزارش ایلنا به نقل از بسیج سازندگی، پرورش غاز به خاطر ویژگی های فیزیولوژیکی و رفتاری این حیوان، بسیار آسان تر و به صرفه تر از سایر طیور است. البته به دلایل گوناگون تولید صنعتی غاز در کشورمان رواج ندارد. از جمله ی این دلایل می توان به فرهنگ مصرف مردم، ترس سرمایه گذاران برای ورود به این بخش، نبود سیاست های تشویقی و برنامه ریزی مدون از سوی مسئولان و نبود پشتوانه های لازم مانند اتحادیه اشاره کرد.

پرورش غازدر ایران فقط به صورت سنتی در روستاها رواج دارد، این در حالی است که پرورش انواع غاز سال هاست که در روسیه، اروپای شرقی و شرق آسیا انجام می شود و کشورهای مختلف در این صنعت بسیار پیشرفت کرده اند.

غازها توانایی زیادی در سازش با شرایط محیطی جدید برای زندگی دارند. توانایی تحمل سرمای ۱۰- درجه سانتیگراد و گرمای زیاد از قابلیت های مهم آن هاست اما جوجه غازها نسبت به سرما بسیار حساس هستند. غازها نسبت به بیماری ها بسیار مقاوم هستند. توانایی استفاده از علوفه خشبی، پرورش و نگهداری از آن ها را بسیار مقرون به صرفه تر از سایر ماکیان کرده است.

حمید یزدانی یکی از پرورش دهندگان موفق غاز در شهرستان بناب واقع در استان آذربایجان شرقی است. او اگرچه تحصیل کرده کارشناسی نرم افزار است، اما در حال حاضر از غاز چراندن درآمد مناسبی بدست می آورد و از شغل خود راضی است.

این فعال اقتصاد مقاومتی درباره علت روی آوردن به عرصه پرورش غاز، می گوید: «پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه، نتوانستم شغلی مرتبط با رشته تحصیلی ام پیدا کنم. با جست و جو در اینترنت مدتی را به مطالعه درباره خوداشتغالی اختصاص دادم و به مرور با عرصه های مختلف خود اشتغالی آشنا شدم. یکی از این عرصه ها پرورش غاز بود و متوجه شدم که به دلایل گوناگون پرورش غاز از توجیه اقتصادی بهتری برخوردار است.»

او می افزاید: «غازها به دلیل مقاومت در برابر بیماری، تلفات بسیار اندکی در قیاس با سایر طیور دارند. پرورش غاز از تزریق هر نوع واکسن و هورمون بی نیاز است و می توان گفت که این حیوان اصلا بیمار نمی شود. همین مساله باعث می شود که ریسک پرورش غاز بسیار پایین باشد. از سوی دیگر می توان از یونجه برای تغذیه غازها استقاده کرد و همین مساله موجب صرفه جویی در هزینه ها می شود.»

حمید یزدانی درباره جوجه کشی از غازها می گوید: «من کارم را با 6 جفت غاز مولد آغاز کردم. سرمایه اولیه لازم برای شروع کار پرورش غاز، برابر با قیمت تعداد جفت های مولدی است که خریداری می شود. من هر جفت مولد را 500 هزار تومان خریداری کردم. غازها از فروردین تا تیرماه هر سال بین 50 تا 60 عدد تخم می گذارند. جوجه کشی از غازها نیازمند تخصص و تجربه ویژه ای است و از سایر جوجه کشی ها متمایز است. به عنوان مثال تخم غاز در دستگاه جوجه کشی باید چرخش 180 درجه داشته باشد، رطوبت آن 80 درصد باشد و درب دستگاه هر روز دو بار به مدت 15 دقیقه باز بماند. من این موارد را به تجربه و با مطالعه یافته های مرکز تحقیقات غاز ملکان دریافتم.»

آقای یزدانی از درآمد پرورش غاز بسیار راضی است و کلیه جوجه غازهایش را به صورت اینترنتی می فروشد. او سال گذشته 200 عدد غاز به اربیل عراق صادر کرد و مشتریان عراقی امسال 1000 عدد غاز از او مطالبه کرده اند. او می گوید: «جوجه غازهای 10 روزه هر کدام بسته به اینکه نژاد اوکراینی یا آفریقایی داشته باشند، بین 50 تا 70 هزار تومان به فروش می رسند. غازها به دلیل بی نیازی از مصرف واکسن و آنتی بیوتیک، گوشتشان کاملا ارگانیک است. به همین دلیل از ارزش غذایی بسیار زیادی برخوردار هستند و برای تضمین سلامت جامعه شایسته است که مسئولان جهادکشاورزی با وارد کردن نژادهای خوب، پرورش غاز را ترویج و مردم را به مصرف گوشت این حیوان ترغیب کنند.»

او خاطرنشان می کند: « به کسانی که در شهرستان ها حضور دارند می گویم اگر جایی برای پرورش طیور دارید، پرورش غاز می تواند منبع درآمد خوبی برایتان باشد. شما میتوانید با پرورش غاز کسب و کاری مناسب برای خود بوجود آورید و از این راه به پول برسید.»

اقتصاد مقاومتی بسیج پول تغذیه گوشت
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر